(StudentTorget.no):

 

– Da vi søkte, for to år siden, gjorde vi det ved å sende en e-post til opptakskontoret. Vi måtte være flinke til å ha kontroll på søknadsprosessen selv, og passe på at de mottok søknaden. I ettertid har jeg hørt at det har blitt lettere å søke. Nå oppretter man en bruker, og så går det mer automatisk, sier Laila Mukhtar, som studerer psykologi i Polen.


Laila Mukhtar har en bachelor i psykologi fra Høgskolen i Innlandet. På karrieredagen i Lillehammer, bestemte Laila seg for å studere i Polen. Nå er hun på siste semester av en master i klinisk psykologi, ved University of Social Sciences and Humanities i Warszawa. Når hun er ferdig vil hun jobbe som psykolog og hjelpe folk.


Laila forteller at studiet i Warszawa består av mer obligatorisk undervisning, enn hva hun var vant til i Norge.


– Det er også strengere med fravær. Har du for eksempel gått glipp av fire undervisningstimer, må du vise legeattest for å være sikker på å få tatt eksamen.


Vi har to til tre dager med undervisning i uka, forteller hun.


 
– All undervisningen er heldigvis på engelsk.                                                                            

 

Det har vært en positiv overraskelse at studiet legger mer vekt på gruppearbeid og arbeidskrav.


– Sammenliknet med studiet i Lillehammer, utgjør arbeidskrav og gruppearbeid en større del av karakterene her. Selvfølgelig betyr eksamen mye, men den avgjør ikke alene hvilken karakter du får på vitnemålet, sier hun. 

 

LES OGSÅ: Mathias studerer språkvitenskap i Skottland

 

Polen har stengt alle universiteter

Det ble nylig annonsert at Polen stenger alle skoler, barnehager, universiteter, teatre, kinoer, museer og kunstgallerier i to uker, for å unngå spredning av koronaviruset.


– Tirsdag 10. mars fikk vi beskjed på e-post om å ikke gå på skolen neste dag. Det er ikke blitt meldt om smitte på skolen, men de ønsker å ta alle forhåndsregler, sier Laila.

 

Hun forteller at folk har begynt å hamstre inn matvarer og produkter. Det er flere hyller i butikkene som står tomme, og prisene på antibac, hansker og munnbind har gått opp.


– Jeg skal ha to eksamener. Jeg vet foreløpig ikke hva som skjer med dem, men universitetet har sagt at vi skal få fullføre utdannelsen. Så vi får bare vente å se.



Selv om universitetet er stengt, har Laila allikevel hatt veiledningstime med veileder.


– De ville ikke at vi på siste del av studiet skulle miste de individuelle avtalene våre. Det var en litt morsom situasjon. Både jeg og veilederen smurte flere ganger hendene med antibac, og vi satt langt ifra hverandre.


Universitetet i Warszawa jobber nå med å finne alternative løsninger for å holde undervisningen i gang. De kommer til å ha veiledning over Skype, og legge forelesninger ut på nett.


– Jeg merker at det sosiale stopper litt opp. Skolen er en stor møteplass for studentene, og vi ser hverandre mindre nå. Foreløpig har de ikke stengt grensene, og flere av de internasjonale studentene vurderer å reise hjem. Problemet da er at vi ikke vet når vi kan reise tilbake til Polen, hvis de for eksempel stopper flytrafikken. Det er mange som nå er usikre på hva de skal gjøre.

 

Fra søndag 15. mars valgte Polen å stenge grensene for alle utenlandske borgere, og all internasjonal fly- og togtrafikk ble innstilt for de neste 10 dagene. Alle polske statsborgere som kommer tilbake fra andre land, må nå sitte 14 dager i karantene. Polen stenger også alle butikker i kjøpesentre, bortsett fra apoteker og matbutikker. Restauranter og utesteder stenges fra fredag 13. mars, og alle samlinger med mer enn 50 personer er nå forbudt (Aftenposten). 

 

LES OGSÅ: Marius studerer musikk i England

 

 

Bra studentmiljø

Når byen ikke er preget av restriksjoner på grunn av koronaviruset, består dagene av forelesninger, selvstudier, trening og sosiale aktiviteter med venner.



– Vi har faktisk også trening som et fag på universitetet. Det er nesten som da vi hadde gym på skolen, bortsett fra at her kan du tilpasse faget som du selv vil. Du må bare registrere at du har trent én gang i uka, forteller Laila.


Hvordan er studentmiljøet?


–Det er et veldig bra studentmiljø. Vi er en god gjeng med norske og internasjonale studenter i klassen. Studentene har blitt flinkere og flinkere til å finne på ting sammen. I tillegg arrangerer ANSA og psykologiforbundet aktiviteter, som for eksempel quiz og middager.


Laila forteller at det er mye sosialt å finne på i Warszawa, alt fra sightseeng til kafébesøk.


– Mat og drikke er billigere her enn i Norge. Det er vi flinke til å benytte oss av.


Boligprisene er også billigere enn i Norge.


– Men man merker klasseforskjellen bedre her. Du kan bo veldig billig om du vil, men da kommer det an på hvor du velger å bo. Det er billigere og roligere å bo i utkanten av byen, men selvfølgelig mindre sentralt. Bor du i mer sentrale områder, må du være forberedt på støy. Dette kan være mer sårbare områder, som er preget av kriminalitet og rus, forteller Laila.



Selv leier hun en leilighet sammen med en venninne, som også studerer psykologi.


Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Polen?


– Språket her kan være utfordrende. Om man skal til legen for eksempel, eller fikse noe administrativt, kan man møte på folk som ikke snakker engelsk i det hele tatt. Enkelte fra den eldre generasjonen kan i tillegg ha dårlige holdninger til at du ikke kan språket.


Ellers merker hun lite til språkbarrieren. Majoriteten av dem hun snakker med kan gjøre seg forstått på engelsk.

 

LES OGSÅ: Constantin studerer økonomi, matematikk og regnskapsføring i USA


Har opplevd rasisme

Laila forteller at hun dessverre har opplevd rasisme under studietiden. Det har vært ubehagelig. For eksempel da hun først flyttet til Polen, og skulle finne en leilighet.


– Da reagerte utleieren på navnet mitt. De visste at jeg var fra Norge, men da de fikk se fullt navn, var jeg ikke lengre aktuell for leiligheten. Jeg fikk beskjed om at de kun leier ut til europeere.


Flere ganger har hun opplevd situasjoner hvor folk reagerer når hun forteller at hun er fra Norge.


– Det er snakk om en annen kulturell forståelse av etnisitet og det å være norsk. Noen kan ha andre forventninger til hvordan nordmenn ser ut, sier Laila.



Hun var på forhånd forberedt på at hun kunne oppleve rasisme når hun skulle studere i Polen.


– Man leser om skrekkhistorier på Facebook, som er mye verre enn det jeg har opplevd. Egentlig har jeg vært mest positivt overrasket over holdningene her.


– Når jeg står midt i situasjonen, er det ikke mindre ille, selv om jeg er forberedt. Da får jeg på en måte bekreftet det jeg var redd for, sier hun.


Det er viktig for Laila å understreke at det her er snakk om enkeltsituasjoner og enkeltpersoner. Hun er helt imot å generalisere ved å si at dette er holdninger alle i Polen har.


– Absolutt største del av tiden opplever jeg ikke dårlige holdninger!


Hun har fått flere komplementer for hijaben og turbanen.


– Jeg møtte for eksempel en eldre, søt dame på bussen, som pekte på turbanen min og sa «beautiful». Hun var veldig interessert. Jeg viste henne med et skjerf hvordan man tar den på.

 

LES OGSÅ: Sarah er med i Norges nye ytringsfrihetskommisjon


Skaff deg en megler!

Laila har et godt råd til andre som skal studere i Warszawa.


– Benytt deg av en god megler når du skal finne en bolig. Det er veldig attraktivt å kontakte meglere her, som kan fikse gode boliger. Kontrakter og alt du skriver under på er som oftest på polsk.



Hun anbefaler absolutt andre å studere i Polen


– Det er veldig fint å bli kjent med en annen kultur. Ikke minst får du finpusset engelskkunnskapene dine.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet