(StudentTorget.no):

Når du skal studere i utlandet, er det mange spørsmål som dukker opp. Hvilket studium skal du velge? Hvor god er utdannelsen du ønsker å ta, og på hvilke skoler er den best? Trenger du forsikring? Må du betale skolepenger og hvis ja, hvor mye får du støtte til?

» Gå til studiesøket for å søke i alle studiene i utlandet

» Gå til skolesøket for å lese om alle skolene i utlandet

Dette er spørsmål som du enten kan finne frem til på egenhånd eller søke hjelp hos profesjonelle veiledere for råd om. Det er imidlertid viktig å skaffe seg mest mulig informasjon om de ulike studiestedene slik at du selv blir i stand til å vurdere de svarene som er riktige for deg. Jo mer du vet om studiestedet, jo mer har du å bygge en avgjørelse på.

ANSA har laget en liste over de viktigste tingene du må tenke gjennom før du reiser utenlands, slik at du kan sikre ditt utenlandsopphold best mulig, både før og etter avreise.


1. Bestem deg for hva det er du vil studere:


Bruk internett til å finne informasjon om hva du vil studere, og oppsøk rådgivertjenester og informasjonskontor for å finne den utdanningen som passer deg best. En rekke land har i tillegg interaktive søkeverktøy som gir deg oversikt over studiemulighetene i landet og hvilke utdanningsinstitusjoner som tilbyr de ulike studiene. Søk opp skolene og les deretter på det enkelte universitets nettsider om de ulike programmene.

2. Tenk over hvor lenge du skal studere:

Ta stilling til om du vil reise på utveksling fra et norsk universitet/høgskole, eller ta hele utdanningen i utlandet (bachelor- eller mastergrad). Hvis du vil ta hele graden i utlandet, sjekk da om dine forutsetninger peker mot noen aktuelle land. Disse forutsetningene kan for eksempel være fagsammensetning og karaktersnitt fra videregående skole, allerede oppnådd høyere utdanning eller språkkunnskaper.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere i Seoul, Sør-Korea? Les dette først!

3. Kartlegg dine kvalifikasjoner:

Har du noen preferanser om land fra før, men mangler språkkunnskaper og/eller spesifikke fag fra videregående så er ikke det et hinder. Du kan gjøre opp for mye med god arbeidsinnsats.


4. Hvordan får du støtte:

Få oversikt over finansieringsmulighetene for utveksling hos norske universiteter/høyskoler, eller hos for eksempel språkskoler for å ta full grad eller språkkurs i utlandet.

5. Hvem kan gi deg gode råd?:

Hvis du vil søke på en hel utdanning i utlandet, må du bestemme deg for om du vil søke på egenhånd, eller gjennom en representant. Agenter representerer utvalgte læresteder og tjener penger på å formidle opptak til disse. Du må derfor være klar over hva du bør dobbeltsjekke med hensyn til informasjonen du får fra en agent.

LES OGSÅ: May-Helen tar en master i kung fu i Kina

6. Gjør research om landet:

Du må vurdere om du er interessert i et kulturelt sett annerledes land eller et som er mer likt det du er vant til. Det kan lett oppstå kulturkræsj selv i de land du tror er svært like Norge. Les gjerne en del om landet du skal flytte til, så står du sterkere i møtet med kulturen. Det kan også lønne seg å besøke landet og/eller prate med studenter som har vært der tidligere.

7. Vurder studiestedet:


Vil du bo i storby, en mindre by eller i landlige omgivelser? Hva er du villig til å betale for studiene? Å velge engelskspråklige land eller engelskspråklige programmer i andre land betyr at du må betale skolepenger. Utdanningen din blir da dyrere og studielånet høyere.

LES OGSÅ: Charlotte er på utveksling i Waikiki på Hawaii

8. Sørg for å ha riktig forsikring:

Selv om de fleste av oss tror at uhellet alltid skjer med andre, er det viktig å ha en økonomisk trygghet i ryggen, spesielt når man er student i et annet land. En studentforsikring er skreddersydd til dine behov og de situasjoner som utenlandsstudenter kan komme opp i. Det er flere aktører som tilbyr studentforsikring, og det lønner seg å sjekke prisene og betingelsene før du gjør et valg. Spesielt viktig er det å sjekke hvilket støtteapparat som finnes rundt forsikringsordningen.

9. Sjekk opptakskravene til studiet:

De er ikke de samme som i Norge. Studiestedet fastsetter som regel opptakskrav for det enkelte studium. Norske karakterer kan generelt sett ikke omregnes til et utenlandsk karaktersystem. Tilleggs- og fordypningspoeng teller ikke utenfor Norge. Krav om ex. phil. og ex. fac. gjelder også bare i Norge.

LES OGSÅ: Hvorfor jukser studenter på eksamen?


10. Hvilket faglig utbytte får du av utdannelsen?

Mange land opererer med rangeringslister over universitetene. Det kan være lurt å ta utgangspunkt i disse, men sjekk hvilke kriterier listene bygger på. Ofte er rangeringen satt opp etter hvorvidt universitetet driver forskning. En god forskningsinstitusjon passer nødvendigvis ikke alle studenter, men det passer kanskje akkurat deg. Andre kriterier kan være gjennomføringsgrad, trivsel, hvor raskt etter endt utdanning studentene kommer i arbeid eller antall studenter per lærere. Det siste sier noe om hvor mye oppfølging og veiledning du kan forvente.

LES OGSÅ: Sarah studerer politikk, psykologi, juss og økonomi i Nederland

Er du opptatt av å få samme utdanning som den som tilbys i Norge, bør du sammenligne pensumlister og fagplaner du finner ved utenlandske universiteter med tilsvarende norske planer. Ta gjerne kontakt med norsk høgskole- og universitetssektor. Er det viktigste for deg hvordan fremtidige arbeidsgivere i Norge vil vurdere din utenlandske utdanning? Ta kontakt med fagmiljøet for ditt fag i Norge. Dette kan være fagforbund, forskningsmiljøer eller potensielle arbeidsgivere.


Lykke til med ditt utenlandsstudium!

» Gå til studiesøket for å søke i alle studiene i utlandet

» Gå til skolesøket for å lese om alle skolene i utlandet

LES OGSÅ: Student i Tyrkia under pandemien

Takk til ANSA (Asscsiation of Norwegian Students Abroad) www.ansa.no

Om ANSA

ANSA ble grunnlagt i 1956 og består i dag av et kontor i Oslo og et nettverk på over 8 400 medlemmer og 500 tillitsvalgte fordelt på over 1200 studiesteder i mer enn 60 land.

Ivaretar utenlandsstudentenes interesser
ANSAs formål er å ivareta de norske utenlandsstudentenes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser, samt å skape forståelse for den ressurs utenlandsstudentene representerer i kraft av sin internasjonale erfaring og kompetanse.

ANSAs informasjonssenter
ANSAs infosenter er en nasjonal og offentlig støttet informasjonstjeneste. Vi representerer ingen land eller universiteter og vi gir deg nøytral veiledning om studiemuligheter i utlandet. Vi gir derfor heller ingen anbefalinger om studiested. Veiledningstjenesten gir hjelp-til-selvhjelp og vi søker derfor ikke på dine vegne. Veiledning hos ANSA er gratis.

LES OGSÅ: Stine studerer Film og TV ved London Metropolitan University


Partipolitisk nøytral
ANSA er en partipolitisk nøytral interesseorganisasjon med stor gjennomslagskraft. Organisasjonen har et godt forhold til alle partier på Stortinget, Lånekassen og utdanningsmyndigheter i Norge.

Ditt drømmestudium
Hovedkontoret til ANSA ligger i Oslo. Her finner du også et senter for informasjon om studier i utlandet med fire heltidsansatte konsulenter som gir deg nyttig informasjon slik at du skal kunne ha best mulig grunnlag for å finne ditt drømmestudium.

» Gå til studiesøket for å søke i alle studiene i utlandet

» Gå til skolesøket for å lese om alle skolene i utlandet

LES OGSÅ: Thea studerer språkteknologi i Uppsala i Sverige