(StudentTorget.no):

For mange studenter innebærer det å begynne på en høyere utdanning å danne nye sosiale nettverk. Hvis du er skeiv, kan denne nye starten sende deg tilbake i det metaforiske skapet hvor du må komme ut til dine nye medstudenter. Det kan bli litt slitsomt i lengden. Som et avbrekk fra all komme-utinga, kan du ta deg en fest med Skeivt Studentforum. 

Bare for å klargjøre, betyr "forum" altså ikke at man sitter i ring og snakker om hvordan det er å være homo. Skeivt studentforum er en studentorganisasjon som arrangerer aktiviteter for skeive studenter i Oslo.  
 
- Det er ikke så mye politisk i det. Vi gjør det først og fremst fordi det er artig. Og vi er en kul gjeng som tar imot deg på en bra måte, sier Espen Evjenth, som har vært leder for det skeive forumet siden sommeren 2012. 
 
 

Film og fester 

 

LEVEKÅR: Hvis du bryter med samfunnets forventninger og normer så havner du litt dårligere ut på de greiene der, sier Skeivt Studentforumlederen. 
 
 
 
Et par ganger i måneden arrangerer Skeivt Studentforum enten fest, Queer Cinema, Skeiv Quiz, eller skeivt seminar. Alt er basert på lystprinsippet: det de selv synes er kult, er det som skjer. 
 
Det er tydelig at det er behov for Skeivt Studentforum, for arrangementene er populære. I løpet av den siste tiden har forumet oppskalert fra torsdagspils med 20 skeive av ymse slag i cafeen på Chateau Neuf, til Skeiv Seminarrekke på Litteraturhuset, som sist gang trakk 130 mennesker med  temaet "LHBT og asylsøkere." 
 
- De som synes de har lyst kan komme, vi diskriminerer ingen. Så hvis du synes det er kult å gå på kino, så bare kom, og hvis du har lyst på skeiv quiz, så gjør det, forsikrer Evjenth. 
 
Eller sågar, hvis du er hypp på litt drag, så sleng deg rundt og dra på neste Queer Cinema, der de viser Pricilla, Queen of the Dessert med etterfølgende dragkonkurranse, der du kan komme ut av komfortsona di. 
 
 

Kan falle utenfor 

 
Espen Evjenth mener det er viktig med et skeivt studentforum. Han peker på at flere levekårsundersøkelser viser at homofile har flere psykiske problemer og er mer ensomme enn heterofile, også i studentgruppa. 
 
- Å komme ut av skapet er jo ikke noe man gjør èn gang, det er noe man gjør igjen og igjen. Eller man lar være, og skjuler en del av seg selv, og da blir man litt tilbakeholden i sosiale sammenhenger, sier Evjenth.
 FAKTA

 

  • "Skeiv" betyr at du har en annen seksuell legning enn "streit". Dvs. lesbisk, homofil, bi- eller transseksuell. 
  • Du kan legge til Skeivt Studentforum som venn på Facebook, og få direkte arrangementsinvitasjoner, eller du kan like siden deres. 
  • Skeiv Seminarrekke arrangeres i samarbeid med LLH Oslo og Akershus, og har sin egen Facebookside, som du kan like og følge med på. 
  • Queer Cinema arrangeres i samarbeid med Cinema Neuf en gang i måneden.

 

Forumlederen forklarer at fordi mange studentarenaer, både de formelle og de helt spontant organiserte, er basert rundt at folk er interessert i hverandre i kjærlighets øyemed, kan skeive studenter havne utenfor.

- Det skal ikke så jævlig mye til for å havne litt på utsiden og ikke være inkludert i alt som er en selvfølge for andre. Vi vet at det er folk som sitter og har det litt traurig, og da er det viktig å liksom ha et eller annet som skjer, sier Evjenth.

 

En i klassen din er skeiv 

 
Seksualvaneundersøkelser fra Helse- og omsorgsdepartementet viser at 5 prosent av befolkningen er enten lesbisk, homofil, bifil eller transseksuell. Av de drøyt 235.000 studentene i Norge skulle det tilsi at det finnes nesten 12.000 skeive studenter på norske campuser. 
 
Espen Evjenth påpeker at det er litt greiere å være åpent skeiv student der hvor det er andre som også er det, og at den skeive populasjonen i Norge flytter seg mot større byer:
 
- Oslo er jo der homoene i Norge bor, liksom. Det er ikke helt sånn, men det er en veldig stor andel av de skeive som bor her i forhold til de andre store byene. Det finnes nok minst en på de fleste linjer. Det er ingen grunn til å gå rundt på høyere utdanning her i byen og tenke at det ikke er noen skeive i klassen din.
 

 

ENESTE HANNDYR: - Styret i Skeivt Studentforum består av meg og en bønsj med lesber, sier Espen Evjenth.
(Foto: Julie Linner Ruud) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LES OGSÅ: StudentTorget tok turen på "Sjarmskolen"