I 2016 satte Kunnskapsdepartementet i Norge seg et mål, om at minst 20 prosent av de som fullfører en grad, skal ha vært på utveksling innen 2020.

Forskning viser at studenter som har studert utenlands får høyere lønn, personlig utvikling, behersker flere språk, nye ferdigheter som bedrer mulighetene på arbeidsmarkedet, kan jobbe med mennesker fra andre kulturer og opparbeider seg mer selvsikkerhet.

Norge ligger i europatoppen i studentutveksling, og med god støtte via Erasmus+-programmet og avtaler gjennom Lånekassen, er mulighetene store for studenter som ønsker et spennende semester utenlands.

 

Bygger på språkstudiene fra ungdomsskolen og videregående

Alvar Øyasæter (23) studerer for å bli sivilingeniør innenfor energi og miljø ved NTNU i Trondheim, men er på utveksling i Madrid, der han bygger videre på spansken han hadde på ungdomsskolen og videregående skole.

Å lære et nytt språk, åpner opp for en helt ny verdensdel man kan jobbe i, forteller Alvar.

Jeg tror at det å føle seg så ute av sin egen komfortsone, er noe man lærer mye av. Å komme til et nytt land, lære et nytt språk og en ny kultur, kan føles litt overveldende, men det kommer man seg fort inn i, sier han.

 

 

Inspirert etter studietur

Stine Gåsland (27) er midt i en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling.

Hun valgte å ta et utvekslingssemester i London, der hun studerte ved Kingston University, på masterprogrammet International Business Management.

Vi reiste på studietur til Kingston, våren 2019, og fikk besøk av en gjeng Kingston-studenter ved vårt universitet senere samme våren, forteller Stine.

Det var etter denne turen jeg ble fristet til å reise på utveksling, innrømmer hun.

Jeg er glad i å reise, og synes det er spennende å bli kjent med nye mennesker og nye kulturer. Det en super mulighet å kunne kombinere reising og studier, sier Stine.

 

 

Angrer ikke ett sekund

24 år gamle Aurora Andersen studerer europeisk språk ved Universitetet i Oslo.

Hun bestemte seg for å ta et utvekslingssemester i Valencia, for å lære seg spansk, og hun angrer ikke et sekund på beslutningen.

Opplevelsen er helt fantastisk! stråler Aurora.

Jeg innså ikke helt hva det var jeg hadde begitt meg ut på, før jeg satt på flyet og så ned på byen, og innså jeg at jeg ikke kjente en eneste sjel der nede. Men jeg fant venner fra dag én og var aldri alene, forteller hun videre.

 

 

Bygge nettverk og utfordre komfortsonen

Studentene er enig i at utvekslingsopplevelsen har vært en god mulighet til å bygge nettverk og komme seg utenfor komfortsonen de er vant til hjemme i Norge.

Ved å reise på utveksling, blir man tvunget ut av komfortsonen ved at man må bli kjent med nye mennesker, tilpasse seg nye kulturer og på en daglig basis prate et annet språk enn hva som er morsmålet vårt. Dette tror jeg bidrar til at man vokser og blir mer åpen som person, forteller Stine.


 

En annerledes studiehverdag

Studiedagene i utlandet er annerledes fra hva studentene er vant til på norsk jord.

For Alvar i Madrid, tok det litt tid til å venne seg til skolesystemet, fordi professorene stadig endret planer og ikke la ut informasjonen digitalt, men han lærte seg språket på kort tid.

I starten, kunne jeg nesten ikke noe spansk, så timene var ikke veldig givende intellektuelt, men jeg tok de som språktrening og etter omkring en måned begynte mye av babbelet å gi gradvis mer mening, forteller han.

Det blir som en dobbel seier, når du får til et spørsmål og det i tillegg var på et annet språk, fortsetter han.

Stine, som var i London, følte timeplanen var nogenlunde lik den hun hadde i Norge, med tre timers forelesninger tre til fire dager i uka, og med selvstudier.

Kingston University kunne også by på en rekke linjeforeninger og sportsklubber i regi av universitetet, selv om Stine ønsket å bruke tiden på reise.

Personlig opplevde jeg at jeg hadde mer fritid på utvekslingsoppholdet mitt, enn det jeg hadde i Norge, innrømmer hun.

I Norge består hverdagen gjerne av deltidsjobb og ulike verv i studentforeninger, mens i England gikk jeg bevisst inn for å ikke ha så mye ansvar, slik at jeg kunne bruke fritiden min på å utforske London og ellers reise rundt i Storbritannia, forteller hun.

Aurora hadde bort imot mindre fritid i Valencia enn i Norge, ettersom hun vanligvis har 6-10 timer i uka ved UiO og nærmere 20 timer undervisning på Universitat de València.

Noen fag måtte jeg jobbe med, mens i andre fag holdt det å møte opp til forelesning. Dessuten var kveldsundervisning vanlig, så hver fredag hadde jeg undervisning fra klokken 19 til klokken 21, noe som var kjipt, men det gikk fint, forteller Aurora.

 

 

Tips og råd

Å reise til et nytt land og sette seg inn i hvordan alt fungerer, kan by på visse utfordringer.

Studentene har noen gode tips til andre som vurderer utveksling.

Jeg opplevde at det ikke var så lett å finne bolig for en kort tidsperiode. Hvis man vil leie private boliger, er det sjelden man finner noen som godtar kortidsleie på tre måneder, forteller Stine.

Universitetet var heller ikke så veldig behjelpelige med å hjelpe å finne bosted, så her er det lurt å være ute i god tid, råder hun.

Alvar anbefaler også fremtidige utvekslingsstudenter med å starte og se etter et sted å bo tidlig i prosessen, etter som han var en av de heldige som fant et bra bosted.

Dra på visning før du leier en leilighet, understreker Alvar. Jeg gjorde ikke det, men var heldigvis veldig heldig med de jeg endte opp med. Det er andre jeg har hørt fra som ikke var like heldige.

Ta språkkurs! Finn reglene for språkstipend på Lånekassen sine nettsider. Vær åpen for å teste nye ting og spis mye god mat, anbefaler han videre.

Skal man først ut av Norge og oppleve noe nytt, kan det være greit å spare opp litt ekstra penger før man reiser. Da blir mulighetene til å se mer av landet større og man kan unne seg goder.

Jeg anbefaler å spare opp ekstra penger før avreise, slik at man har mulighet til å reise rundt i landet man utveksler til, råder Stine.

Mange andre utvekslingsstudenter er også interesserte i å reise, så man finner garantert noen å slå følge med, fortsetter hun.

 

 

Dra på utveksling

Er det en ting alle studentene er enig om, så er at det har vært en lærerik kulturopplevelse å dra på utveksling, og ingen av studentene ser tilbake på oppholdet som noe negativt.

Det er positivt å bli kjent med en ny by og et nytt land. Det er mange nye mennesker som du kommer til å kjenne lenge, nye opplevelser og nye inntrykk. Jeg tror mange har godt av å dra på utveksling, forteller Alvar.

Bare gjør det! Alt ordner seg og det kommer til å være verdt det, sier Aurora.