(StudentTorget.no):

– Det er ingen brannalarm i nærheten, er det?
 
Selda Ekiz roter i vesken sin og drar opp en boks med noe som ligner hockeypulver. Hun putter pulveret i et sugerør og titter seg over skulderen, bort på Laundromats betjening.
 
– Hvis de sier noe, så later vi som ingenting, hvisker hun.
 
Selda trekker pusten og blåser pulveret hardt inn i flammen til et av kafébordets stearinlys. En kjempeflamme blusser opp og lyser opp de ellers beskjedent belyste lokalene til Laundromat. Stevnemøtet på nabobordet skvetter til av ildtungen.
 
– Dette er realfagsformidling! gliser Selda.
 

LES OGSÅ: Har du valgt feil utdanning?

 

Ingen Einstein

 
Selda Ekiz

– Født 28. november 1984

– Norsk fysiker, standup-komiker og programleder i NRK.

– Kjent fra TV-programmene Newton og Barn ingen adgang.

– Vant Gullruten 2013 med Thomas Seltzer som beste programleder.

– Var med å starte opp vitenskapsformidlingsgruppen Fysikkshow Bergen.

Blogg: www.selda.no

Instagram: @monlilli

Twitter: @monlilli

Det er dette Selda Ekiz driver med. Hun er showfysiker. Hun gjør spennende eksperimenter for barn og voksne, og forklarer hvordan ting fungerer. Det er realfagsformidling på en måte som vekker interesse for et fag som folk ellers ser på som ganske tørt.
 
– Naturfag trenger ikke være så sykt kjedelig, sier Selda engasjert.
 
– Det jeg vil vise, er at jeg ikke er noen Einstein og til og med jeg har skjønt det her! Jeg forstår ikke at ikke flere synes kunnskap er gøy.
 
Da Selda studerte, startet hun og noen andre fysikere det som heter Fysikkshow Bergen. De følte at skolene trengte et ekstra tilbud, og booket seg inn på skoler rundt om for å vise eksperimenter og fortelle om utdannelsen sin. Slik fikk lærerne en time med påfyll og ungene fikk oppleve noe annet. Selda er veldig opptatt av at folk skal gi naturvitenskap en ny sjanse.
 
– Jeg tror ikke folk vet hva som finnes der ute, sier hun.
 
Det er viktig med folk som Selda. Norge skriker nemlig etter folk med realfagskompetanse. Over halvparten av norske bedrifter oppgir at de mangler relevant kompetanse, særlig innen olje og gass. Uten den rette kompetansen kan ikke bedriftene satse på prosjektene de ønsker. Det er altså essensielt for norsk industri at det skapes engasjement rundt realfagene. Uten realfagsstudenter stopper rett og slett produksjonen opp.
 
 

Realistene trengs

Are Turmo er direktør for kompetanseavdelingen i Næringslivets Hovedorganisasjon, bedre kjent som NHO. Han forklarer:
 
– Realistene trengs i mange bransjer, ikke minst industriell produksjon.
 
– Som et høykostland er vi avhengige av å konkurrere på kompetanse. Teknologisk innovasjon i verdensklasse er det som kjennetegner de industrielle miljøene i Norge. Realfagene er nøkkelen til den verdiskapingen som skal legge grunnlaget for velferden vår i framtida.
 
- Hvilke konsekvenser har det for Norge at det er mangel på realfagskompetanse?
 
– Bedriftene må da utsette, si fra seg eller unnlate å engasjere seg i prosjekter på grunn av manglende kompetanse. Det leder til lavere skatteinntekter og mindre velferd i form av gode skoler, et godt helsevesen og så videre.
 

Klikk her for å se alle studier innen matematikk og naturfag

 

Spennende teori

Vi ser mange både smarte og populære karakterer på TV i disse dager. Fra kalkulerende Sherlock Holmes til den morsomme gjengen i Big Bang Theory til sære Saga Norén. Nylig fikk også sjakk, hjernesport nummer én, en voldsom oppblomstring med vår egen Magnus Carlsen. Er det rett og slett blitt trendy å være nerd? Og hvorfor skjer dette nå?


VANLIG MISFORSTÅELSE: Selda mener den største myten om realfag er at man må være over gjennomsnittet for å greie det. Det må du ikke.

 
– Hvis vi ser på jentene i serier som Mammon og Stieg Larsson-filmene, så virker de som kjempeautister, sier Selda.
 
– Det virker nesten som om folk tror at for å være smart, så må du være følelsesmessig retard. Og det er jo helt feil. Men det er nok litt trendy å være nerd. Man begynner å sette pris på kunnskap, man ser verdien i det.
 
Selda er ikke helt uten mistanke om hvorfor vi opplever en slik kunnskapstrend.
 
– Det noe som gjør meg usikker. Er det egentlig oljebransjen som driver med lobbyvirksomhet, fordi de trenger ingeniører? Det høres kanskje ut som en konspirasjonsteori, men det kan jo godt være sant. De har pengene til det.
 
Uansett, så synes Selda det er viktig at folk får mer kunnskap om flere felt. Interessen for realfag tror hun bare man får opp ved å hause opp «nerdene» – ikke bare de som finnes i realfag, men de som finnes i andre felt òg. Men hva skal være folks motivasjon for å lære mer? Er realfag egentlig spennende?
 
– Jeg synes realfag er kjempespennende. Hver gang jeg lærer noe, så får jeg en mestringsfølelse. Noen ganger spør jeg meg selv «Hva er det jeg kan bruke denne kunnskapen til? Zip shit!» Men jeg tenker at det kanksje kan lage nye baner i hjernen min, sånn at det én dag kanskje popper opp en ny idé. Tenk så mange Einsteins som går der ute og ikke vet det! Potensialet deres får de faktisk ikke opp hvis de ikke lærer nye ting og får laget flere nervebaner. Det er bare på den måten at de plutselig kan se en kobling vi andre ikke ser.
 

LES OGSÅ: Selda Ekiz om tiden som fysikkstudent ved UiB

 

Fleip eller fakta?

Det finnes mange fordommer mot realfag. Man ser kanskje for seg overintelligente, typiske Einstein-studenter og sinnsyke Einstein-formler. Sannheten er at realfagene faktisk ikke er så uoverkommelige.
 
– Da jeg begynte å studere trodde jeg at det skulle være sykt, sykt vanskelig, forteller Selda.
 
– Jeg trodde at jeg aldri kom til å klare det, men så viste det seg at det bare var å ta ett steg av gangen. Jeg tror den største myten om realfag, er at man må være over gjennomsnittet på et eller annet vis for å greie det. Det må du ikke.
 
- Var det lett å få jobb?
 
– Ja. De fleste som jeg delte base med fikk jobb før de hadde levert mastern. Så jeg tror ikke det er noe stress å få seg jobb.
 
- Kan du gi tre gode grunner til å søke realfag?
 
– Først og fremst bør du søke hvis du vil ha en stabil jobb og god lønn i mange år. For det andre, bør du søke hvis du har lyst til å lære masse nye ting om verden rundt deg og har en interesse for realfag. For det tredje, så er det sykt gøy.
 
 
Denne saken ble først publisert i Campus #1 2014
 

Klikk her for å se alle studier innen teknologi, ingeniørfag og arkitektur