(StudentTorget.no):

Navn: Tonje Refvik
Alder: 24 år
Utdanning: Master i HRM – Human Resource Management
Studiested: Copenhagen Business School (CBS)

Tonje hadde lenge hatt lyst til å reise til enten Australia eller Danmark for å ta master. Hun bestemte seg til slutt for den velrenommerte Copenhagen Business School i København.

- Siden jeg skulle reise alene kom jeg til slutt frem til at København var et litt ”tryggere” valg, med tanke på at det er såpass kort vei hjem til Norge, og kulturen ligner mer den norske enn hva den australske kulturen gjør, forteller 24-åringen.

 

Ett fag av gangen

København

En svært populær studieby blant norske studenter.

Masterprogrammet i Human Resource Management er bygget opp i bolker hvor Tonje og medstudentene blir undervist i ett og ett fag av gangen.

- Undervisningen strekker seg som regel over tre uker, med eksamen en eller to uker etterpå. Studiet blir derfor ganske intensivt, men det fungerer veldig greit å ha kun ett fag å fokusere på om gangen, sier CBS-studenten.

Tonje går på en dansk linje, det meste av undervisningen foregår derfor på dansk, men innimellom også på norsk, svensk eller engelsk. 24-åringen synes ikke det er så veldig stor forskjell på å studere i Norge og Danmark. Etter det hun har erfart er både kulturen og studentmiljøet ved skolen i København veldig likt som i Norge.


En av utfordringene ved å studere ved CBS er imidlertid at de danske studentene holder et veldig høyt nivå.

- De aller fleste dansker er veldig seriøse studenter, de leser hardt og mange av dem har allerede skaffet seg veldig mye erfaring som er relevant for studiene. Dette gjør at man både må prestere godt på skolen samtidig som man må ha mye å stille opp med utenom studiene for å skille seg ut fra mengden, noe som kanskje ikke er like vanlig i Norge.

 

Godt konserttilbud

Siden HRM-studenten nå bor i byen som kan omtales som Skandinavias sykkelhovedstad, starter en vanlig dag i København som oftest med en sykkeltur til universitetet.

- Jeg har undervisning mandag, onsdag og fredag, så disse dagene går jeg på forelesning, og setter meg stort sett på lesesalen etterpå. De dagene jeg ikke har undervisning bruker jeg til å lese og forberede meg til forelesninger og eksamener, forteller Tonje.

Når CBS-studenten ikke er på skolen trener hun eller tilbringer tid sammen med gode venner.

- I helgene tar vi gjerne en tur i Københavns handlegate, Strøget, og når det er fint vær er det fint å ta en tur på Tivoli, som ligger like ved der jeg bor. Ellers har København utrolig mange gode konserter å by på, og billettene er som regel relativt billige.

Tonje beskriver studentmiljøet i København som veldig bra. Både på og utenfor CBS finnes det en rekke studentorganisasjoner man kan involvere seg i, for studenter generelt og for internasjonale studenter. I tillegg har skolen sin egen kafé/bar der studentene kan slappe av og ta en kaffe eller øl sammen med gode studiekamerater.
 

 

Enkel søknadsprosess

Populær skole

CBS er den utdanningsinstitusjonen i utlandet som har flest norske studenter.

Hele søknadsprosessen for å komme inn på CBS foregikk på nett, og var, ifølge Tonje, ganske enkel. Vitnemål og andre relevante papirer kunne scannes inn og legges ved som elektroniske dokumenter, noe som gjorde at man slapp å beregne tid til postgang.


- Cirka et halvt år før søknadsfristen kunne man gjennomføre en adgangsvurdering, hvor man fikk tilbakemelding på hvilke fag man eventuelt manglet for å komme inn på linjen man ønsket, og fikk dermed en mulighet til å melde seg opp i de aktuelle fagene før det var for sent, forteller 24-åringen.

Når det gjelder prisnivået i København er mat og drikke generelt billigere enn i Norge, både i dagligvarebutikkene og på kafeer og restauranter. Leieprisene ligger derimot på samme nivå som i Norge, forteller Tonje.

Til tross for at det danske språket ikke alltid er like lett å forstå, stortrives Tonje i København. HRM-studenten har funnet seg godt til rette på CBS, som i dag har over 700 norske studenter og er den mest populære utlandske utdanningsinstitusjonen blant norske studenter. 

- Jeg har så langt hatt en veldig positiv opplevelse av CBS, og kan anbefale studiene på det varmeste, sier Tonje.

 

LES OGSÅ: Ingrid Sofie studerer økonomi i Frankrike