(StudentTorget.no):

Til høsten blir det slutt på å møte opp i tid og utide til undervisningen. Kunnskapsdepartementet varsler endringer i praksisen til alle landets høyskoler og universiteter, og innfører oppmøteplikt med fravær.
 
Det var i går at leder for fagorganisasjonen Akademikerne Knut Aarbakke, gikk ut med skarp kritikk mot leder-stilen til Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han mener at kunnskapsministeren har gjort lite for å heve kunnskapsnivået i Norge, og mente han måtte slutte å liste seg rundt på filttøfler, og begynne å ta faktiske grep.
 
- Nå må han bestemme seg for om han vil være «Tøffel-Torbjørn» eller «Tøffe-Torbjørn». Jeg håper han velger det siste, sier Aarbakke til VG.
 
Reaksjonen ventet ikke på seg, og kunnskapsministeren uttalte i dag at han har allerede tatt grep om utdanningen her til lands. Studiebarometeret som ble lansert i februar viste at gjennomsnittsstudenten bruker 27 timer i uken på studiene – over ti timer mindre sammenlignet med en vanlig arbeidsdag. 
 
- Hovedproblemet er ikke er late studenter, selv om de også finnes, men for lave forventninger. Studentene kan og vil yte mer dersom det forventes mer, fortalte Røe.
 
Han forteller at møteplikten kommer etter nøye planlegging og ikke som et resultat av uttalelsen om at han går med filttøfler.
 
- Nei, det er vel kanskje ikke så praktisk å gå i tøfler på jobb, og dessuten ville de ikke ha matchet vintage-skinnbagen min, humrer Torbjørn Rød-Isaksen.
 
Kunnskapsdepartementet og Isaksen varslet allerede på starten av året i forbindelse med Kontaktkonferansen at de kom til å sette ned et ekspertpanel for å avgjøre hvilke grep som må tas for å heve nivået ved institusjonene i landet. 
 
Leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO) Ola Magnussen Rydje, har lenge etterlyst en gjenreisning av heltidsstudenten. Til StudentTorget forteller han derimot at dette kanskje ikke var det han hadde sett for seg.
 
- Vi skal ikke ignorere at mange studenter må jobbe ved siden av studiene. Vi vil være heltidsstudenter, men rammevilkårene legger ikke til rette for det, sier Rydje. 
 
Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) Ole «I Dole» Ottersen er derimot positiv til endringene og ønsker oppmøteplikten hjertelig velkommen. Både han og kunnskapsministeren tror oppmøteplikten kommer til skape oppstandelser blant studentene, men at det vil roe seg ned etter ganske kort tid.
 
Kunnskapsministeren varsler også at de i overgangsfasen kommer til å innføre meldingsbok og opprops-ordning fra foreleser. Isaksen tror en gjenninføring av meldingsboka kan være en god løsning, for å luke ut studenter som «later som om de er syke».
 
 
En pressemelding er varslet i løpet av dagen og saken oppdateres fortløpende.
 
     Om oppmøteplikt:
  • Ved mer enn 15 prosent fravær i de respektive fagene kan foreleser gi stryk, og studenter vil ikke kunne gå opp i eksamen. 
  • Gyldig fravær godkjennes gjennom elektronisk meldingsbok med signatur fra foresatte. For å unngå forfalskninger vil foresatte måtte signere via Altinn.
  • Å komme for sent til forelesningen kan resultere i gjensitting, eller å måtte sitte på gangen til foreleser gidder å hente deg inn til timen.
 
(Kilde: Ukunnskapsdepartementet)