Universitetet i Oslo havner i år som i fjor på 75. plass i en kåring av verdens beste universiteter.

Amerikanske universiteter dominerer den såkalte Shanghai-rankingen som årlig utføres av Shanghai Jiatong University. De kaprer 17 av de 20 øverste plassene i rangeringen. I år som i fjor er det prestisjeuniversitetet Harvard som går av med seieren, mens Stanford Universitetet tar andre plassen.

Best i Norge er Universitetet i Oslo (UiO) på 75. plass av de 400 institusjonene på lista.

 

Får kritikk

De 10 beste

1.Harvard University
2.Stanford University
3.Massachusetts Institute of  Technology (MIT)
4.University of California, Berkeley
5.University of Cambridge
6.California Institute of Technology
7.Princeton University
8.Columbia University
9.University of Chicago
10University of Oxford

 

Shanghai-rankingen er i hovedsak vurdert på bakgrunn av vitenskaplige kriterier og indikatorer som ansatte og studenter med nobelpriser, siterte forskere, artikler i naturvitenskaplige tidsskrifter og akademiske prestasjoner.

Europeiske universiteter har stilt seg kritiske til premissene for kåringen da de mener at rangeringen bør legge større vekt på humanistiske fag. Rektor ved UIO Ole Petter Ottersen er heller ikke bekymret over å bli stående på samme plass som året før.

– Vi bruker ikke disse rangeringene som et mål i seg selv og mener de skal være et resultat av godt, underliggende arbeid. Så selv om vi ligger på samme plass som i fjor, er det blant annet gledelig at vi har hatt en økning i antall publikasjoner, sier Ottersen til NRK.


Universitetet i København ble det beste av de nordiske på 43.plass, men svenskene fikk Karolinska Instituttet og Universitetet i Uppsala på henholdsvis 44. og 67.plass. Universitetet i Helsinki kom på plassen foran UiO som havnet sist blant våre naboer.

Rangeringen har blitt gjennomført siden 2003 av en uavhengig organisasjon tilknyttet Jiatong-universitet.

Kilde: NRK, The Academic Ranking of World Universities (ARWU)