(StudentTorget.no):

Facebook er for mange en konsentrasjonstyv og stjeler vår oppmerksomhet når vi trenger den som mest i eksamensperioden. 

Nikolai Høibo og Pål Hetland står bak konseptet "Fra stryk til toppkarakter". Gjennom studietiden ved Universitetet i Agder oppdaget guttene fort konsentrasjonstyven Facebook og tyvens ødeleggelser i løpet av eksamensperioden. 

Dette ønsket de å gjøre noe med. Løsningen ble tre enkle steg om hvordan studenter kan ta tilbake kontrollen over Facebook. På tirsdag presenterte de hvordan man unngår tidstyven sosiale medier i eksamenstiden seg for studentene ved Markedshøyskolen.

 


FÅ KONTROLL: Nikolai Høibo og Pål Hetland står bak konseptet "Fra stryk til toppkarakter". De kan triksene som gjør at du får kontroll over Facebook. 

Steg en:

Selv om du legger bort PC-en er mobilen til stede med mulighet for å oppdatere Facebook. Kanskje noen liker statusoppdateringen du la ut for noen sekunder siden, dette MÅ du selvfølgelig sjekke. 

Høibo og Hetland forteller om fortvilte studenter som har prøvd å pakke bort PC-en for å unngå konsentrasjonstyven, Facebook. 

- En student hadde lagt sin PC i en skoeske, tepiet den godt og lagt den i en større eske og enda en eske. Deretter la han esken under senga for å unngå Facebook i eksamensperioden, sier Høibo og Hetland. De trekker også frem andre eksempler, der studenter sletter Facebookprofilen før eksamensperioden starter.

Høibo og Hetland råd er: Slå av mobilen, eller sett mobilen i flymodus

- Det er det enkleste rådet, men få våger å gjøre det, sier guttene.Steg to:

Du sitter på lesesalen, mobilen er skrudd av, men du har problemer med å lese fordi tanker om hva du burde gjort, drømmer om hva du skal i ferien eller spise til middag flyr rundt i holdet. Den kreative delen av hjernen kjeder seg, sier Høibo og Hetland, derfor mister vi deler av konsentrasjonen når vi leser, forteller guttene.  

Høibo og Hetland råd er: Gi den andre hjernehalvdelen noe å gjøre. Lag deg en spilleliste med studiemusikk.


- Klassisk musikk, eller musikk som er uten skiftende tempo og speielt uten vokal, sier Hetland. Ikke radio, understreker guttene.
 

LES OGSÅ: Studenter om Sogndal som studiested

Steg tre

Det siste steget gir deg tilbake full kontroll. Mobilen er allerede slått av, den kreative hjernehalvdelen for stimulans, men PC-en blinker fristende og roper etter din oppmersomhet. Facebook skriker høyest.  

En enkel app fjerner alle distraksjoner som befinner seg på din datamaskin.  

Høibo og Hetland råd er: Last ned prgrammet "SelfControl" 

Når programmet er lastet ned taster du inn de nettsidene du vet du kommer til å gå inn på, som for eksempel Facbook, Twitter og ulike nettaviser du ofte sjekker. Velg fokus tiden du vil være konsentrert, tast for elsempel inn 30 minutter og i de minuttenen får du ikke tilgang til Facebook eller andre nettsteder som stjeler din konsentrasjon på lesesalen. 

- Det nytter ikke å lukke selve programet eller omstarte maskinen. Det eneste som fungerer er å vente, ingenting annet, sier Høibo og Hetland. 

Skru av mobilen, sett på studiemusikk og blokker facebook og andre nettsider gjennom "SelfControl". Nå er du konsentrert nok til eksamenslesning.