Kjøkkensjef |
Om yrket, jobb, utdanning og lønn |
|
|||||
|
|
Yrket presenteres av: |
||
|
|
I kokkefaget, spesielt på restauranter, brukes ofte titler med opphav i fransk språk, så som chef («sjef»), og suoussjef («nestleder»), spesielt på kjøkken med mange ansatte og en formell organisering. På norsk brukes vanligvis titler som kjøkkensjef, sjefskokk og overkokk om kokker i overordnede stillinger. Kokk er en yrkestittel for en håndverker som har fagbrev innen kokkefaget og driver med matlaging som profesjon. Kokkefaget er et av mesterfagene innen håndverksyrkene i Norge. Etter endt utdannelse kan kokker arbeide med matlaging profesjonelt på restauranter, i kantiner eller i andre storkjøkkener. Kokkeutdannelsen er en av utdannelsene innenfor nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Formen kokke betegner en kvinnelig kokk. Siden 1966 har man i Norge kåret Årets kjøkkensjef, og siden 1990 avholdt det årlige Norgesmesterskapet i kokkekunst. Kokkearbeid er fysisk krevende, kroppen blir utsatt for belastninger i knær, skuldre, rygg og nakke. Det er derfor viktig å være i god fysisk form. Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. På mange kjøkken jobber du i team, og ofte under stort tidspress. Dette gjør at det er viktig å ha gode samarbeidsevner. På større kjøkken er det kjøkkensjefen som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. LES OGSÅ: Slagord på russekortet
|
|
|
Studievalg.no - Relaterte studier til Kjøkkensjef |
|
|
KarriereStart.no - Temaside KjøkkensjefKarriereStart.no - Stillingsannonser KjøkkensjefKarriereStart.no - Arbeidsgivere Kjøkkensjef |
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|
|||||