(StudentTorget.no):
1. Finn deg et sted å bo
Har du ikke fått deg et sted å bo enda, bør du for alvor begynne å se deg om nå.
Hvor? Det kan være en idé å finne et bosted som ligger noenlunde nært studiestedet ditt, men det krever også at du har økonomien til det. Du kan imidlertid spare penger på å bo litt i utkanten, men husk at det ofte medfører ekstra kostnader i transport.
Alternativer:
A. Kjøpe.
B. Studentsamskipnadens studentboliger
C. Private utleiere
D. Tak-over-hodet-garantien
2. Betal semesteravgiften
Det er ikke før semesteravgiften er betalt at du får tilgang til stipend og lån fra Lånekassen, studentbevis og semesterkort. Siste frist for å betale er 1. september i høstsemesteret.
Du kan betale semesteravgiften over nettbanken din, via StudentWeb. StudentWeb er en nettside som gir deg innsyn i det som finnes registrert på deg som student ved studiestedet. Slik gjør du:
-> Bruk brukernavnet og passordet du har fått fra lærestedet til å logge deg inn.
-> Bekreft utdanningsplanen
-> Under menypunkt “Betaling” finner du kontomummer, beløp og KID-nr du skal benytte.
Lånekassen får automatisk melding om betalt semesteravgift fra lærestedet når du har bekreftet utdanningplanen og skolen har registrert betalingen din. Du vil da få tilsendt et semesterkort, hvor informasjon som studentnummeret ditt er oppført.
3. Søk lån og stipend fra Lånekassen
Så snart du har fått studieplass, kan du søke om stipend og lån. Dette skjer kun på nett. Rundt studiestart kan det være opptil 2 måneders ventetid hos Lånekassen, det er derfor lurt å være tidlig ute slik at du får pengene så raskt så mulig etter semesterstart.
Gå inn på lanekassen.no og følg instruksene.
LES OGSÅ: Nyttig å vite om studiestøtte fra Lånekassen
4. Delta på fadderukene
Delta på fadderukene så du blir kjent med byen, skolen og dine nye studentvenner slik at skolehverdagen blir så morsom og givende som mulig. Det er både skummelt og spennende å begynne å studere, og fadderuken dreier seg i all hovedsak om at de gamle, godt kjente studentene skal ønske de nye studentene velkommen ved å være en venn de kan stole på i den stressende nye tiden.
5. Gjør deg kjent med skolen og nettverket rundt
Ingenting er mer stressende enn å løpe rundt og lete etter rett forelesningssal lenge etter at undervisningen har begynt. Bruk derfor de første dagene til å orientere deg på skolen og områdene rundt. Snakk med andre studenter og lær deg hvor de beste lesesalene er. Finn oppslagstavlene og følg med på oppslag om diverse – du kan få mye for pengene når du benytter deg av tilbud som har tilknytning til skolen.
Hvor henvender jeg meg hvis jeg blir syk? Eller hvis jeg trenger informasjon om studiene? Eller hvis jeg føler meg utenfor? Det er mange spørsmål og tanker som kan dukke opp som ny student. Bli kjent på lærestedet og samskipnadens nettsider, slik at du tilegner deg tilstrekkelig informasjon om hvor du skal henvende deg dersom du lurer på noe.
Klikk her for å lese mer om studiestedene i Norge
6. Hold orden på økonomien
Det er ikke lett å skulle holde orden på all økonomien på egenhånd for første gang. En idé er å føre regnskap, og på den måten få oversikt over nødvendige utgiftsposter og de utgiftene som best kan kalles sløsing. Selv om fristelsene er mange, gjør deg selv en tjeneste og bestem deg for å ikke bruke penger du ikke har.
LES OGSÅ: Studentbudsjettet som holder
7. Gå på forelesninger
Ta gode notater og still spørsmål dersom du lurer på noe. Du studerer for å lære noe, og dette er «jobben» din. Dersom du går glipp av en forelesning, sørg for å få notater fra medstudenter. Mange studiesteder arrangerer kurs i studieteknikk de første ukene. Bli med på dette. På sikt vil du spare tid, samt få bedre eksamensresultater.
Klikk her for å lese mer om studieteknikker
8. Les pensum
Strukturer studiehverdagen. Forsøk å få oversikt over pensum, og sørg for å ha tilgang på pensumbøkene. Kjøp de sentrale bøkene og kompendier.
Bøker du har mindre bruk for, kan ofte lånes på biblioteket. Sørg for å ha system i papirene og sorter dem gjerne i permer. Det vil du være glad for når du skal begynne repetisjonen til eksamen.
9. Delta i kollokviegruppe
Tre hoder tenker bedre enn ett. Studiegrupper med tre-fem personer kan være en god måte å lære på. Diskuter fag før og etter forelesning og kom gjennom pensum på en morsom og lærerik måte.
LES OGSÅ: Slik lykkes man med gruppearbeidet
10. Skaff deg arbeidserfaring
Etter hvert vil den første utbetalingen fra Lånekassen, som er langt større enn de andre, begynne å skrante. Da er det på tide å begynne å tjene til livets opphold selv.
Med deltidsjobb får du orden i økonomien, samtidig som du skaffer arbeidserfaring som vil bli verdifull i fremtiden. I tillegg engasjerer mange seg i ulike verv og organisasjoner ved siden av studiene, som også vil komme godt med. En dag vil studiene være over og du er klar for å ta fatt på neste trinn i karrieren: arbeidslivet.