(StudentTorget.no):

I fjor var det rekordmange 1 200 ungdommer som søkte seg til Forsvarets fallskjermjegerutdanning, som er første steg mot å kunne søke seg til Forsvarets spesialkommando.
 
- Ikke en eneste jente har kommet igjennom nåløyet for å gjøre tjeneste i Forsvarets spesialstyrker – jentene er rett og slett ikke sterke nok, sier Eirik Kristoffersen, sjef for Forsvarets spesialstyrker i Rena leir til NRK.
 
 

Ønsker å få inn jenter

 
Hos Hærens fallskjermjegerskole på Rena Leir har de fått flere søknader fra jenter til både fallskjermjeger og spesialjeger-utdanningen. Men så langt er det ingen av jentene som har bestått de fysiske kravene.
 
Spesialstyrkenes oppgaver består i å støtte politiet med bekjempelse av terrorisme og trusler mot norske interesser innenlands og til havs. De brukes også under oppdrag i utlandet, som i desember 2001 da spesialkommandoen ble sendt til Afghanistan i forbindelse med «Operation Enduring Freedom», hvor de opererte sammen med de amerikanske spesialstyrkene, skriver NRK.no.
 
Kristoffersen påpeker at mange av egenskapene som kreves for å bli spesialjeger stemmer like godt for jenter som for gutter.
 
– Man må kunne jobbe sammen i team og kunne ta vare på hverandre. Men man må også kunne forstå at oppdraget man skal løse er viktig, og man må ha god vurderingsevne for å ta gode vurderinger ute på oppdrag.
 
Han mener det er et klart fortrinn å ha jenter i troppen i områder hvor man må være i nærkontakt med sivilbefolkningen, og tror spesialstyrkene vil være avhengige av å få inn jenter i framtida. I kulturer hvor bare kvinner kan snakke med kvinner, må spesialstyrkene i dag låne jenter fra andre avdelinger i forsvaret.
 
– Vi ønsker å få inn jenter, og jeg tror det finnes jenter som klarer de fysiske kravene, helt klart, sier Eirik Kristoffersen til NRK.
 

LES OGSÅ: Utdanningsbonus til elever på befalskurs