(StudentTorget.no)
Våren har nådd Oslos gater, det blir lysere og vi kommer stadig nærmere sommerferie. Noe som også betyr at mange befinner seg i eksamensperioden, eller har en bachelor- og masteroppgave som snart skal leveres.
Men hvordan har årets studieår egentlig vært for oslostudentene? Med nedstengninger, digital undervisning og et fraværende sosialt studentliv, er det mange ting som har påvirket året på godt og vondt.
Korona-pandemien har preget oslostudentene mer enn noen andre studenter i Norge. Helt siden november har de levd i lockdown, som for mange også har betydd digitale forelesninger, mindre fysisk aktivitet og mangel på arbeid. I tillegg til at ferske undersøkelser viser at mange kjenner på ensomhet og manglende sosialisering.
Vi har tatt en prat med studentene Christine Rådahl (20) og Frida Østbye (21), som begge kan si seg enige i dette.
Rådahl begynte skolegangen sin på bachelor i barnevern på Oslomet, forrige semester. Spenningen var stor i sommer da hun for første gang skulle flytte hjemmefra og innta første steg i voksenlivet. Starten skulle imidlertid ikke bli helt som hun hadde forventet.
Ny venner
– Jeg fikk en digital start og litt annerledes fadderuke, men den var likevel veldig fin! Vi var mye ute i parker og grillet osv. takket være fint vær. Og jeg fikk nye venner som jeg fortsatt har kontakt med i dag, sier hun.
Når alt kom til alt, var altså den ferske oslostudenten svært fornøyd med årets start. Likevel er hun også klar over hvor heldig hun var, ettersom flere på samme studie i ettertid har informert om at de fortsatt ikke har klart å skaffe seg venner. De var ikke like heldige med faddergruppen sin, og hadde få alternativer til annen sosialisering.
Nye restriksjoner
Etter en fin start, skulle imidlertid smittetallene fortsette å øke og restriksjonene bli flere. Noe som også satte press på studietilværelsen. For mange, inkludert Rådahl ble det kjedelig og færre sosiale sammenkomster enn forventet. Hun forteller videre om at flinke studievenner som har pushet hverandre, har vært avgjørende for prestasjonene og lesingen hennes.
– Igjen har jeg vært heldig med venner som også er svært skoleflinke og tar studiet sitt seriøst. Men jeg synes det har vært kjedelig med nettundervisning, og det har vært vanskelig å finne motivasjon.
Savner den normale hverdagen
Østbye som er i ferd med å skrive ferdig bacheloren sin i økonomi og ledelse, sier seg enig i dette. Hun har bodd i studentbyen i tre år, og savner den normale hverdagen som student.
– Det har vært veldig kjedelig! Med få sjanser til å møte andre, har jeg også vært nødt til å kommunisere med bachelorpartneren min over nettet. Noe som har vært litt utfordrende. Generelt har alle dager vært like, og jeg begynner å bli veldig lei det.
I løpet av pandemien har det dessuten blitt satt spørsmålstegn til begge sine praksisperioder. Rådahl var heldig og fikk gjennomføre perioden sin på en ungdomsskole, takket være heltidstilbudet deres til barn og unge. Østbye måtte imidlertid ta seg en tidlig sommerferie i fjor, noe hun syntes var svært kjipt.
– Jeg syns det er leit at det ikke ble noe praksisperiode, da dette kunne hatt stor betydning for videre jobbmuligheter. Drømmen var å få en deltidsstilling i en HR-avdeling etter avsluttet praksisperiode. Samtidig som jeg tror det ville åpnet opp for andre tilbud senere, sukker hun.
Likevel fremhever Østbye de gode oppgavene hun har fått i år, og at hjemmeeksamen har vært en behagelig opplevelse. For selv om mange forbinder koronapandemien med negativitet og begrensninger, har det for noen også vært oppturer. Begge studentene nevner at de har lært å trives alene og blitt mer selvstendige. I tillegg til at de har funnet nye måter å være sosiale på, framfor festing og større samlinger som de nesten ikke har behov for lenger.
Mer tid til trening og hobbyer
Ellers har vårens lysere tider, og mer tid til overs i hverdagen gitt større rom for hobbyer og aktivitet. Begge har blitt flinkere til å bevege seg utendørs, og fått mer tid til trening og matlaging. Østbye har også tatt opp interessen sin for musikk.
Når lockdown tar slutt og tider med færre restriksjoner blir en realitet, gleder de seg stort til å kunne reise. Og ikke minst møte nye mennesker uten å måtte ta så stort hensyn til hygiene og avstand. Rådahl sin beskjed til høstens kommende studenter er også klar;
– Prøv å være litt på, og jobb for å skaffe deg venner! Det har vært avgjørende for mitt studieår og trivsel i Oslo, sier hun med et smil om munnen.
Etter alle eksamener og levert bacheloroppgave, er planen for begge studentene å jobbe store deler av sommeren. Før et nytt år på barnevern, og en mulig master i Australia står for tur.