(StudentTorget.no): 

To av tre studenter som startet på et treårig språkstudium i 2010 hoppet av studiet, melder DN.no.

Ifølge tall fra Universitetet i Oslo (UiO) har hele 67 prosent av de 692 studentene som startet på en bachelorgrad i språk- eller områdestudier ved universitetet i 2010, enten byttet over til et annet studium eller sluttet å studere.

Mitra Khazai studerte portugisisk i forbindelse med Latin-Amerika-studier ved UiO, men sluttet etter første semester, blant annet fordi hun syntes det ble stilt for høye krav til studentene.

- Kravene er hinsides. De forventer nesten at du kan spansk eller portugisisk flytende fra før av, sier Khazai til DN.no.

Prodekan for studier ved humanistisk fakultet på UiO, Gro Bjørnerud Mo, mener lav gjennomføringsgrad i språkfagene er et stort problem. Hun tror det høye frafallet innenfor orientalske språk som kinesisk, japansk og arabisk skyldes at disse språkene er så krevende at mange ikke klarer å holde progresjonen. Mo opplyser samtidig om at de forsøker å få mer kunnskap om hvorfor mange studenter også finner de europeiske språkene for vanskelige:

- Det prøver vi å få mer innsikt i gjennom samarbeid med videregående skoler. Våre lærere har over mange år sagt at studentene kommer med lavere ferdigheter enn tidligere. Samtidig er min erfaring at studentene raskt kommer seg opp på et akseptabelt nivå, selv om det helt klart er en kneik her. Et verktøy vi har, er å styrke kontakten mellom videregående opplæring og høyere utdannelse. Der er det mye å hente, sier Mo til DN.no.

Fakultetet samarbeider nå med NHO og flere videregående skoler for å gjøre språkfagene mer populære. Universitetet har i tillegg opprettet flere årsstudier i språkfag, slik at studenter ikke trenger å melde seg opp til et treårig studium hvis de kun ønsker å ta ett år med språk. Slik unngår man at disse studentene blir en del av frafallstatistikken.

Når det gjelder nivået på undervisningen i de ulike språkfagene, bestemmes dette av hvorvidt man kan ta språket på videregående eller ikke, forteller Mo. UiO tilbyr derfor foreløpig ikke forkurs i et fag som spansk siden man kan ta dette språket på videregående.

- Vi har tiltak på tegnebrettet for å hjelpe studenter som ikke holder et tilstrekkelig nivå når de begynner. Problemet med forkurs er hvem som skal finansiere det. Vi ser etter partnere å samarbeide med for at studentene skal kunne få påfyll, sier Mo til DN.no.

 

(Kilde: http://www.dn.no/talent/article2753833.ece)
 

LES OGSÅ: Vil gi «turbostipend» til effektive studenter