(StudentTorget.no):

15. april, en dato mange kanskje har markert med rødt i kalenderen, er kun få dager unna. Da går fristen ut for å søke om studieplass ved de statlige høgskolene og universitetene her i landet.
 
Men hvordan bestemmer man seg for hva man vil studere? Og hvordan føles det å skulle ta et valg om hva du (forhåpentligvis) skal drive med resten av livet? Skremmende, synes du?
 
Heldigvis kan stipendiat Kristian Heggebø ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) lette litt på presset. 
 
 

Ikke få panikk

 
Bare her til lands finnes det hele 1351 studieprogram å velge mellom. Hvordan skal man da klare å velge bare ett studie? Heggebø tror det er viktig å ikke ta det så tungt dersom man ikke treffer 100 prosent første gang.
 
- Mange opplever å velge feil, både én og to ganger, og det er helt naturlig. Jeg tror man gjør lurt i, om ikke å være innstilt på, men i alle fall ta høyde for at man kanskje ikke treffer spikeren på hodet med én gang. I tillegg er mange forholdsvis unge når disse valgene skal tas, og er kanskje ikke helt sikre på hvor og hva de vil. Så ikke ta det så tungt om du ombestemmer deg. Tenk heller at du da i det minste er ett skritt nærmere å vite hva du egentlig vil.
 

LES OGSÅ: - Har aldri angret på at jeg valgte feil

 

Fra det trygge til det ukjente

 Heggebøs tips til studievalget:
 
 
  • Ta utgangspunkt i noe du interesserer deg for og noe du er flink til. Da er halve jobben gjort, og det vil være lettere å motivere seg for skolearbeid senere.
  • Prøv å se for deg hvor du vil være om en del år. Hvis du ser for deg å flytte til en mindre plass etter utdanningen, er det ikke sikkert det er behov for eller etterspørsel etter alle typer yrker.
  • Hvis høy inntekt er viktig for deg, vil det kanskje være lurt å ta noen strategiske valg i forhold til det. 

 

 
Overalt finnes det tester man kan ta for å finne frem til det perfekte studiet. Det er imidlertid ikke sikkert at disse testene gjør valget noe enklere, og mange opplever det som skremmende å skulle bestemme seg for hva de vil studere.
 
- Vi lever i en tid med nesten uante muligheter, det finnes et hav av studier å velge mellom og det er lite som er fastlagt. Alle kan i prinsippet gjøre alt. Jeg tror det kan oppleves som litt skremmende for mange å gå fra forholdsvis trygg videregående skolegang og ut i det store intet med valg av høyere utdanning, og på den måten også valg av yrke, sier Heggebø.
 

LES OGSÅ: 10 tips til studievalget

 

Trivsel og interesser

 
Men hva er det de fleste har som motivasjon for valg av studium? Trygg jobb? Høy lønn? At de får jobbe med noe de brenner for? Heggebø håper og tror det siste.
 
- Den største motivasjonen for unge som skal studere, både håper og tror jeg er å finne seg et studie og senere en jobb de trives med, og som de brenner for. Men jeg tror også trygghetsaspektet kan spille en viktig rolle. Det å vite at du kan få deg fast jobb og en sikker inntekt etter studiene, tror jeg har mye å si for mange. 
 

LES OGSÅ: Tør du velge kreativt?

 

Krever utdanning

 
De siste årene har antall søkere til høyere utdanning økt. Heggebø tror noe av grunnen til dette skyldes at det stilles stadig høyere krav til jobbsøkere om høyere utdanning.
 
- Jeg kan se for meg at mange unge i dag opplever et slags press om at de må studere. De siste 20 årene har vi vært vitne til en utdanningseksplosjon, og det er vanskelig å konkurrere på arbeidsmarkedet uten å kunne slå i bordet med en bachelorgrad, og kanskje aller helst en mastergrad i mange yrker, påpeker han.
 
Derfor er det mange som forventer at så lenge de har en bra utdannelse, er de sikret jobb. Heggebø påpeker imidlertid at virkeligheten kan være en litt annen.
 
- Selv om vi lever i et land med lav arbeidsledighet, der de fleste har gode muligheter for å få seg jobb etter endt utdanning, kan det være lurt å senke forventningene litt. Det er de færreste av oss som får seg en jobb rett etter studiene som er 100 prosent relevant i forhold til utdanningen. Enkelte går kanskje på en liten smell og tror at de er sikret jobb med én gang. Sånn er det ikke nødvendigvis. Man må ofte bygge seg opp litt erfaring, og vise at man duger ikke bare på skolebenken, men også ute i arbeidslivet, sier Heggebø. 
 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet