(StudentTorget.no):

Uansett hvor dårlig erfaring vi har med nyttårsforsetter, setter vi oss mål for det kommende året når det foregående nærmer seg slutten. I håp om å bli kvitt gamle vaner, og gjerne plukke med seg noen nye og bedre.  Men hva skal vi egentlig med alle målene, som mest sannsynlig er helt like fjorårets?

For å bli lykkelige, sier Knut Johannessen, livsstilscoach og eier av Passion immersion. Han utdyper:

- Vi elsker å se at vi utvikler oss og lykkes i å være og gjøre mer. Faktisk tror jeg ikke man virkelig kan være lykkelig, om vi føler at livet vårt står stille. Nyttår er en mulighet for oss til å sette en strek for det som har vært, heve lista for oss selv og skape noe enda bedre.

Johannessen mener at det hele kan ligne en illusjon.

- Jeg tror vi alle har en glød i oss til å gjøre ting bedre. Samtidig gir kalenderen vår oss en illusjon av at vi får en ”ny start”; at vi kan begynne på nytt og gjøre alt slik vi vil gjøre det og lykkes.

 

MANGE NYTTÅRSFORSETTER: Hedda Ingeborgvik (18) er en av mange som går inn i det nye året med forsetter om et nytt og bedre liv.

Annerledes nyttårsforsetter

Hedda Ingeborgvik (18) er en av mange som hvert år setter seg ned og pønsker ut lure forsetter. Hun innrømmer at hun kun greier å holde noen av dem, men har til gjengjeld laget seg en lang liste.


- Jeg lager nyttårsforsetter fordi det er viktig å ha mål i livet, både små og store. Det er alltid enklere å komme seg gjennom hverdagen hvis du har noen gode mål å jobbe opp mot, og jeg elsker følelsen av å ha fullført noe jeg hadde bestemt meg for å gjøre. Det får meg også til å tenke over hva jeg vil endre på i livet mitt, og en liste over ting som må forandres gjør det enklere å komme i gang, forklarer Ingeborgvik.

De vanlige forsettene tar gjerne for seg antall treningstimer, hvor mye mat man tenker å putte i seg og hvor mye penger man skal la seg bruke på tulleting. Ingeborgvik har i år gjort en litt annen vri på sine nyttårsforsetter.

- Jeg har laget forsetter som handler om å leve livet fullt ut, bygge opp mitt eget selvbilde, og å ha tro på meg selv. De viktige tingene i livet, som å ta flere sjanser og være mer spontan og lære å akseptere meg selv for den jeg er, både innvendig og utvendig. Jeg vil også få mer ”egen” stil, og slutte å bry meg om hva andre synes om stilen min.

LES OGSÅ: Flere studenter sliter med mental helse

 

4 av 5 forsetter brytes

Forskning viser at hele 78 prosent av nyttårsforsettene går i vasken, og coach Johannessen mener problemet ligger i utformingen av målene vi gir oss selv.


- Vi lager en ønskeliste over ting vi håper skal skje med oss, uten å virkelige dedikere oss selv til det. De fleste har ikke sterke nok grunner til å fullføre forsettene når de uunngåelige utfordringene kommer, sier han.

Også Ingeborgvik er klar over at mange kan slite med å holde nyttårsforsettene sine, og har gjort seg opp noen tanker om hvorfor det har en tendens til å bli slik.

- Mange lager altfor store og viktige forsetter, som blir overdrevne og urealistiske. Et eksempel er ”å trene fire ganger i uka”, noe som kan være vanskelig å holde fordi det er snakk om noe såpass krevende, både fysisk og med tanke på tid. Et mål som ”jeg skal trene mer enn jeg gjør nå” kan derfor være enklere å holde, fordi du da ikke har fullt så stramme tøyler.

 

MOTIVATØR: Knut Johannessen har coachet over 350 personer i selvutvikling og sosial dynamikk. Det kan du lese mer om på bloggen hans.

Forsetter som inspirerer

Ingeborgvik tror at forsettene må være utfordrende, samtidig som at man er realistisk i hva man tenker man kan oppnå i løpet av året.

- Forsettene trenger ikke være så store, det holder om du lager deg mange små mål. Da er de også enklere å holde. Det viktigste av alt er likevel at du må ha mye motivasjon og en stor viljestyrke for å kunne holde forsettene dine. Du må være forberedt på at du må jobbe ganske hardt. Du kan klare alt om du bare går inn for det.


Livsstilscoach Johannessen mener at det i tillegg er viktig å fokusere på å endre holdningene sine mot selve forsettene.

-  Vi må sette en høyere standard for oss selv, ta steget opp og si: “Jeg skal ta fullstendig kontroll over dette målet, i stedet for å ønskedrømme som alle andre”. Nyttårsforsettet må være noe man ”bare må få realisert”, noe som nærmest får blodet til å bruse ved å tenke på det.

Han understreker viktigheten av å finne forsetter som virkelig inspirerer til handling.

- Du må velge et nyttårsforsett som virkelig trekker deg mot målet, i stedet for noe du må presse deg selv til å gjøre. Har du noe som gjør deg entusiastisk og som er så tiltrekkende at du nærmest ikke klarer å vente med å stå opp om morgenen – så er det enkelt, tror Johannessen.

Og grunnen til det?

- Å lykkes er ikke er noe du gjør EN GANG, men et resultat av en serie handlinger du gjør regelmessig over lengre tid. Da hjelper det å være inspirert.

LES OGSÅ: Jonas Peitersen er Ukas student - aspirerende musiker og snart lektor

 

Hold det, eller dø?

Dersom du nå har innsett at dine tidligere nyttårsforsetter har vært helt urealistiske, hvordan skal du vite at de nye faktisk er gjennomførbare?


For Ingeborgvik gjelder det å finne de faktorene i livet hun kan gjøre noe med.

- Tenk over hva du faktisk kan klare å oppnå. Ikke legg lista for høyt. Et forsett som innebærer at du må jobbe med deg selv er et realistisk forsett, for da er alt opp til deg. Et eksempel er å følge med mer i timene på skolen. Tenk over hva som er viktig å få endret på, og hva du kan greie å gjennomføre med de ressursene du har, råder hun.

Johannessen heller mot en mer drastisk tankegang, som for noen kan virke noe ekstrem.

- Hvordan ville du sørget for at du garantert nådde ditt mål, om du visste at du ville dø om du ikke gjennomførte? Det er den holdningen som sørger for at vi begynner å ta kontroll, og oppnår de mål og visjoner vi har satt for oss selv, sier han.

 - Tiden vår er vår mest verdifulle ressurs, og du får den aldri tilbake. Ville det ikke føles dårlig å ende opp på nøyaktig samme sted et år etter at du bestemte deg for å ta steget opp?

4 steg for å lykkes med nyttårsforsettene

1. Vi må begynne å gjøre vårt mål inspirerende! Lag en visjon for deg selv og hvordan dette området av ditt liv vil se ut når du sitter der på nyttårsaften 1 år fra nå! Vær overdrevent spesifikk og beskriv det i detalj slik du ser det for deg.


2. Finn dine sterkeste grunner og motivasjonsfaktorer for at du skal oppnå ditt mål. Vær spesifikk. Hva vil det koste deg om du ikke gjennomfører? Hva vil det gjøre for livet ditt det neste året? Hva vil få deg til å bryte gjennom vanskeligheter?

3. Lag en handlingsplan! Husk: All suksess er skapt over en serie handlinger. Hva ville jeg syns var gøy å gjøre regelmessig? Sett tidspunktene, og hold de av som hellige tidspunkt i ditt liv. Tenk også over hvilke hindringer du kanskje vil støte på.

4. Ta det første steget så hurtig som mulig. Det er enkelt å lage en plan, men skal du virkelig lykkes skal du ta handling nå. Det er viktig å bygge momentum - hva enn du kan gjøre med en gang, GJØR DET!

Kilde: Livsstilscoach Knut Johannessen