(StudentTorget.no):

Skal du studere økonomi eller ingeniørfag, men er usikker på hvordan skole du skal velge?

Fagkombinasjon og utenlandsopphold betyr mye mer enn valget av høyskole eller universitet, mener ekspert. 

- Så lenge man får de samme gradene så vil ikke jeg si at det utgjør noen forskjell om man velger høyskole eller universitet på et overordnet nivå, sier Tom Bolstad.

Bolstad, som er leder for siviløkonomenes forening Econa, har gjort en rekke undersøkelser om startlønn som viser at det ikke finnes noen vesentlig forskjell ut fra hvor økonomene er uteksaminert. 

- Det vi ser er at det er viktig med utenlandsopphold. At man ikke tar hele studiet i Norge men tar et år ute. Det er mye viktigere enn å velge mellom høyskole og universitet i Norge, forteller han.

 


ECONA-LEDER: Tom Bolstad er leder for siviløkonomenes forening Econa, han sier at et utenlandsopphold i studiene er viktigere enn hvorvidt du studerer på et universitet eller en høyskole. 

Om du ønsker å studere økonomi er det altså mye viktigere hvilke fag du velger og prioriteringen av et eventuelt utvekslingsår, enn valg av studiested i Norge. 

- Man finner ikke noe entydige forskjeller i lønn i forhold til om man kommer fra BI eller handelshøyskolen i Bergen. Eller fra universitetet i Agder for den saks skyld, sier Bolstad. 

 

Høyskoler ble universitet

Heller ikke for ingeniører melder Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon, NITO, om stor forskjeller på høyskole- og universitetsutdannede. 

- Mange av universitetene der man kan studere for å bli ingeniør er tidligere høyskoler, så forskjellen er ikke så stor når det gjelder ingeniørutdanning, forteller studentleder i NITO, Kristine Nicolaisen. 

Også Nicolaisen fremhever viktigheten av fagkombinasjon fremfor valg av studiested og type skole. 

- Man bør gå inn og se på fagkombinasjoner og se hvordan fagene er bygget opp på de ulike skolene. De treårige ingeniørutdanningene har fått en ny rammeplan, men sivilingeniørstudiet på NTNU følger ikke den og kan skille seg ut, forklarer hun. 

 

Praksis gir nettverk

Nicolaisen råder studenter til å se mer på praksismuligheter enn type skole de velger å ta utdannelsen ved. 

- Veldig mange skoler tilbyr praksis i næringslivet rundt skolene, det er også ting man kan sjekke på forhånd. God kontakt med praksisplassene kan føre til at man får en jobb i de bedriftene eller virksomhetene etter endt studium, råder hun. 

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser