(StudentTorget.no):

Den borgerlige regjeringen kunngjorde tidligere denne måneden at de ikke kommer til å gjennomføre Stoltenberg-regjeringens forslag om å innføre elleve måneders studiestøtte. Regjeringen vil heller øke den månedlige støtten fra dagens nivå på 9440 til 9785 kroner. Dette betyr at studentene, fra neste studieår, vil få 345 kroner mer å rutte med i måneden, og totalt 3450 kroner mer i året.

Til tross for denne økningen vil studenter som leier en ettroms i hovedstaden fremdeles måtte regne med å bruke rundt 80 prosent av den månedlige studiestøtten på husleien, melder dn.no, som viser til Utleiemeglerens prisstatistikk for oktober. I andre deler av landet er leieprisene noe lavere, og studenter som bor sammen med flere betaler gjerne også mindre husleie.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener dagens ungdom er for lite forberedt på studenttilværelsen og synes flere bør bli flinkere til å spare penger til denne tiden.

- Skal du leie, må du ha nok penger til tre måneders depositum. Skal du kjøpe leilighet, må du ha 15 prosent egenkapital. Dette er noe som alle vet, men som likevel kommer brått på når man først står midt oppi det. Et eller annet sted må man få pengene fra, sier hun til dn.no.

Sandmæl, som har snakket med flere studenter som ikke er klar over hvor mye de må betale bare i mat når de flytter for seg selv, oppfordrer de unge til å bli mer økonomisk bevisste. Hun råder samtidig studentene til å kjøpe leilighet fremfor å leie.

- Har du råd til å kjøpe leilighet, er det selvfølgelig en fordel. Da betaler du til deg selv fremfor å kaste penger ut av vinduet. Samtidig er det positivt å få en fot innenfor boligmarkedet tidlig. Har du muligheten, ville jeg kjøpt en såpass stor leilighet at man kan få inntekter ved å leie ut et rom.

Også leder i Norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, er av den oppfatning at en stor andel studenter blir svært overrasket over det høye prisnivået når de flytter for seg selv. Han mener de høye leieprisene i storbyene gjør det umulig for studenter å leve kun på studielånet. Ifølge Rydje er løsningen på dette problemet todelt:

- Det må bygges minst 3000 studentboliger i året. Nå bygges det altfor få. Studiestøtten må også økes mye mer enn det regjeringen legger opp til. Noen få hundrelapper ekstra i måneden, det er ikke godt nok, sier Rydje til dn.no.

(Kilde: dn.no)

LES OGSÅ: Her havner de 1438 nye studenboligene

20 % rabatt på menger av pensum

Adlibris gir 20 % rabatt på menger av pensum (Gjelder ikke fastprisede bøker utgitt i 2018)
Pensumgaranti - Finner du ikke pensumboka? Få gavekort Les om pensumgarantien

Registrer deg som studentkunde og få alle fordelene med å være Adlibris studentkunde:
- Alltid fri frakt
- Alltid maks rabatt og lave priser
- Mulighet til å dele opp betalingen
- Velg blant Norges og Nordens største bokutvalg
- Billig studiemateriale


Register deg som studentkunde


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser