StudentTorget / Utdanning / Utdanning i utlandet | Studentøkonomi

Slik sparer du penger som utenlandsstudent

Skrevet av: Redaksjonen

Sist endret 12.07 2006

Et norsk selskap har nå utviklet en løsning som gir deg Skype på mobilen – uten at du må installere noe som helst på telefonen! Er du en av de mange som skal studere i utlandet? Da kan det være verdt å lese mer.

 

Når du står på flyttefot og setter opp sjekklisten over ting som skal være unnagjort før du setter deg på flyet, er ikke mobilregningen det første du tenker på.  Som regel er skyhøye mobilregninger et nødvendig onde når du skal holde kontakten med alle de der hjemme, og det er jo uunngåelig, så derfor tenker man ikke så mye på det.

 

La oss ta et eksempel: Ringer du hjem til Norge fra Cape Town koster det deg 11, 34 i minuttet når du roamer med et Telenor-abonnement, og skaffer du deg et sørafrikansk Vodacom-abonnement koster det 12,49 i minuttet for familie og venner som ringer deg.

 

Det sier seg selv at med slike priser, blir kontakten med de der hjemme begrenset – i hvert fall har det vært slik frem til nå.

 

Tidligere denne uken kunne DinSide melde om en gledelig løsning på dette problemet.  Et nytt norsk gründerselskap ved navn IPdrum leverer nemlig en løsning som gjør Skype tilgjengelig på en hvilken som helst mobiltelefon – uten tilleggsabonnementer eller ekstra programvare som må installeres på telefonen.

 


 Håvar Bauck i IPdrum

Da vi leste artikkelen i DinSide, så vi hvilken betydning dette kunne ha for de over 20.000 norske studenter og studiner som til enhver tid studerer ved et universitet i utlandet.  Vi tok derfor kontakt med Håvar Bauck i IPdrum for å få mer informasjon direkte fra selskapet.

 

- Vår løsning er ideell for utenlandsstudenter sier Bauck. – Internasjonal mobiltelefoni er overpriset i de aller fleste land.  Vi leverer en løsning på det problemet!

 

En etter hvert ganske velkjent måte å kommunisere gratis over nettet, er Skype. Skype er et lite program som gjør at du kan ringe gratis via Internett til enhver annen person som også har Skype, i følge Skypes nettsider.        

 

Den største begrensningen med Skype er innlysende nok at du må befinne deg foran PCen når du bruker det.  I tillegg må man være på et sted hvor man har tilgang til et nettverk.  Såkalte Skype-telefoner finnes, men disse er i praksis trådløse handsets som kun virker innen noen meters radius fra en PC med Skype installert.

 

- Vår løsning gjør Skype-brukeren fullstedig mobil, uten at den krever en avansert 3G-telefon forteller Bauck. – Du kan ganske enkelt bruke en hvilken som helst mobil og få full tilgang til Skypes funksjonalitet.

 

Når Bauck ankommer StudentTorgets lokaler for å demonstrere IPdrum Mobile Skype Solution, er spenningen stor. Løsningen er mildt sagt noe utenom det vanlige. – Man bruker to mobiletelefoner, forklarer han. – Den ene fungerer som en basetelefon, koblet til PCen, den andre er den mobilen du går med i lomma til vanlig!

 

Bauck trekker frem en Sony Ericsson-telefon av den svært billige kategorien.  – Dette er basetelefonen, forklarer han. - Det kan være en hvilken som helst kompatibel telefon. Som regel har folk minst én gammel telefon liggende i en skuff, og da er dette en snedig måte å gjenbruke den på.

 

Basetelefonen plugges så til PCen med kabelen som i dag er IPdrums hovedprodukt. Et lite ikon på verktøylinjen i Windows XP forandrer farge fra gult til grønt. Dette betyr at programmet er klart til å brukes.

 

En av våre medarbeidere som har Skype installert på PCen legger til Bauck på sin kontaktliste, og demonstrasjonen er i gang.  Vår medarbeider ringer opp Bauck på Skype, og den vanlige meldingen om et innkommende anrop kommer opp på skjermen hans.  I samme øyeblikk lyser det i displayet på basetelefonen (den som er tilkoblet PCen hans). Noen få sekunder senere ringer mobiltelefonen hans.  Når han tar telefonen, er lyden klar og tydelig. Bauck går ut av rommet, og vi fører en liten konversasjon. Det hele fungerer overraskende bra.

 

Bauck ringer så opp til basetelefonen. I det displayet lyser opp, taster han inn en hurtigtast, og i løpet av noen få sekunder har vår medarbeider en innkommende samtale på Skype. Lydkvaliteten er like upåklagelig denne gangen også.  – I tillegg er det selvfølgelig mulig å lagre Skype-kontakter direkte, slik at man slipper omveien med å taste inn en hurtigtast, sier Bauck.

 

- Men hva med å ringe til andre telefoner, spør vi. – Fungerer det på samme måte?

- Det fungerer på akkurat samme måte, svarer Bauck. – Man kan legge til telefonnumre som SkypeOut-kontakter.  Det betaler man riktignok for, men langt mindre enn hva det koster deg å ringe det samme nummeret fra mobilen.

 

- Akkurat, men da må man altså legge til dette nummeret i listen over Skype-kontakter?

 

- Det kan man gjøre, men man kan også ringe basen og taste inn nummeret direkte.

 

- Studerer man i utlandet, er dette en løsning som gjør det enklere og billigere å holde kontakten med alle der hjemme.  For mange som allerede bruker Skype, er dette løsningen på noe mange opplever som et problem, nemlig at man er nødt til å sitte ved PCen, samt ha tilgang til et nettverk, sier Bauck. – De aller fleste har én eller flere gamle mobiler liggende i en skuff, så slik sett er dette en meget god form for gjenbruk.  Å koble til denne løsningen er ikke noe verre enn å plugge inn et headset, som man uansett må gjøre for å bruke Skype, så først og fremst er det et spørsmål om tilvenning.

 

 

Så mye kan du spare i følge IPdrums eksempel:

 


 Befinner du deg på en plass som dette,
 blir det fort dyrt å prate med de hjemme

Peder Ås studerer i Australia, men har kjæreste i Norge.  Han har med seg den norske mobilen med Telenor-abonnement, og kjøper i tillegg en telefon med Optus-abonnement. Peder håper at kjæresten, venner og familie i Norge kan ringe ham på den australske mobilen, for det blir billigere for ham.  Å ringe til Australia koster imidlertid 6,69 i minuttet, så alle ringer ham på det norske nummeret. Det blir en dyr affære for Peder, som betaler 4,19 kroner i minuttet når noen ringer ham.  Når Peder ringer noen i Norge, blir det dyrt uansett. Ringer han med Optus-abonnementet, betaler han 9 kroner i minuttet. Bruker han Telenor, koster det ham 14,86.

 

I løpet av én måned mottar Peder Ås ca 40 samtaler fra Norge, med en gjennomsnittlig varighet på 5 minutter hver.  Han ringer til Norge ca. 30 ganger i løpet av en måned, også her ca 5 minutter pr. samtale.

 

Peder mottar stort sett alle innkommende samtaler fra Norge på Telenor-abonnementer. Dette koster ham 838 kroner i måneden.  Utgående samtaler går kun over Optus-abonnementet, og koster til sammen 1350 kroner i måneden.  Totalt bruker altså Peder 2188 kroner i måneden på å holde kontakten med hjemlandet.

 

Peder oppdager etter hvert at han ved å gå over på Skype kan kutte kostnadene en god del. Han har mange venner som bruker Skype, og disse er det jo gratis å snakke med. Det å ringe til mobiltelefoner i Norge koster heller ikke all verden.

 

Problemet er bare det at man må sitte foran en PC med nettilgang for å bruke Skype.  Peder er en aktiv person, og befinner seg som regel på farten utenfor leiligheten. Han tar derfor i bruk løsningen til IPdrum. Han kjøper ett ekstra Optus-abonnement, og betaler AUD 30 (140 kroner) i måneden for 300 ringeminutter mellom basen og hans telefon.

 

Når Peder nå går over til å bruke IPdrum, har han plutselig med seg Skype i lomma. Både familien og mange av vennene bruker allerede Skype.  Av de 150 minuttene Peder tilbringer på telefon med folk i Norge, går ca. halvparten nå via Skype, mens han ringer totalt 75 minutter i måneden til norske mobiltelefoner.  Med SkypeOut koster dette ham 103 kroner. 

 

Totalt bruker altså Peder 140 + 103 = 243 kroner i måneden på å holde kontakten med Norge. En innsparing på 1945 kroner.

 

 

Her kan du kjøpe løsningen til IPdrum:

 

Movida

Yatack

 

For studenter som allerede er i Australia

 


Annonser:

Deltidsjobb i Oslo     

Trives du i samtale med andre mennesker, er komfortabel med telefon som arbeidsverktøy, og ønsker deg en jobb der du bidrar til økt trygghet i samfunnet? Da vil vi komme i kontakt med deg.

Les mer om stillingen 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: