D u har valgt hva du skal studere, men har du tenkt på hvor du kan studere det du har valgt?

Er det for eksempel juss du vil studere, kan du velge mellom Oslo, Bergen og Tromsø.

Den kommende siviløkonom, kan blant annet slå seg ned i Kristiansand, Stavanger, Bergen, Tromsø eller Molde.

Vil du bli sykepleier, har du rundt 40 studiesteder å velge mellom, men vil du utdanne deg til psykolog, har du bare Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø å velge mellom.

Akkurat som med valg av studie, er det lurt å tenke gjennom hvor man egentlig vil flytte.

Hvor viktig er det å ha familien i nærheten?

Trives du med at det skjer mye rundt deg, eller har du det best når du har oversikt og ro?

Hva med naturen?

Og kanskje viktigst: Hvordan vil du at utdanningen din skal være?

 

Gikk mot strømmen

Turid Torheim (24) tok sin master i fysikk ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås. Både stedet og studiet var årsaken til at hun valgte å bosette seg utenfor hovedstaden.

De fleste jeg kjente skulle studere i Bergen eller Trondheim, men jeg ville gjøre noe annet, deler Torheim med oss.

Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås er et godt kompromiss mellom by og land, som passer meg. Det er vakre omgivelser, et godt studentmiljø der "alle kjenner alle", billige hybler og god kontakt mellom studenter og forelesere, sier 24-åringen.

Og så var det selvsagt viktig at jeg fant et studieprogram som passet meg, tilføyer hun.

 

 

Lyttet til venninnen

Marie Ernstsen (24) fra Tromsø valgte Bergen, når hun skulle ta høyere utdanning.

Det var egentlig en venninne som trakk meg med til Bergen, sier hun.

Det ga mersmak.

Selv etter utveksling i Nederland og København, valgte Ernstsen å vende tilbake til byen mellom de syv fjell.

– Jeg liker at universitetet, eller i alle fall de fleste fakulteter, er stasjonert i sentrumskjernen.

– Først og fremst, er det praktisk, men det skaper også en enorm dynamikk i bykjernen. Det er mye å engasjere seg i, som jeg mener er veldig viktig å gjøre, spesielt i min bransje.

Hun tar en master i medievitenskap, en studieretning som også finnes i Oslo og Trondheim.

Personlig, synes jeg Bergen er akkurat passe stor som studieby. Man får lett oversikt og blir raskt kjent med folk. Den har småbyens intimitet, men samtidig er det mer enn nok å ta seg til. Og så er det jo helt klart Norges vakreste by! sier Ernstsen.

For den som vil ha natur og urbanitet kombinert, finnes det kanskje ikke noe bedre alternativ enn Bergen, konstanterer hun.


 

Ville oppleve noe nytt

Hedvig Ølmheim (24) fra Sogndal, flyttet til Tromsø, etter å ha studert ett år i Bergen.

Nå tar hun bachelor i russlandsstudier i byen som ofte er beskrevet som «Nordens Paris».

Ølmheim trivdes i Bergen, men fant ut at når hun først skulle flytte vekk for å studere, kunne hun like godt velge noe som var lenger hjemmefra.

Hun valgte seg Tromsø, fordi hun ville bo i en by og en landsdel hun ellers ikke ville hatt samme mulighet til å oppleve.

Det var en merkbar overgang å flytte fra Bergen til Tromsø, som jo er en heller liten by, sier Ølmheim.

Til gjengjeld, gjør det dårlige ryktet til mørketida at alle er veldig opptatt av at det ikke skal være dårlig stemning i byen vinterstid, som har ført til at det så og si alltid pågår en festival. Filmfestivalen i januar er et absolutt høydepunkt, forteller hun.

Det beste med byen er likevel de lovløse tilstandene en får, når det er lyst hele døgnet om våren, deler 24-åringen.

For meg, var Nord-Norge eksotisk og langt borte, og jeg er fremdeles i overkant begeistret over nordlys, reinsdyr og midnattssol, forklarer Ølmheim.

Jeg synes óg det var en spennende emnekombinasjon på studiet her, med både språk-, historie- og litteraturemner, sier hun.

Universitetet er relativt lite, det har både positive og negative sider. Du får god kontakt med fagmiljøet, men emnetilbudet er selvsagt ikke så bra som for eksempel i Oslo, sier hun.

Det ga mening å søke russisk språk i Nord-Norge; Tromsø er en by med mange bånd til Russland og det bor mange russere her, påpeker hun.


 

Studietilbudet var avgjørende

Ølmheim er ikke alene om å legge vekt på hvordan studiet er satt sammen, når studiested skal velges.

Henrik Angermund (31) fra Bergen, studerer planlegging og administrasjon i Volda.

Jeg flyttet hit på grunn av studiet. Det finnes lignende studier andre steder i landet, men de er ikke bygget opp slik som det i Volda, sier han.

Det samme gjorde Kristine Espeland Rafdal (22).

Hun studerer på lektorprogrammet i nordisk ved Universitetet i Oslo.

Det sto lenge mellom Universitetet i Oslo og NTNU, men jeg landet til slutt på Oslo, fordi de på det tidspunktet kunne tilby de mest spennende emnene, sier hun.

Silje Smith Johnsen (21) og Sigrun Berstad Dybvik (24) valgte studiested ut ifra hva de hadde hørt om kvaliteten på studiet.

Jeg tar en bachelor i geologi ved Universitetet i Bergen, og er på utveksling på Svalbard denne våren. Det at jeg er fra Bergen, spilte også en rolle i valg av studiested, men det viktigste er at Universitetet i Bergen er et av de beste universitetene, om ikke det beste, på geologi, sier Johnsen.

Dybvik utdanner seg til sivilingeniør ved NTNU i Trondheim.

NTNU er det universitetet i Norge med best rykte, når det gjelder tekniske linjer. Bestefaren min gikk også på samme linje som jeg går på nå, så da kjentes det trygt å begynne der, sier hun.

Hun beskriver Trondheim som en by med et stort studentmiljø, hvor det er lett å finne en plass hvor en kan føle seg som hjemme, enten det er idrett, uteliv eller mer faglige tema man ønsker å fylle fritiden med.

Men å bo i en storby byr også på utfordringer:

Det er dyrt å bo, og vanskelig å finne en bra plass å bo, ettersom det er stor kamp om beinet, sier hun.

 

 

Gjør et bevisst valg

Det er lurt å undersøke hvordan de ulike studiestedene har bygget opp studiet.

Studier er bygget opp av emner, og hvert emne har som oftest en beskrivelse, som ligger ute på hjemmesiden til studiestedet. Leser du dem, kan du få en bedre følelse av hva studiet dreier seg om, og hva studiestedet legger vekt på.

Kjenner du noen som har studert det du har lyst til å studere, eller som har bodd et sted du vurderer å flytte til, er det gull verdt å ta kontakt med dem. Da kan du få vite både positive og negative sider, og få et innblikk i virkeligheten som venter deg.

Husk at hvert studiested er opptatt av å framstå som best mulig, for at du skal velge akkurat det.

Den viktigste personen er likevel deg selv. Ikke følg andres råd, uten å vurdere om de passer for deg.

Selv om vennen din vil bo i Trondheim, er det ikke sikkert at det er byen for deg. Mamma mener kanskje at det er best for deg å være så nærme hjemme som mulig, men hva føler du selv?

Vet du hva du vil ha, blir det enklere å velge.

Om du tar deg tid til å vurdere punktene vi har listet opp, vil du finne mer ut av hva slags studiested du ønsker deg.

 

HVORDAN VIL DU HA DET?

1. Studieprogram:

Finn ut hvordan de ulike stedene bygger opp studiet, og hva du synes høres mest spennende ut.

2. Sosialt miljø:

Store studiesteder har et mer spredt studentmiljø enn de små. Det er ofte lettere å bli kjent med folk på mindre steder, men utvalget av studentforeninger er større i byene.

3. Velferd:

Alle studiesteder har en studentsamskipnad, som skal sørge for at studentene har det bra, men tilbudet er forskjellig fra sted til sted. Undersøk spesielt helsetilbudet.

4. Økonomi:

Det er billigere å bo på landet enn i byen, men vanskeligere å få seg deltidsjobb.

5. Kultur:

Det er stor forskjell på å bo i en by, hvor det skjer noe hele tiden, og på et mindre sted, hvor rytmen er roligere og kulturtilbudet mer oversiktelig.

6. Natur:

I Norge, er det kort vei til naturen på de fleste studiesteder, men vil du ha fjell eller vidde?

7. Klima:

Mørketiden i nord er ikke for alle. På Vestlandet, er det mildt og vått, mens Østlandet er tørrere – og kaldere. Hva liker du best?

8. Hjemreise:

Undersøk hvordan du kommer deg hjem fra der du har lyst til å bo. Tenk over om du ønsker å ha muligheten til å reise hjem for en helg, eller om det kun er aktuelt å besøke familien i feriene.

9. Venner:

Å flytte sammen med venner kan gjøre det vanskelig å bli kjent med nye mennesker. Samtidig, gir det en trygghet å ikke være helt på egenhånd. Hvor viktig det er for deg å ha noen fra hjembyen i nærheten?

10. Egne interesser og behov:

Driver du med idrett eller har en bestemt interesse du vil fortsette med, kan det være lurt å undersøke tilbudet der du vil studere. Tenk også over om det er noe du absolutt må ha på studiestedet ditt.