(StudentTorget.no):

Er du i tvil om hvilket studiested du skal velge? StudentTorget har sett nærmere på de fire største studentbyene i Norge. Vi har snakket med studenter i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen for å finne ut mer om hva de ulike stedene har å by på.

 

 

TROMSØ 

 
 
Antall innbyggere: 62.000
Antall studenter: Ca. 10.000

Flott natur i Nordens Paris      Marie (25) og Renate (25) studerer medisin ved universitetet i Tromsø og er nå i gang med sitt femte år.

 

Maria i tromsø

Marie: ”Tromsø er en veldig koselig studentby. Det er mange sporty studenter i byen i og med at det finnes så mange fantastiske friluftsmuligheter. Det er mye vill natur og heftige fjell her! Jeg er i utgangspunktet en byjente, men selv jeg har blitt fristet ut på tur! Det er alle slags typer studenter her. Med jusstudiet følger det endel snobbestudenter, men på medisin er det overaskende lite snobberi. Uelivet her er knallbra, og det som kjennetegner Tromsø er at det er mange utesteder fordelt på få innbyggere. Du kan gå ut når som som helst, de ulike utestedene har hver sine gode kvelder. Jeg trives utrolig bra i Tromsø!”


Renate: ” Tromsø er Norges beste studentby; intimt miljø, sykt bra uteliv og fantastisk natur. - Nordens Paris!”

Aktuelle utesteder for studenter i Tromsø: Solid, Cirka, Driv Blårock, Kaos m.fl.

LES OGSÅ: Skal du søke studier for første gang? Les karriereveiledernes tips her!

 

TRONDHEIM

 
 
Antall innbyggere: 159.000
Antall studenter: Ca. 30.000

Koselig studentliv i Bartebyen

Kristin i Trondheim

Kristin (25) fullførte master i psykologi i  Tondheim våren 2006:
” Det som er bra her i Trondheim er at det er stor spredning mellom studiene, og stor faglig variasjon.Trondheim har i tillegg mange bra miljø utenfor selve NTNU. Det er veldig mye bra som skjer sosialt! Variert utelivstilbud fra sjekkesteder som Tiger Tiger til mer laidback og kult som blæst. Det  finnes massevis av cafeer i Trondheim og byen har sjel og er veldig koselig arkitektonisk. Type studenter her er alt fra dødseriøse nerde-realfagstudenter til freaky dragvollstudenter. Det er svært lite snobber blant studentene. Jeg tror ikke at snobbene drar til Trondheim. I Trondheim er det mange folk med karakter og folk har sin egen stil. Man blir ikke stressa for hva man skal ha på seg her. Kleskoden er individuell. Trondheim har også en kjærestegaranti, og det er mange søte gutter her. Du forblir ikke singel i Trondheim! Trondheim er koselig om våren, det er mye sol og fint å sitte ved festningen og grille med venner. Jeg er veldig fornøyd med å bo i Trondheim!”


Aktuelle utesteder for studenter i Trondheim: Studentersamfunnet, Tiger Tiger, Blæst, Mormors stue, Bar sofa, Bare blåbær, Harweys, Luna lounge, Vista m.fl.

LES OGSÅ: Studentene: – Dette skulle vi visst før vi begynte å studere

 

OSLO

 
 
Antall innbyggere: 550.000
Antall studenter: Ca. 60.000

Tigerstaden

Jeanette i Oslo

Kari (25) studerer realfag og Jeanette (23) er nyutdannet fra BI.

Kari: ”Oslo er ikke en typisk studentby. Studentene blender med resten av folkene her og det gjør de ikke i andre studentbyer. Oslo har ikke et veldig samlet studentmiljø, man må lete litt mer etter det. Det er ganske lett å være anonym her hvis man ønsker det. Sommeren i Oslo er fantastisk, og om våren er det deilig å ligge i parken og lese. Shopping og utelivsmulighetene i Oslo er mange og varierte, det er noe for enhver smak her!”

Jeanette: ”Å være student i Oslo har både sine positive og negative sider. Det er mange som opprinnelig er fra Oslo som velger å bli i hjembyen sin, de har sine venner fra tidligere og engasjerer seg derfor ikke like mye for å bli kjent med nye. Dette gjør at studentmiljøet ofte er bedre i mindre byer som Trondheim og Tromsø. Det er mindre samhold og for stort til å skape tilhørighet for alle studenter fra alle steder i landet. Det er heller ingen fordel at alle de forskjellige skolene ligger så spredt rundt omkring i byen, og gjerne et stykke utenfor sentrum. På den annen side snakker vi om Norges hovedstad og vi vasser i studietilbud og muligheter. Noen går på Blindern, noen på BI og noen på diverse høyskoler som Veterinærhøyskolen, Tannlegehøyskolen osv. Det kryr også av gode forelesere og professorer som gjerne vil jobbe i Oslo.


Oslo har jo også et mye større kulturtilbud enn mange andre studentbyer i Norge. Vi har en pub eller bar på hvert hjørne og det finnes drøssevis av studentkroer.

Jobbmulighetene er også bedre i hovedstaden enn andre byer, det er lettere for studentene å få en fot innenfor i studietiden. Et godt eksempel her er jusen.”

Aktuelle utesteder for studenter i Oslo: BI- kjeller’n, Frokostkjeller’n, Justisen, Studentersamfunnet, Odeon, Horgans, Stravinsky, Tiger Tiger, Kaos, Parkteateret m. Fl.

LES OGSÅ: Vet du ikke hva du skal studere? Her er karriereveilederens tips til deg!

 

BERGEN 

 
 
Antall innbyggere: 242.000
Antall studenter: 30.000

Byen mellom de syv fjell

Tone i Bergen

Tone (29) avsluttet embetsstudiet i psykologi våren 2006:
”Bergen er en fantastisk flott by. Val Kilmer var på besøk her, og han uttalte i etterkant av besøket at det virket som om det var ulovlig å være stygg her. Bergenserne er veldig stolte av byen sin, og de er flinke til å pynte opp og ta vare på den. Du føler deg hjemme som student i Bergen, fordi byen er preget av at det er mange studenter her. Utelivet er bra, det er såpass stort at man ikke savner noe. Det er veldig fint å gå over vidden, du kan ta fløybanen opp til fløyen, eller Ulrikksbanen og gå til fløyen. En time fra Bergen med tog er Voss der de har et fint vintersportssted. Mye bra konserter og rikt kulturliv. Jeg har akkurat flyttet fra Bergen og jeg gleder meg allerede til å flytte tilbake!”


Aktuelle utesteder for studenter i Bergen: Kvarteret, Hulen, Garage, Felize, Era, Cafe Opera, Mood m.fl.