(StudentTorget.no):

Gjennomsnittsalderen for pianostemmere i Norge er godt over seksti år, og siden 2010 har det ikke vært noen aktuell utdanning på feltet, hverken i Norge eller andre steder i Europa. Med over en halv million pianoer rundt i landet, sier det seg selv at det ville blitt mange skingrende sure toner hvis pianostemmerne skulle dø ut.

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke tok initiativ til å gjøre noe, og kontaktet Norges musikkhøgskole. Etter mye arbeid og politisk lobbyvirksomhet, kom meldingen i desember 2016 om at Regjeringen, KrF og Venstre var blitt enige om å bevilge penger til oppstarten av en pianostemmerutdanning på Musikkhøgskolen.

– Det var helt avgjørende å komme i gang. Med en gjennomsnittsalder på 62-63 år på de eksisterende pianostemmerne var det i siste liten for ikke å dø ut. Det må jo også være noen igjen til å lære fra seg. Nå ser vi fremtiden lyst i møte! sier førsteamanuensis Bjørn Ola Bakke.

Les også: Triste sanger kan være en fin start på dagen

Mandag 21. august klippet rektor Peter Tornquist pianostrengen og pianoverkstedet med Bjørn Ola Bakke som førsteamanuensis ble innviet.

Pianostemmerutdanningen er toårig, gir 120 studiepoeng og fører fram til en ny grad, høgskolekandidat. Opptakskrav er generell studiekompetanse. Søkerne må gjennomføre den samme gehør- og teoriopptaksprøven som til de fireårige bachelorstudiene. I tillegg må de gjennom en tilpasset lytteprøve, en håndsverksprøve og intervju. Av 57 søkere til pianostemmerutdanningen, fikk 5 tilbud om plass. De begynte sist mandag.


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: