(StudentTorget.no):

Det er orienteringsuke for internasjonale studenter på UiO. I aulaen på Blindern virrer de nyankomne fra fjern og nær som sommerfugler i vinterland.

De går i grupper til og fra biblioteket og de ulike fakultetsbyggene på Blindern.

Fraser på tysk, kinesisk, spansk og engelsk stemmes i rundt om på campus. Mange nye utenlandske studenter vil prøve lykken her som utvekslingsstudenter dette semesteret.

Studenttorget har møtt tre utvekslingsstudenter som deler sine inntrykk og erfaringer så langt i møte med en norsk utdanningsinstitusjon og norske studenter.
 

- Annerledes

Haid (28), Tania (33) og Samsoa (35) fra Mosambik går alle inn i sitt andre semester på utvekslingsåret ved UiO hvor de studerer Master in Higher Education. De har alle allerede vært i Norge i snart 5 måneder.
Tania forteller om at ønske om en flott erfaring, internasjonale muligheter var grunnen til at de fikk stipend for å studere ett år ved UiO.

 

FRA AFRIKA TIL NORGE: Fra venstre: Samsoa, Tania og Haid fortetter om hvordan de har oppleved å komme til Norge som utvekslingsstudenter.

-Universitetet i Oslo er et nøkkeluniversitet når det kommer til studier innen higher education, sier hun, men legger til at det er veldig annerledes å studere her.


- Studiet er strukturert slik at det er mye mer individuelt enn det er hjemme og jeg må ta mere ansvar for det jeg lærer selv.

På informasjonssidene til UiO lover universitetet utvekslingsstudenter et opphold preget av høyt akademisk nivå samt møte med varme mennesker i et kaldt land. Man skal ikke la seg skremme av nordmenns innesluttethet for som det står, «nordmenn er generelt åpne og velkomne i møte med utlendinger så ikke nøl med å ta kontakt». 

 

Forelesning på podcast

Haid er imponert over læringsplattformen Fronter og alle ressursene som er tilgjengelige på universitetet.

Hjemme i Mosambik bruker vi bare bøker og artikler, her kan man laste ned dagens forelesning på podcast samme dag og det gjør ting mye lettere, sier han.

I tillegg setter han pris på det tette forholdet mellom lærer og elev som han opplever ved universitetet.

- Hjemme får jeg kun beskjed om hva jeg skal gjøre av læreren og så tilbakemelding. Her diskuterer vi masse med læreren.

 

Mindre ansvarsbevisste

28-åringen forteller om en mye mer intens studiehverdag i Mosambik og at studentene generelt er mer ansvarsbevisste der enn i Norge.


- I Norge sier læreren alltid at det man gjør er bra, mens hjemme er det strengere. Han påpeker at hans inntrykk er at norske studenter generelt er mer tilbakelent og avslappet når det kommer til studiene sine enn det han opplever på hjemme universitetet.

På spørsmål om hva slags forventning hun hadde til å komme til Norge svarer Tania at hun var forberedt på livsstilen, været og læringskvaliteten fordi hun hadde lest masse på internett før hun kom hit.

 

Vanskelig omstilling

Etter å ha tenkt seg nøye om sier Samsoa:

- Jeg kom til Norge for å lære et nytt land å kjenne, men det var vanskelig i begynnelsen fordi mennesker allerede er lukket og ikke åpne som jeg er vant til.

Han forteller at det var en utfordring å komme til UiO for å få gode resultater og samtidig tilpasse seg til et nytt land og et nytt miljø.

– I de første månedene var det veldig vanskelig. Jeg tenkte, hvor er jeg? Men han forteller at det har blitt til en god opplevelse.

– Nå har jeg erfaring hjemmefra og erfaring herfra, jeg er en verdensborger og nå føler jeg at jeg kan bo hvor som helst.


 

Fryktet å oppleve rasisme


Haid forteller at han var bekymret før han kom til Norge for å oppleve rasisme for første gang i sitt liv.
Jeg forventet å oppleve rasisme, men jeg har enda ikke opplevd noe av det. Han beskriver nordmenn, i likhet med Samsoa, som lukkede, men at de alltid er vennlige og aldri fornærmende.

– Hvis jeg stopper noen på gaten og spør dem om noe så smiler de og svarer. Men så går de videre og er lukket igjen.

Samsoa sammenligner nordmenn med maskiner som innadvendte enheter som aldri interagerer utover.
– I Mosambique interagerer vi både innover og utover til andre, på offentlige transportmidler for eksempel.

 

- Den største utfordringen er den norske maten


Men Tania, Haid og Samsoa er alle enige om at den aller største utfordringen med å flytte til Norge er maten.

– Maten har ingen smak her, selv vannet smaker ikke noe, sier Haid. Etter å ha trålet Oslo på kryss og tvers for å finne gode smaksopplevelser på restauranter og kafeer har han endt opp med å lære seg å lage sin egen mat, noe han ikke er vant til hjemmefra.


Tania forteller at hun ikke blir vant til den lette lunsjen i Norge.
 

– Vi er vant til tyngre måltider, som for eksempel curry, og hvis jeg blir invitert på lunsj får jeg alltid bare en sandwich og sandwich er ikke lunsj. Hun sier at hun savner den tropiske maten. Selv om Samsoa sier at den første pizzaen han smakte i Norge ikke smakte godt er han blitt en stor fan av Grandiosa og stiller seg således i rekken med resten av Norges befolkning.
 

Et nytt år og et nytt semester betyr studiestart for tusenvis av utvekslingsstudenter. I tiden fremover skal de i tillegg til å studere sette seg inn i en ny kultur, forsøke å varme opp introverte nordmenn og utfordre tunga med norsk smakløs mat. Vi ønsker dem velkommen og lykke til!

 

 

LES OGSÅ: Slik strekker du studielånet lenger