(StudentTorget.no):

Vi har snakket med to eksperter om hva du bør tenke på når du velger studie. I følge karriereveileder Alf Merkesdal, er det ni spørsmål du bør stille deg.

 

Alf Merkesdal

Karriereveileder.

- Hva bør man tenke på når man velger studie?

- For det første, søket bør rettes innover. Svarene på disse spørsmålene ligger ikke utenfor deg, men inni deg. Og de ligger i følelsene, ikke i hodet.

- Informasjonen i hodet er stort sett plassert der av andre. Alt som har med deg selv som person og individ å gjøre, ligger i følelsene. Det er gjennom følelsene du opplever jobben, og det er gjennom følelsene du kan forutsi hva du vil trives med gjennom en lang og lykkelig karriere.


Karriereveileder Alf Merkesdal

 

Karriereveileder Trude Kvammen Ekker

- Utover dette finnes det ni spørsmål du bør stille deg selv før du tar det endelige studievalget: 

 

1. Hvilken aktivitet er det som får tiden til å fly? Når tiden flyr er du rett person på riktig sted og aktivitetene dine harmonerer med verdier, evner og talent. 

2. Hvilke fag likte du best på videregående? Det er alltid noen fag du likte bedre enn andre på videregående. Fag du gjerne kunne lese om på eget initiativ. 

3. Hva vil du bli når du blir stor? Fra barndommen av har alle drømmer om hva de vil gjøre når de blir store, om disse drømmene vedvarer er det god grunn til å lytte til de. 

4. Ønsker du å jobbe med mennesker? Tenk over hvilken del av mennesket som fascinerer deg mest. Vil du jobbe med fysisk sykdom, mental sykdom, unge eller gamle?

5. Ønsker du å jobbe med ting? Er du glad i fysisk aktivitet og utendørsjobbing? Kanskje håndverk, transport eller produksjon er noe for deg?

6. Ønsker du å jobbe med informasjon? Vil du skape, behandle eller lagre den? Her er det mange muligheter. 

7. Har du et kall? Føler du at du har et kall? Sett deg store mål og jobb mot de. Du kan få det til. 

8. Hva med å spørre de som allerede er i jobb? Lag deg en liste med aktuelle yrker og snakk med de som jobber innenfor de. Spør hvordan en typisk dag er, hvilke talenter som kreves, hvilken utdanning også videre. 

9. Hva inneholder dine villeste drømmer? Du trenger ikke alltid å være realistisk og begrense deg. Sikt mot dine villeste drømmer, du kan nå de. 

 

 

Trude Kvammen Ekker

Karriereveileder, Smart Karriere.

- Hva bør man tenke på når man velger studie? 

- Først av alt bør du passe på at dette er noe du velger selv. Ikke noe familie eller venner velger for deg. Lytt til de som kjenner deg best, til foreldre, venner og lærere. Men ikke la deg overtale til noe du ikke selv vil. Vær kritisk til det du hører om ulike studier. 

- Du bør sette deg inn i de ulike studiemulighetene og ikke minst snakke med de som jobber innen jobbene du regner med du vil ende opp i etter endt studium. 

- Ikke minst må du velge et studium som passer til deg som person. Tenk etter hvilke fag du mestret best på videregående og velg fag du er flink til. Om du ikke spiller på lag med dine egne evner vil du ende opp i en jobb du ikke trives i.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen til å studere

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser