É n ting er å finne ut av hva du vil studere, men en annen ting er å finne ut av hvor du vil studere.

Valg av riktig lærested og studieby er ikke nødvendigvis enkelt, så for å hjelpe deg litt på vei, har vi snakket med noen eksperter om nettopp dette.

Astrid Krüger Eiken, som er studieveileder ved Emmali & Ekker, minner om at det er flere ting det er lurt å tenke på, før man bestemmer seg.

Det er viktig å tenke på at det blir lettere å studere, dersom man trives. Derfor, bør man tenke gjennom hva som må være på plass for å ha det bra sosialt, sier hun.

Sosionom Lisen Lie, ved SiT Psykososial i Trondheim, peker også på hvilke utfordringer man kan møte, når man flytter hjemmefra, og hvilke kriterier som bør være på plass der man skal bo.

De største utfordringene for de fleste, er nok å finne en god balanse mellom studier og fritid. Det å bli kjent med medstudenter, få venner og et sosialt miljø de trives i, er jo er jo svært viktig, sier hun, i en artikkel på StudentTorget.no.

I tillegg, kommer det å fikse de daglige utfordringene på egen hånd, slik som økonomi, matlaging og å komme seg opp om morgenen, tilføyer hun.

  

Studenttilbud og aktiviteter

Studentmiljøet kan ha mye å si for om du trives i byen eller ei.

De fleste studentbyer har et yrende studentliv, med tilhørende aktiviteter og sosiale miljøer, men enkelte tilbud finnes kun i enkelte byer.

Er du aktiv i en spesiell sport eller hobby, er det lurt å gjøre litt research rundt hvilke muligheter som finnes for å drive med dette i de ulike byene. 

Studentfestivaler, studenthus og studenttreningssenter kan også være en idé å sjekke opp, før du gjør det endelige valget.

Noen velger studiested ut fra hvilket rykte studiestedet har, dette i forhold til både studentmiljø og kvalitet på opplæring. Noen ønsker et stort studentmiljø, mens andre trekkes mot de mindre miljøene, sier studentveilederen.

 

Hva slags hjelp kan du få?

Selv om man det kan være nyttig å lese på nettsidene til de ulike studiestedene, kan det være vanskelig å danne seg et realistisk bilde av hvordan det er å være student akkurat der.

Derfor, kan det være smart å oppsøke og kontakte tidligere studenter, for eksempel via en studentforening, for å spørre om deres erfaringer med både skolen og studentbyen.

Astrid Krüger Eiken anbefaler også å sjekke hva skolen tilbyr av tjenester, som studierådgivning og samarbeid med det lokale næringslivet.

Jeg mener det er viktig å ha fokus på hvordan studiestedet profilerer seg i forhold til studieveiledning. Det høres kanskje krevende ut, men jeg tror da at studietiden vil bli mer interessant og lærerik, sier studieveilederen.

Jeg ville også sett på hvordan studiestedet tenker om samarbeid med næringslivet. Man utdanner seg tross alt for framtidig arbeid, sier Eiken.

 

Ta leiepriser med i beregningen

Det er ikke til å komme unna at boutgifter utgjør det desidert største utgiften i det månedlige studentbudsjettet.

Derfor, kan det være lurt å planlegge studiested etter hvor mye man må regne med å betale for å få tak over hodet.

De største studentbyene, som Oslo, Trondheim og Bergen, har også de høyste leieprisene.

Vil du bo i sentrum eller nær skolen, er det lurt å velge enn litt mindre by.

Alle studiesteder er tilknyttet en studentsamskipnad, og de tilbyr studentboliger, hvor du kan bo både billig og sosialt. Disse er imidlertid tilsvarende populære, og blir fort fylt opp.

Men det mange ikke er klar over, er at du kan søke studentboliger når som helst – selv om du ennå ikke har fått studieplass!

Derfor, bør du søke så tidlig som mulig, og heller trekke søknaden, hvis du kommer inn på studier i en annen by, eller ombestemmer deg.

Gunn Kirsti Løkka, som er fungerende boligdirektør i SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus), har disse rådene til de som skal leie bolig i studietiden: 

 

  • Søk studentbolig nå. Du trenger ikke ha studieplass før du søker.

  • Gå dine egne veier. Let etter bolig også utenfor de mest populære sentrumsområdene. Sjekk reisevei og reisetid med trikk, buss og bane.

  • Flytt inn i løpet av sommeren, dersom du har mulighet. Når alle nye studenter kommer i august, er det mange flere om beinet, både som ønsker studentbolig og i det private leiemarkedet.

  • Sett opp flere boligalternativer, når du søker studentbolig. Noen av boligene er mer populære enn andre og har alltid venteliste. Du kan søke om overflytting til disse i neste runde

  • Vær aktiv. Søk studentbolig, men let også via nettverket ditt og det vanlige leiemarkedet. Ikke sats alt på ett kort.

 

(Kilde: Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus)

 

Er du hjemmekjær?

Noen har vanskeligere for å flytte hjemmefra enn andre.

Hvis du velger å studere i relativt kort avstand fra hjemmet ditt, familie og venner, vil det kanskje gjøre at du føler deg tryggere, slik at flytteprosessen blir enklere.

Men selv om du bor langt unna og ikke har dine kjære i umiddelbar nærhet, så er det greit å huske at de likevel bare er en telefonsamtale unna.

Forskning viser at de som bor i usentrale områder av landet flytter hjemmefra tidligere enn de som bor i storbyer.

Og hvis man flytter, går det stort sett bare en vei: til en mer sentral kommune.

Uavhengigheten er det som trekker.

De fleste lengter etter å flytte hjemmefra, når de føler seg modne for det. De er spente, men på en positiv mate og de gleder seg til frihet, selvstendighet og nye utfordringer, sier sosionom Lisen Lie.

Andre fokuserer kanskje litt for mye på hvor vennene sine skal studere, og hvor andre mener man bør bo. Men de fleste er, først og fremst, opptatt av å velge det studiet de selv ønsker, uavhegig av hvor studiene tilbys, føyer Eiken til. 

Generelt, erfarer jeg at de fleste er opptatt av å velge studium ut fra interesser og evner. Det mange sliter med, er imidlertid å finne ut hva de vil og hvilket studium som kan passe, forklarer hun.

Jo mer usikker du er på dette, dess lettere blir det å la valgene bli styrt av hva andre gjør og mener, påpeker hun.