(StudentTorget.no):

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) er en solidaritets- og bistandsorganisasjon som jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirkning. 
 
Helene Hokland studerer til daglig økonomi og ledelse ved Høgskolen i Harstad. Forrige helg var hun skolens utsendte representant på årsmøtet til SAIH. Det inspirerte henne såpass at hun nå vil ha med seg flere engasjerte studenter. 
 
- Veldig inspirerende! Fikk lære masse om SAIHs arbeid og engasjement for forfulgte medstudenter i andre land. Nå håper jeg å få med meg flere, slik at vi kan få etablert et lokallag for SAIH her ved høgskolen, sier hun.
 
 

Carl Ivars danseband

 
Organisasjonen SAIH mener at god utdanning er et viktig middel for å oppnå frigjøring. Deres motto «Utdanning for frigjøring» viser til teorier om frigjørende pedagogikk, hvor aktiv deltakelse skal skape økt politisk bevissthet og gi hver deltaker større muligheter til å søke løsninger på sine egne problemer. 

 


BRYLKREM OG TANGENTER: Helene Hokland forteller at Carl & Co kunne endt opp i et danseband dersom politisk engasjement var forbudt i Norge. (Foto: Høgskolen i Harstad)

 

 
De fleste av de om lag 140.000 studentene i Norge er allerede med på å støtte SAIHs internasjonale solidaritetsarbeid. Det skjer ved at 20 kroner av semesteravgiften går til bistandsorganisasjonen.  
 
- Pengene som kommer inn, går til utdanningsbistand, bl.a. støtte til høyere og uformell utdanning i Bolivia, Nicaragua, Zimbabwe, Zambia og Sør-Afrika. I tillegg driver SAIH informasjonsarbeid og politisk påvirkning i Norge, forteller Helene.
 
Hun forklarer at SAIH også bidrar til å sette internasjonale spørsmål på dagsorden ved universiteter og høgskoler over hele Norge. Akkurat nå pågår en kampanje som setter søkelys på studenter som blir straffet for sitt politiske engasjement for menneskerettighetene i blant annet Iran og Zimbabwe.
 
Hun viser fram kampanjeplakaten med det fiktive dansebandet Carl Ivars. Budskapet forteller at dersom politisk engasjement var forbudt i Norge, ville kanskje Jonas Gahr Støre (Ap), Abid Raja (V), Carl I. Hagen (Frp), Erna Solberg (H) og Inga Marte Thorkildsen (SV) endt opp i et danseband. 
 
De ville blitt utvist fra studiene sine og tvunget til å gjøre noe annet. Kanskje hadde de måttet rømme landet, eller det kunne gått dem enda verre.
 
Du kan støtte kampanjen ved å skrive under på oppropet her
 
 

Lokallag over hele landet

 
I dag blir studenter i land som Iran og Zimbabwe truet til taushet, fengslet og utvist for sine politiske meninger. Unge kunnskapsrike mennesker blir fratatt muligheten til å bygge landet sitt. SAIH vil gi utviste studenter mulighet til å fullføre sin utdanning i Norge.
 
Denne uken har Helene tatt initiativ til en informasjonskampanje om SAIH ved høgskolen. Det håper hun vil tenne andre engasjerte studenter til å få etablert et eget SAIH-lokallag.
 
SAIH har lokallag på universiteter og høgskoler over hele landet. Lokallagene arrangerer debatter, seminarer og kampanjer. SAIH har ikke personlig medlemskap, men har lokallag, studentdemokratier, universitetsstyrer og student- og akademikerorganisasjoner som medlemsorganisasjoner.
 
Hvis du vil lese mer om SAIHs lokallag, eller ønsker å starte et ved din skole, se www.saih.no/Lokallag/

LES OGSÅ: Send et UNICEF-smil, og vinn billetter til Ylvis på TVNorge

 
Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: