(StudentTorget.no):

Mange kommende studenter tar opp igjen fag fra videregående som privatist for å komme inn på drømmestudiet. Ofte tar studenter opp fag fra videregående for å komme inn på prestisjefylte utdanninger som fører til yrker med høy status, som for eksempel psykologi, medisin og jus. Karakterpyntingen er bortkastet for samfunnet, mener Gøril Bjerkan, siviløkonom, jurist og stipendiat ved Universitetet i Oslo, ifølge DN.

– Den ubegrensede muligheten til å forbedre vitnemålet er sløsing for samfunnet, fordi elevene tar opp fag de har og skulle ha lært seg i løpet av disse tre årene. Og formålet er ikke å lære, men å få marginalt bedre karakterer, sier Bjerkan til avisen.

Les også: Høyere utdanning går i arv

For å komme inn på studier med høye karakterkrav bruker mange store summer på å ta opp fag via privatskoler, hvor forbedringen av karakterer kan foregå over flere år. Det er ventet at rundt 1700 elever skal begynne på Bjørknes privatskole til høsten, opplyser direktør Sveinung Lunde. Hos landets største tilbyder av privatistkurs, Sonans, går det nå 8500 studenter, ifølge avisen. 

 Det er et system som oppfordrer til sløseri og gir rom for sløseri, mener Bjerkan. 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: