Universitet i Bergen (UiB) rangeres høyest blant de norske universitetene på Times Higher Educations (THE) liste over verdens beste universiteter.
Det internasjonale forskersamfunnets antatt viktigste avis, Times Higher Education, gjennomfører årlig en rangering over verdens 200 beste universiteter. UiB endte på en 135. plass, og er dermed det beste universitetet i Norge.
- Rangeringen er et svært viktig og synlig mål på våre prestasjoner i en internasjonal sammenheng og på vårt omdømme rundt om i verden, sier rektor ved UiB, Sigmund Grønmo, til universitetets nettsider.
Også redaktør Ann Mroz i THE, skryter av universitetet.
- Å havne som nummer 135 på listen over verdens 200 beste universiteter er en imponerende prestasjon, sier Mroz. Hun fortsetter:
- De 200 toppuniversitetene i verden representerer bare en svært liten brøkdel av de høyere utdanningsinstitusjonene i verden. Å være på denne listen betyr virkelig å være i verdensklassen.
Viktig for hele landet
Ifølge rektor Grønmo vil plasseringen blant de fremste universitetene i verden bidra til at UiB blir enda mer attraktivt og enda mer synlig internasjonalt, noe som vil ha stor betydning for både studentene og fagmiljøene.
- At UiB markerer seg så sterkt på den internasjonale arenaen, er viktig for hele landet, og det har spesielt stor betydning for kultur-, samfunns- og næringslivet i Bergen og på Vestlandet, sier Grønmo til nettsiden.
UiBs plassering skyldes særlig siteringer av publikasjoner og forskningens kvalitet og betydning.
- Dette viser klart hvor viktig det er at vi legger vekt på høy kvalitet over en stor faglig bredde, sier rektor Grønmo.
LES OGSÅ: Disse studentene bruker minst og mest tid på studiene
Verdens beste universiteter ifølge avisen THE:
1.Harvard University, USA
2.California Institute of Technology, USA
3.Massachusetts Institute of Technology, USA
4.Stanford University, USA
5.Princeton University, USA
6.University of Cambridge, Storbritannia
6.University of Oxford, Storbritannia
8.University of California, Berkeley, USA
9.Imperial College London, Storbritannia
10.Yale University, USA
43.Karolinska institutet, Sverige
89.Lunds universitet, Sverige
122.Danmarks Tekniske Universitet
129.Stockholm universitet, Sverige
135.Universitetet i Bergen, Norge
147.Uppsala universitet, Sverige
167.Aarhus universitet, Danmark
177.Københavns universitetet, Danmark
186. Universitetet i Oslo, Norge
193.Kungliga Tekniska högskolan, Sverige
199.Sveriges Lantbruksuniversitet
Universitetet i Oslo på listen
Verdens beste universiteter ifølge avisen THE: |
1.Harvard University, USA |
Da Times Higher Education World University Ranking ble publisert tidligere i september, var UiB det eneste norske universitetet blant de 200 beste. På grunn av en rapporteringsfeil hadde Universitetet i Oslo (UiO) falt gjennom i vurderingen, men etter en protest og en ny vurdering endte UiO som nummer 186 på listen. Dermed er det klart at UiB fremdeles har 135. plassen, og er det beste universitetet i Norge.
- Jeg gratulerer UiO med plassen på topp 200 listen over verdens fremste universiteter. Det er viktig for landet at vi har flere universiteter i internasjonal verdensklasse, sier Grønmo.
UiB er nummer seks i Norden og på 43. plass i Europa, og plasserer seg foran andre anerkjente nordiske universiteter som København og Uppsala.
LES OGSÅ: Slik holder du studier og fritid adskilt på datamaskinen
Annen metode
Denne rangeringslisten er basert på en annen metode som tar for seg andre kriterier enn tidligere lister gjennomført og publisert av THE. Blant annet legges det mindre vekt på universitetenes omdømme og historie og større vekt på ulike data om faktiske prestasjoner i forskning, utdanning og kunnskapsoverføring.
- At vi nå plasserer oss som nr 135 på den nye listen til Times Higher Education, er en ytterligere bekreftelse av våre framganger i de senere årene som internasjonalt synlig forskningsuniversitet, sier rektor Grønmo.
Rangeringslisten bunner ut i en surveyundersøkelse blant 13 000 akademikere fra hele verden, og bygger på 13 ulike indikatorer, som fordeler seg på fem hovedkategorier, med følgende vektlegging:
Undervisning og læringsmiljø – 30%
Siteringer og forskningens betydning – 32,5%
Forskning – volum, finansiering og omdømme – 30%
Internasjonalt mangfold blant ansatte og studenter – 5%
Finansiering fra næringslivet – 2,5%
Kilde: Universitetet i Bergen, THE