I løpet av livet vil du bli stilt overfor mange viktige valg, og for mange er utdanning det første hvor du virkelig må ta konsekvensen av det du velger.

Et valg som vil være avgjørende for mye av det du skal drive med resten av livet. For de fleste gjenspeiler dette valget hvem du er og hvem du ønsker å bli. Du velger i praksis en identitet og en fremtidig livsstil.

Men fortvil ikke, det finnes hjelp å få. Dette er for deg som akkurat er ferdig med videregående og lurer på om du skal studere – eller vente noen år.

Det er for deg som står midt oppe i en utdannelse, men er usikker på du skal fortsette fordi motivasjonen ikke er helt på topp. Det er for deg som har en bachelorgrad, og som vurderer å bygge på med noe annet eller ta en master.

Dette er med andre ord for deg som allerede er eller som står på terskelen til å bli student. Her finner du fem ulike steg det kan være lurt å følge, samt ulike spørsmål du kan stille deg både før og underveis i prosessen.

Å bestemme seg for hva man vil studere, kan oppleves som skremmende og det er flere ting man bør tenke gjennom før det endelige valget tas. Her får du litt hjelp på veien.

 

Før du starter - hvordan er din motivasjon?

Vil du studere? I så fall, hvorfor? Det kan være lurt å tenke nøye gjennom hva du virkelig vil bli når du «blir stor». Ønsker du å ta en akademisk utdannelse ved et universitet?

Kanskje er en praktisk utdannelse ved en fagskole det riktige for deg? Vil du kanskje helst komme deg raskest mulig ut i arbeidslivet og dermed droppe videre utdanning?

Eller skal du bare ta det helt piano med et friår hjemme på sofaen til mor? Når det kommer til utdanningsvalg, er det viktig at du har den riktige motivasjonen – for deg.

Tenk nøye gjennom hva du egentlig vil og hva som er den største motivasjonen din.

 

Steg 1: Dine forutsetninger

Når du vet at du vil studere, er det på tide å ta en titt på dine egne forutsetninger. Hvilke forutsetninger ligger til grunn for ditt videre studie- og karrierevalg? Hva er dine ambisjoner og ønsker? Hva interesserer og motiverer deg?

Løft blikket og se på dine personlige egenskaper. Hva vil du mestre? Hvordan er arbeidsvanene dine? Hvor disiplinert er du? Her kan det lønne seg å være (smertefullt) ærlig mot seg selv. Undersøk også hvilke ytre forutsetninger som må ligge til grunn for at du skal kunne studere det du helst vil.

Om du skal studere i utlandet, kan det for eksempel være lurt å sette seg inn hvilke støtteordninger man kan søke på. Du finner en stor oversikt på Stipendportalen.no (søk på stipender og legater for studenter).

Les mer om Forutsetninger

 

Steg 2: Valg av yrke

Når du har motivasjonen for å studere, og du er bevisst på forutsetningene dine, er du klar for å finne ut hvilken yrkesvei du kunne tenke deg. Her er viktige spørsmål som kan hjelpe deg på vei:

 

Hvor ser du deg selv om fem til ti år?

Hva sier ekspertene om fremtidens arbeidsmarked?

Hvor vil det være jobbmuligheter?

Hva er drivkraften i valget av yrke? Høy lønn? Muligheten til å hjelpe andre?

Ønsker du å jobbe i Norge, eller ser du for deg en arbeidshverdag utenfor landegrensene?

Ønsker du en trygg jobb med faste arbeidstider? Eller søker du mer spenning og trives best når ingen dag er lik?

Ved at du stiller deg slike spørsmål får du en viss oversikt over hva du kunne tenke deg å jobbe med. På den måten kan du luke ut enkelte yrker, og du vil sitte igjen med de mest relevante alternativene for deg.

Les mer om Valg av yrke

 

Steg 3: Valg av studie

Hva er den beste veien frem mot karrieremålet ditt? Det er ikke nødvendigvis den mest innlysende veien som er den mest hensiktsmessige eller den riktige for deg.

Lag et kart over hvilke veier du kan ta, og finn ut hvor du bør gå for å nå målet ditt. Det kan finnes mange mulige løsninger. Det er nemlig ikke dermed sagt at du må jobbe som strafferettsadvokat hvis du studerer rettsvitenskap.

 

Lag et kart over hvilke veier du kan ta, og finn ut hvor du bør gå for å nå målet ditt


 

I tillegg kan det være en idé å tenke over omfanget av utdanningen, og om du ønsker å starte rett på en femårig utdannelse, eller om et årsstudium er mer lønnsomt.

Mulighetene er mange, og det gjelder å utnytte dem på best mulig måte.

Les mer om Valg av studie

 

Steg 4: Valg av skole og sted

Når du har bestemt deg for hva du vil studere, er det på tide å finne ut hvor. Ønsker du å studere i Norge, eller frister det mer med helt nye impulser i et annet land?

For enkelte har geografisk plassering mye å si. Noen ønsker å flytte langt hjemmefra og «starte på nytt» et helt annet sted.

Andre trives best i nærheten av familie og venner, og velger skole og studiested med det i tankene. Trives du i storbyen med masse folk og yrende liv rundt deg, eller liker du bedre å være omgitt av vakker natur og frisk luft?

 

Studentmiljø og det sosiale livet utenfor skolen har stor betydning


 

Når det gjelder valg av skole, er gjerne skolens renommé av betydning. Er det en viss prestisje knyttet til skolen? Og er det god kvalitet når det kommer til det faglige?

Ønsker du å studere ved et universitet, eller er en høgskole mer forlokkende? I tillegg har studentmiljø og det sosiale livet utenfor skolen stor betydning.

Tenk gjennom i hvilke omgivelser og under hvilke forhold du trives best.

Da vil du forhåpentligvis komme fram til både en skole og et studiested som passer perfekt for deg.

Les mer om Valg av studiested og skole

 

10 tips til studievalget

Er du usikker på hva og hvor du skal søke? Her er ti tips som vil hjelpe deg frem mot søknadsfristen til Samordna opptak 15. april.

Tusenvis av kommende studenter vil tilbringe helgen med å saumfare nettsider, bla i brosjyrer og fundere på fremtiden sin. For mange er valg av utdanning det vanskeligste hittil i livet.

- Valg av utdanning kan oppleves som et stort og nokså endelig valg. Og selvfølgelig er det en beslutning som vil få stor innvirkning på fremtidig arbeidsliv og hverdag. Likevel, et sted må man jo starte, og de fleste utdanninger lar seg kombinere med andre utdanninger, og kan brukes på flere måter i arbeidslivet.

I stedet for å få panikk håper vi søkeren kan tenke at dette er det første steget på veien mot et spennende student- og arbeidsliv, og mange muligheter, sier Ragnhild By, karriereveileder ved HiOA Karriere, Høgskolen i Oslo og Akershus.

HiOA Karriere har utarbeidet ti tips for å hjelpe studiesøkerne frem mot søknadsfristen:

1. Bruk de siste dagene godt før fristen går ut
Vi mennesker er flinke til å utsette, og spesielt oppgaver vi synes er vanskelige. Benytt de siste dagene før fristen går ut til å tenke nøye gjennom studievalget ditt.

 

2. Hva interesserer du deg for?
Bruk tid på å finne ut av interessene dine, talentene dine, hvilke fag du liker best, og hva det er ved disse fagene som interesserer deg.

 

3. Hva motiverer deg?
Hva og hvem motiverer deg? Tenk også gjennom hvilke arbeidsoppgaver og situasjoner du motiveres av. Hva er det som gjør at disse arbeidsoppgavene og situasjonene ‘trigger’ deg.

 

4. Bruk familie og nettverket ditt som sparringspartnere
Hva synes andre at du er god til? Hva er det ved deg som gjør at du er dyktig til akkurat disse tingene?

Er det f.eks. fordi du er praktisk, teoretisk, verbal, flink til å skrive, analytisk, systematisk, teknisk, omsorgsfull eller kreativ?

Husk å velge folk du mener kan gi deg ærlige og konstruktive tilbakemeldinger.

 

5. Skaff deg tilstrekkelig informasjon om studiene du vurderer
Oppsøk nettsider eller personer for å få mer informasjon. Er det noen du kjenner som allerede går på et studium du er interessert i?

Les spesielt fag- og studieplaner hvor innholdet i studiene og læringsutbytte står beskrevet.

Tar du et kunnskapsbasert valg, øker sjansen for å velge en utdanning du vil trives med.

 

6. Hva er jobbmulighetene?
Undersøk hvordan utdanningen kan brukes i arbeidslivet. Hvilke stillinger eller arbeidsoppgaver er du kvalifisert til med denne utdanningen?

Hvordan er arbeidsmarkedet i denne bransjen? Er dette kompetanse samfunnet trenger i fremtiden?

 

7. Stol på deg selv
Mange vil ha en mening om studievalget ditt. Det er vel og bra å lytte til innspill og råd fra venner og familie, men det er du selv som skal leve med valget ditt.

Sortér innspillene nøye og still deg selv det sentrale spørsmålet: Er dette noe jeg virkelig har lyst til?

 

8. Er du motivert?
Et studium går gjerne over flere år, og vil kreve mye av deg. Det er normalt at motivasjonen vil variere underveis.

Studietiden gir deg mange muligheter til å skaffe deg et nettverk og erfaring, f.eks. gjennom verv, deltidsarbeid, praksis og foreningsarbeid.

Skaff deg et nettverk blant medstudenter med en gang studiet starter, så har du noen å snakke fag sammen med og du vil trives bedre.

 

9. Har du gjort et riktig valg?
Dette er det avgjørende spørsmålet. En enkel test er om du kan svare godt på hvorfor du er interessert i akkurat dette studiet.

 

10. Dersom du er usikker, er det lurt å sette opp flere alternativer
Husk at det ikke er mulig å legge til nye ønsker etter fristen 15. april, men du kan omprioritere ønskene dine frem til 1. juli.

 

Nyttige linker:

so.no – Samordna opptak
studievalg.no – Finn ditt studie og lærested
ansa.no – En organisasjon som er til for å hjelpe norske studenter som vil studere i utlandet
educationusa.info - USAs offisielle studieveiledningsside for internasjonale studenter
stipendportalen.no - alle stipender for studier og utdanning i Norge og utlandet
ivyplus.com – Hjelp til alt med søknadsprosessen
americancollege.no – Ta første året i Norge med Lånekasse-støtte før USA-studiene
commonapp.org – Et elektronisk, samordnet opptak for over 300 universiteter i USA