M ange vil anse mørke dager, snø, lukten av julebakst og familietid som viktige faktorer i julen, men når man studerer i utlandet, passer det ikke alltid med en tur hjem til Norge i julen.

Erin i Seoul, Marit i Sydney og Mathias som skal til El Salvador for å feire jul med kjæresten forteller hvordan deres julefeiring blir i utlandet, uten familien.

  

En annerledes julefeiring

De fleste land og kulturer har sine egne tradisjoner i julen.

I Norge samles som regel familien i finstasen til julemiddag og utveksler pakker, men for våre tre utenlandsstudenter blir julen noe annerledes.

– Julen er ikke en stor høytid i Sør-Korea slik den er i Norge. Første juledag er ikke en rød dag, og ingen av dagene i julen er helligdager, selv om folk flest i Korea er kristne. 

Julefeiring i Korea er ikke typisk for familier, slik vi gjør det, men mer for venner og kjærestepar, forteller Erin (26), som studerer grafisk design i Sør-Korea.

 

 

I Sør-Korea blir både butikker og gater pyntet med juletrær og lys, og julemusikk spilles i alle butikker.

Temperaturen i Seoul er noe lik den i Norge, men for Marit og Mathias blir det helt andre temperaturer.

– Det blir nok en tropisk julefeiring. Ingen snølykter og ingen ullgenser. 

Det blir også interessant å se hvordan andre mennesker forholder seg til det religiøse ved julen, siden det er et veldig kristent land. Ellers vet jeg lite om hvordan julen er der, siden det er første gang jeg feirer jul utenfor Norge, sier Mathias (21), som studerer lingvistikk (språkvitenskap) og skal feire jul i El Salvador i år.

For Marit i Australia blir også julefeiringen varmere enn i Norge.

– Det mest spesielle er vel at det faktisk er sommer her i Australia.

Jeg synes fremdeles det er litt rart og vanskelig å komme i julestemning uten kulde og snø, men jeg begynner sakte men sikkert å vende meg til det, forteller Marit (29), som tar en master i Business Administration.

 

  

Ferier jul med venner og vertsfamilie

Å vende nesen hjemover til familie og venner er det mange som gjør i juletiden, selv om man studerer i utlandet. Men en litt annerledes jul kan også være spennende å prøve.

Hvordan julefeiringen blir for de tre studentene varierer.

De fleste jeg kjenner drar tilbake til hjemlandet sitt i julen, men heldigvis kommer en venninne fra California til Sør-Korea, og vi skal feire jul sammen, forteller Erin.

– Vi skal reise til byen Ulsan, der hun bor, og skal blande juletradisjoner fra Norge og Amerika.

Erin og venninnen skal prøve seg på en tradisjonell norsk julefeiring den 24. desember og tradisjonell amerikansk julefeiring den 25. desember.

Marit i Sydney skal også feire jul den 25. desember, som er selve juledagen i Australia.

– På morgenen, har jeg som tradisjon å Facetime med familien min i Norge. Da er hele familien fortsatt samlet, og niesene og nevøen min viser meg hva de har fått til jul, og forteller om hvordan julekvelden var.

– Det får meg til å føle at jeg fortsatt er en del av julefeiringen hjemme i Norge, selvom jeg ikke er der fysisk.


Etter det, skal jeg ha julelunsj med «Aussie foreldrene» mine, sier Marit.

 

 

Skal ferie jul med kjæresten i El Salvador

Mathias, som har utvekslingsår i Barcelona via universitetet i Edinburgh, skal feire sin første jul utenfor Norge i år.

Kjæresten kommer fra El Salvador og besøkte Norge i fjor, så i år er det Mathias sin tur å prøve seg på en noe annerledes julefeiring.

Jeg skal feire jul sammen med kjæresten min og familien hennes, sier Mathias. I tillegg, kommer noen venner av familien hennes på besøk.

Vi skal sannsynligvis være i et hus på stranda eller på fjellet. Det blir middag og sikkert noen gaver også, forteller 21-åringen.

 

  

Skaper nye tradisjoner

Selv om studentene vil savne å tilbringe jul med familie og venner, snødekte vinduer, lukten av julemat og kongerøkelse, ser de frem til julen i utlandet.

– De siste seks årene har jeg skapt min egen familie her, og jeg har veldig mange gode venner jeg vil tilbringe tid med.

Jeg synes det er vanskelig å forlate mitt nå nye hjem, for å dra tilbake til Norge og fortsette tradisjonene jeg vokste opp med. Men, det er på ingen måte lett, for jeg savner familie og venner i Norge veldig mye, forteller Marit.

Erin har også feiret jul i utlandet tidligere og har planer om å bruke den siste tiden hun har igjen i Sør-Korea med venner.

I år er den siste julen jeg kommer til å bo i Seoul før studiene mine er ferdige, så jeg ville gjerne feire jul her en siste gang før jeg flytter hjem igjen til neste år, sier hun.

– Selv om vi ikke er like mange som kommer til å feire jul sammen i år, så er jeg glad for å kunne være her og tilbringe tid sammen med en av mine nærmeste venner.

Mathias har handlet inn pepperkaker og skumnisser fra IKEA i Spania, som han skal pakke med seg for å dele med familien til kjæresten i El Salvador.

Jeg har vært i El Salvador to ganger tidligere og elsker stedet. Maten er nydelig, og folk er vennlige. Jeg tror heller ikke det blir ille å feire nyttår på stranda i 20-30 varmegrader, forteller han.

 

  

Savner den norske julematen

Alle de tre studentene er enig om at julematen er det de vil savne aller mest, for ribbe og pinnekjøtt er ikke det letteste å få tak i på den andre siden av jorda.

I El Salvador, spiser de vanligvis «Panes con pollo», som består av lyst brød med kylling, salat og en typisk saus med forskjellige krydder. Det er også vanlig å spise kalkun, og tamales laget av mais og kylling, forteller Mathias.

– Til dessert blir det nok fruktsalat med frukter jeg ikke vet navnet på.

I Australia består julematen hovedsakelig av sjømat og kalde retter.

– Normalt er det sjømat og kald mat, noe som er det helt motsatt av Norge.

Jeg spiser egentlig ikke så mye kjøtt eller sjømat lenger, og takler ikke melkeprodukter, så jeg kommer nok til å lage litt deilig vegansk mat som jeg tar med til julelunsjen, sier Marit.

 

  

Dyrt å sende julegaver fra den andre siden av verden

Det er både langt og dyrt å sende gaver fra en side av jorda til den andre, så julegaveutvekslingen tar utenlandsstudentene igjen senere, når de møter familie og venner.

I år har jeg sendt ut hjemmelagde julekort til hele familien. Det betyr mye for meg å sende en liten tanke til venner og familie jeg har hjemme i Norge, sier Erin.

Erin har fått tilsendt gaver fra mor og bestemor, og hyggelige meldinger fra venner og kjente. Det har hun satt stor pris på.

Mathias har forberedt seg på julegavehandelen tidlig og har fått hjelp fra familien i Norge til å få tak i en veldig spesiell gave til kjærestens familie.

– Foreldrene mine har sendt meg et ordentlig vaffeljern fra Norge, som jeg skal ta med som julegave til kjæresten. Tydeligvis er de vanskelige å finne der hun bor, spesielt dersom man vil ha et som ikke lager belgiske vafler.

Til Norge vet jeg ikke om jeg skal sende noen julegaver. Kanskje jeg kjøper litt lokaldyrket kaffe i El Salvador, som jeg kan sende hjem når jeg kommer tilbake til Spania, sier han.

Marit har kjøpt inn litt av hvert til de nærmeste i Australia, og tenker at hun tar igjen julegaver til nære og kjære i Norge, når hun kommer hjem.

Jeg kommer til å kjøpe en liten ting til mine «Aussie foreldre» siden jeg feirer jul med de, en «secret Santa» gave til julelunsjen med vennene mine, og en liten ting til en venninne som skal ut og reise, avslører hun.

– Ellers vil jeg heller bruke penger på å kjøpe god mat og drikke som jeg kan dele med venner. Jeg synes det er viktigere enn å kjøpe masse gaver, bare fordi det er det man pleier å gjøre.

Gaver til familien kjøper jeg heller når jeg ser de igjen, forteller 29-åringen.

 

  

Sender familie og venner juleønsker fra utlandet

Alle utenlandsstudentene har ett lite juleønske hver.

Jeg ønsker meg egentlig ingenting spesielt, utenom at familie og venner får en fin tid, uansett om de er i Norge eller her, sier Marit.

I etterkant kommer hun på et lite ekstra juleønske også.

Jeg ønsker at alle jeg kjenner, og kanskje de som leser dette, tenker litt mer på hva de spiser og kjøper i henhold til miljøet, sier hun.

– Jeg vil ikke dytte mine synspunkter på noen, men jeg føler at vi, av og til, gjør ting litt på «autopilot», så om man i det minste kunne vært litt mer bevisste så synes jeg det hadde vært veldig fint.

Erin pleier vanligvis ikke å ønske seg så mye, men ble veldig glad for en hjemmelaget Marius-genser som bestemoren hadde strikket og norskt julegodt.

Jeg ønsker meg vanligvis en fin og rolig jul sammen med de jeg er glad i, sier 21-åringen.

Mathias håper på noe som de aller fleste av oss kan kjenne på når vi er i et fremmed land med et annet klima.

Jeg håper at jeg føler litt på julestemningen til tross for den tropiske atmosfæren, sier han.