(StudentTorget.no):

Nettavisen Khrono har sammenlignet fjorårets strykprosent og eksamenskarakterer ved alle de statlige høgskolene i 2013. Undersøkelsen er basert på ferske tall fra Database for statistikk om høgere utdanning (DBH).
 
Høgskolen i Hedmark (HiH) kommer sammenlagt best ut i kåringen, hvor 11,8 prosent av eksamenskarakterene var A og strykprosenten lå på 6,0 prosent.
 
Kommunikasjonssjef Frode Skår ved HiH forteller at de jobber aktivt med både tilfredsundersøkelser og kandidatundersøkelser.
 
- Vi tror jo at denne innsatsen gir resultat i form av bedre kvalitet i utdanningene våre, men det er også noen andre forklaringsfaktorer som gjør at vi kommer høyt opp på statistikken det vises til her, sier han til Khrono.no.
 
På en andreplass kommer Høgskolen i Bergen (HiB), som hadde den høyeste andelen av A i eksamenskarakterer (12,7 prosent) og en strykprosent på 6,7 prosent.
 
Prorektor for utdanning ved HiB, Bjørg Kristin Selvik, forteller at fokus på karakterer kun et av mange områder de følger med på når vi vurderer kvalitetsutviklingen ved høgskolen.
 
- Vi er opptatt av å ikke ha for høy strykprosent, men ikke for enhver pris. Jeg har aldri hørt noen leder ved HiB si at hun ønsker flere gjennom på bekostning av svakere krav til studentene. Det er viktig at vi setter høye krav til kandidatene våre, noe jeg mener vi gjør.
 
Dårligst av samtlige statlige høgskoler ble Høgskolen i Gjøvik. De havnet på en 16. plass over andel med A-karakterer (8,7 prosent), og en strykprosent på 12,2 prosent. Strykprosenten var 18. dårligste resultat av de totalt 20 høgskolene i landet, skriver Khrono.no.
 

LES OGSÅ: Så mye tid bruker de på studiene i de ulike studieretningene

 

Topp 4

Høgskole

Plassering A-karakterer

Plassering strykprosent Sammenlagt 
1. Høgskolen i Hedmark 3 3 6
2. Høgskolen i Bergen 1 6 7
3. Høgskolen i Nesna 9 1 10
4. Høgskolen i Vestfold 2 10 12

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

 

Dårligste 4

Høgskole

Plassering A-karakterer

Plassering strykprosent Sammenlagt 
1. Høgskolen i Gjøvik 16 18 34
2. Høgskolen i Stord/Haugesund 18 9 27
2. Høgskolen i Telemark 15 12 27
2. Høgskolen i Finnmark 12 15

27

 
* Rangeringen er beregnet ut fra plassering på lista over oppnådde A-er i 2013 + plasseringen for strykprosenter i 2013.
 
(Kilde: Database for statistikk om høgere utdanning, via Khrono.no)
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

LES OGSÅ: For disse studentene teller karakterene mest i jobbjakten