(StudentTorget.no):

Det finnes flere nettskoler og nettbaserte studier i Norge og utallige muligheter for en mer fleksibel og tilgjengelig utdanning. 

- Som nettstudent trenger du ikke møte opp til faste forelesninger, men du kan tilpasse studiene etter din livsstil, sier Cecile Bryner, markedssjef ved NKS nettstudier. 

Nettstudier passer for alle som ønsker utdannelse på en fleksibel måte. 

- Spesielt godt egnet er det for personer som ønsker å kombinere studier med jobb eller familieliv ettersom du selv bestemmer hvordan din studiehverdag skal se ut, forteller Bryner.

 

Fleksibel hverdag

Tillpasset livsstilen: Benedicte Myhre (27) studerer på Universitetet i Bergen, men bor i Nicaragua. Med nettstudier kan hun studere mens hun reiser rundt i verden. 

Videre poengterer Bryner at nettstudier gir deg muligheten til å få en fullgod utdannelse etter dine egne premisser, personlig en-til-en-veiledning med tilbakemeldinger skrevet kun for deg, en fleksibel hverdag og muligheten til å studere akkurat når det passer deg.

-Nettstudier er spesielt egnet for teoretiske fag ettersom det da kun er teori som skal formidles, enten i form av tekst, film eller lydinnspilling. 

Men Bryner peker også på fag som vanligvis krever eksperimenter – som for eksempel naturfag.

- Dette fungerer også fint – eksperimenter filmes og legges ut i læringsportalen, kan Bryner fortelle.

 

Tilpasset livsstilen

Benedicte Myhre (27) studerer via Universitetet i Bergens nettstudier, spansk litteraturvitenskap og historie og har studert og oppholdt seg i Latin Amerika siden høsten 2010. 

-For øyeblikket bor jeg i Nicaragua, neste uke bor jeg i El Salvador, sier Benedicte som videre kan fortelle at hun ville ha friheten til å kunne studere hvor hun ville i verden og kombinere dette med en livsstil som passet hennes behov, ønsker og drømmer.

- Jeg fant kurs som var relevante for meg og som passet til min bachelor i språk og kultur. 

Planen er å bygge videre på bacheloren med praktisk påbygning i pedagogikk.

- Slik får jeg en litt annerledes lærerutdannelse. Ved å kombinere studiene med opphold i en annen kultur fokuserer jeg på de temaene og verdiene jeg interesserer meg for og som jeg synes er viktig å lære bort til den yngre generasjonen, forteller Benedicte.

LES OGSÅ: Dette er fremtidens sikreste yrkesvalg

 

God oppfølging

Forelesninger og kollokviegrupper foregår via UIB sin nettportal. Benedicte synes dette er en meget god løsning som er enkel å forholde seg til og hun skryter av god oppfølging fra lærerne. Hvert kurs koster kr 10.500 og er godkjent for støtte fra Lånekassen.

- Man slipper å forholde seg til personlige oppmøter, andre studenter og gruppearbeid, som kan gi bedre tid til å fokusere på eget arbeid. Samtidig har jeg kollokviegrupper der jeg kan samarbeide og utveksle kunnskap, tanker og ideer med mine medstudenter.

Benedicte sier at den største utfordringen med nettstudier er selvdisiplin. Allikevel kan hun fortelle at friheten gir henne vilje og pågangsmot til å gjøre hennes beste.

- Det gir muligheter til å tilegne seg lærdom uansett hvor enn man oppholder seg i verden. Jeg vil anbefale det til alle som ønsker å studere!

 

HER KAN DU TA NETTSTUDIER

NKS Nettstudier: NKS samarbeider med Heriot Watt University i Skottland, Høgskolen i Nord Trøndelag, Høgskolen i Molde, Diakonhjemmet Høgskole, Høgskolen i Lillehammer, Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Oslo og Akershus, og Markedshøyskolen. NKS tilbyr 46 nettstudier hvorav 4 er bachelorgrader og en er en MBA samt 169 ulike kurs. Høgskolene er faglig ansvarlige for studiene og NKS tilrettelegger slik at studiene kan gjøres på nett. 

NKI Nettstudier: NKI samarbeider med Høgskolen i Buskerud, Bjørknes Høyskole, Universitetet i Nordland, Danmarks Medie og Journalisthøjskole, Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Vestfold, Universitetet i Tromsø, Norges Informasjons Teknologiske Høyskole og Berghs School of Communication. NKI tilbyr 33 studier på høgskole/universitet, 11 fagskoleutdanninger og mellom 40 og 50 yrkesrettede utdanninger i tillegg til kurs på videregående opplæring.

NVU – Nettverksuniversitetet: Samarbeider om nettstudier med Universitetet i Agder, Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Nord-Trøndelag, Høgskolen i Stord og Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Universitetet i Bergen: Tilbyr fjernundervisning på nett i spanskfag og ulike fag innen Latin Amerika studier av 15 studiepoeng per fag.

Universitetet i Oslo: Tilbyr fjernundervisning i Metode og Statistikk av 10 studiepoeng.

NTNU – Norges Teknologiske Naturvitenskapelige Universitet: Tilbyr 36 ulike emner innen språk- og kommunikasjonsfag, litteraturstudier, matematikkfag, teori- og analysefag og fag innenfor Afrikanske studier.

eCademy: Tilbyr ulike yrkesrettede utdanningsløp på nett.

Noroff: Tilbyr kreative og praktiske studier på nett av ett til to års varighet.