I Nedre Vollgate, bare et steinkast fra Karl Johan, ligger Utdanningshuset, som i år feirer sitt 15-års jubileum.

Arild Sætre, regionsjef i Oslo, tar imot Studievalg.no og forteller ivrig om skolens utvikling.

– Utdanningshuset var i starten tilbyder av kun ett studie, Medisinsk sekretær. Etter hvert, har skolen utvidet og utviklet seg til å bli en anerkjent fagskole, som nå kan tilby åtte ulike utdanninger. Dette semesteret har vi for eksempel startet opp Saksbehandler, mens Lønnsmedarbeider også er relativt nytt.

– Hovedkontoret ligger i Oslo, men vi har også kontorer i Bergen og Trondheim og tilbyr studier i flere andre mindre byer i Norge.

 

 

Komprimert og yrkesrettet

Siden starten, har Utdanningshuset spesialisert seg på å tilby korte og yrkesrettede utdanninger. Hovedfokuset har vært på såkalte merkantile fagområder, men det tilbys også studier innen foto og som Motekonsulent.

Hos Utdanningshuset, kan man ta studier over ett semester på dagtid (fulltid) eller over to semestre på kveldstid (deltid). Sætre forteller om Utdanningshusets arbeidsrelaterte studier.

Vi skreller vekk alt som ikke er relevant, og fokuserer på det som betyr noe, altså det de må kunne i arbeidslivet, sier Sætre, og forklarer videre.

– Selvfølgelig må vi legge noe teori til grunn, men i større grad enn en del høyskoler og universiteter knytter vi teoriene opp mot yrkeslivet gjennom flere praktiske arbeidsoppgaver.

– I nye jobber, må man ofte gjennom en lang opplæringsperiode. Ett av våre formål er at man i mindre grad skal ha behov for dette. Våre uteksaminerte studenter skal kunne hoppe inn i en hvilken som helst relevant jobb iht. utdanningen og gjøre en god innsats.


 

Godt læringsmiljø

Mens Studievalg.no er på besøk, treffer vi studentene Marianne Myrholm (34) og Vjollca Pllana (27). Begge er strålende fornøyd med studieopplegget og det faglige utbyttet.

Studiet er veldig lærerikt. Jeg har faktisk allerede søkt opptak på Juridisk kontormedarbeider til neste halvår, begynner Vjollca, som snart er ferdig med studiet som Saksbehandler.

– Den gode faglige kunnskapen vi får, gjør at jobbmulighetene er mange, både innen privat og offentlig sektor.

Størrelsen på klassene varierer, men overstiger aldri 20 studenter. Utdanningshuset kan også by på topp moderne PC-utstyr.

Vjollca, som går i klasse med bare åtte, forteller om et godt læringsmiljø.

– Alle hjelper hverandre i klassen, samtidig som lærerne er veldig behjelpelige. De går aldri videre uten at alle i klassen har fått med seg det viktigste.

– Det er også åpent her til klokken 21.00, så vi får benytte både studierommene og PC-ene til sent på kvelden. Dette er med på å gjøre det mye lettere å studere.

– Vi har jo faktisk en del å gjøre.

 

 

Variert studium

Marianne, som studerer Juridisk kontormedarbeider, hadde tidligere praksis i et mindre advokatfirma, men fikk beskjed om at hun trengte mer utdanning for å kunne jobbe i et større firma.

En venninne av meg fortalte om Utdanningshuset, og da jeg hørte det var ledig plass på juridisk kontormedarbeider så var ikke det noe vanskelig valg, sier Marianne, som aldri har angret på akkurat det.

– Studiet er både variert, lærerikt og spennende. For eksempel, lærer vi å sette opp dokumenter, brev og regnskap, samtidig som vi får god innsikt i Norges lover. Dybden, og det faglige tilbudet er meget godt.

Hun forteller videre at de har besøkt både Stortinget, fengsler og ulike rettssaler. Noe hun tror er med på å gjøre studiet enda mer rettet mot arbeidslivet.

Absolutt alt vi lærer her er noe man trenger i arbeidslivet, konstaterer Marianne, som bare har en ting å utsette.

– Jeg skulle ønske studiet var på et helt, og ikke bare et halvt år.


 

Praktisk arbeidstrening

Selv om Marianne og Vjollca trives godt, og ønsker seg en lengre studietid hos Utdanningshuset, forklarer Arild Sætre at det praktiske opplegget gjør at et halvt år er nok.

–  I timene, jobber man med programvare, skriving og dokumentmaler, akkurat slik det gjøres på et vanlig advokatkontor.

– Det blir lagt opp til en kombinasjon av munn til øre undervisning og praktiske oppgaveløsninger.

Alle fagskoleutdanningene hos Utdanningshuset avsluttes med en praktisk semesteroppgave eller prosjektoppgave. Studentene får da oppgaver som er nært knyttet til det faktiske arbeidsliv.

– Innenfor Regnskapsmedarbeider er, for eksempel, oppgaven lagt opp slik at de skal kjøre en fiktiv bedrift et helt år.

Akkurat det samme som å være i en ekte bedrift, med andre ord, forteller Sætre.

 

 

Engasjerte lærere

Både Vjollca og Marianne er fornøyde med lærerne, og spesielt Vjollca ønsker å skryte av dem.

– Lærerne har veldig god faglig kunnskap, de forklarer oss hele tiden hva vi skal gjøre, og de vet virkelig hva de snakker om.

Hos Utdanningshuset, har mange av underviserne en jobb ved siden av. Flere er for eksempel revisorer som driver egne selskaper, eller jurister i ulike advokatfirma.

Arild Sætre forklarer hvorfor lærerne får så gode tilbakemeldinger.

– Nettopp det at de arbeider med dette til daglig, gjør at de har en praktisk tilnærming til faget sitt. Dette medfører at undervisningen får tilført det lille ekstra.

Samtidig, er det viktig for oss at de brenner for faget sitt. Greier de ikke å engasjere studentene, så har de ikke noe hos oss å gjøre, sier Sætre.