(StudentTorget.no):

Som 13-åring begynte finansstudenten Mats Holtekjølen å observere diverse bedrifter på børsen. Ett år og mange bøker senere solgte han sin første aksje i en alder av 14 år.
 
Som 25-åring har han nå finansiert både bolig og fem års studier med en samlet aksjefortjeneste på om lag tre millioner kroner.
 
- Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig, vært på jakt etter en god handel og samtidig hatt en underliggende interesse av å fastsette diverse virksomheters fundamentale verdi. I tillegg har jeg vært heldig med to foreldre som begge er selvstendig næringsdrivende, man kan vel egentlig si at jeg er til dels «arvelig belastet», sier han.
 
 

Studerer i Bangkok

 

FLYTTET TIL BANGKOK: Mats anbefaler å flytte utenlands i studietiden, siden det bedrer levestandarden og kjøpekraften betraktelig.

 

 
Etter å ha fullført en BSc i Business & Economics på BI ville han øke sin forståelse for internasjonal finans. Han valgte derfor å ta en MBA med utdypning i finans ved det amerikanske Webster University i Bangkok.
 
- Denne utdannelsen har gitt meg muligheten til å få innsikt i tre meget forskjellige kulturer samt et globalt perspektiv, noe som med dagens globalisering blir viktigere for hver dag som går, forklarer Mats.
 
Han valgte et amerikansk og internasjonalt akkreditert universitet, fordi han var skeptisk til hvordan et vitnemål fra Bangkok ville bli ansett utenfor Asia. Webster University har også universitetsområder i London, St. Louis, Wien, Leiden, Bangkok, Geneve, Amesterdam og Shanghai.
 
- På Webster University i Bangkok har jeg lært å kjenne dyktige forelesere fra alle verdens hjørner som kun underviser 6-12 studenter i hver klasse. 
 
Men han synes det er viktig å påpeke at det fulle ansvaret for en god utdannelse ligger hos hvert enkelt individ. Hans erfaring er at det som regel ikke finnes noen snarveier, hverken når det kommer til utdannelse eller karriere. 
 
- Det eneste som hjelper er ekstremt mye hardt arbeid, dyktighet og en liten dose flaks, konstaterer han. 
 
 

Lærerik erfaring

 
Allerede som 16-åring fikk han ta over aksjeporteføljen til familiens investeringsselskap Kampen Invest AS. I fjor ble han også styreleder i selskapet. Det å kombinere studier med disse rollene ser han ikke på som noe problem. Tvert i mot føler han at dette har gjort ham til en bedre student. Dette bekreftes også av karakterutskriften fra universitetet, hvor han står oppført med en A i samtlige fag.
 
- Det har vært og forhåpentligvis kommer det til å forbli meget lærerikt. Tatt i betraktning at jeg studerer til en MBA/MSc i finans så har dette gitt meg muligheten til å prøve ut noen av teoriene i praksis. 

 

DYKTIG STUDENT: Vitnemålet fra Webster University viser karakteren A i samtlige fag.

 

Samtidig mener han at en kombinasjon av teori og praksis forbedrer en students evne til å tenke kritisk, gjøre godt forarbeid og tilpasse seg et fremtidig arbeidsmiljø. I rollene som styreleder og privat investor fikk han fort erfare at det er noe helt annet å faktisk risikere sine egne penger enn å lese om andre som gjort det samme. 
 
- Jeg har vært heldig, men jeg har jobbet meget hardt for å tilegne meg nødvendig informasjon og identifisere bedrifter med unormalt store avvik mellom prisen og de underliggende verdiene. I tillegg har jeg vært tro mot følgende investeringsfilosofi:
 
 
1. Selskapet skal ha demonstrert evne til å levere gode resultater, med stor sannsynlighet for at dette vil fortsette. 
 
2. Selskapet skal ha en dyktig, aksjonærvennlig ledelse.
 
3. Jeg investerer kun i solide selskaper og bransjer som jeg forstår godt.
 
4. Selskapet må våre lavt priset mot underliggende verdier, med en stor sikkerhetsmargin.
 

LES OGSÅ: MESH dyrker fremtidens gründere

 

Training, discipline and hard work

 
Mats begrunner suksessen i aksjemarkedet med at han alltid har vært veldig nysgjerrig. Han har alltid vært på jakt etter en god handel og samtidig hatt stor interesse av å fastsette diverse virksomheters fundamentale verdi. 

 

 
Videre har han hatt muligheten til å prøve utallige forskjellige bransjer med svært høy arbeidsbelastning fra han var meget ung. 
 
For å forstå hvordan aksjekursen utvikler seg over tid, mener han at man må forstå virksomheten og industrien selskapet opererer i. 
 
- Husk, en aksje kun er et verdipapir som gir deg en eierandel i en bedrift. På tross av at metodene man benytter seg av for å verdsette selskapene er relativt like, så er det mange forskjellige bransjer man kan investere i og man bruker særdeles lang tid på å sette seg inn i en spesifikk bransje, forklarer han. 
 
Til andre som vurderer å prøve seg på aksjehandel har Mats noen velvalgte ord:
 
“Success in business requires training, discipline and hard work. But if you’re not frightened by these things, the opportunities are just as great today as they ever were.”
 
Han anbefaler også å flytte til utlandet under studietiden, siden det bedrer levestandarden og kjøpekraften betraktelig. 
 
- Det er en opplevelse for livet og kan virkelig anbefales, avslutter han. 
 

LES OGSÅ: Realiserte gründerdrømmen gjennom Kickstarter

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: