(StudentTorget.no):

Navn: Hedda Gudim
Alder: 22
Hjemsted: Oslo
Studerer: Internasjonal utvikling og filosofi
Studiested: McGill University i Montréal i Canada.

Hvordan kom du frem til at det var til Montréal/Canada du ville dra?

Montréal er en by man nesten alltid ender opp litt tilfeldig. For meg var det avgjørende at jeg dro på utveksling til Vermont som grenser til Canada på videregående, og hørte fjerne lyder fra Montréal og kjente lukten av poutine helt ned fra grensa. Da fikk jeg plutselig øynene opp for McGill University og Canada med Montréal som sin enestående kulturhovedstad, som kan skryte av sine relativt rimelige universiteter, sine franske aner, sine utallige konserter og festivaler, og sitt høye trykk og energi fra tusenvis av studenter. Da ble det med at jeg med ett søkte høyere utdanning i samme øyeblikk jeg kom hjem etter ett år i USA.

Hva er den største forskjellen på å studere i Canada og i Norge?

Nå har jeg aldri faktisk vært student i Norge, så dette blir vanskelig å sammenligne. Generelt vil jeg si at arbeidsmengden og fokuset på skolen er noe helt annet. Til forskjell fra gjerne to eller tre fag i Norge, tar man her fem i semesteret. Semestrene er kortere, men av den grunn også veldig intense. Skolene i Canada legger vekt på kontinuerlig vurdering, minst 2-3 innleveringer og semesteroppgaver i hvert enkelt fag, og et konstant arbeidspress. På den måten kan det nesten sammenlignes med å gå på videregående på universitetsnivå. Her sitter man i en vanlig uke på biblioteket syv dager i uka, og jobber fra morgen til kveld. Til gjengjeld får man forelesere i verdensklasse, veldig spennende og interessante fag, og en solid utdannelse.

Bildet viser McGills eldste bygning, som huser det humanistiske fakultet.

FOTO: Illustrasjon.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Internasjonal utvikling (eller: International Development som det kalles her) er et tverrfaglig program der du får sjansen til å ta vidt forskjellige emner fra mange forskjellige fagområder. På vitnemålet mitt har jeg foreløpig emner som islamsk rett, antropologi i moderne Iran, diplomati i praksis, fredsbygging, et seminar om flyktninger i Midtøsten, økonomi og politikk i Midtøsten og Asia. McGill og andre nordamerikanske universiteter krever ofte at man også tar en Minor, tilsvarende 40-gruppe i Norge. For meg var det en gylden sjanse til å studere filosofi som jeg alltid hadde hatt lyst til, og har siden kost meg med fag som politisk filosofi, eksistensialisme, rettsfilosofi, logikk og til slutt dette semesteret: estetikk og filosofien om film og fotografi.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Da forsøker jeg hardt å komme meg opp om morgenen og gå til enten biblioteket på campus eller en de mange kafeene rundt om i området for å lese. Montréal er faktisk ikke en kjempestor by, og man kan enkelt gå eller sykle overalt. McGill sitt campusområde er også veldig pent, med mange gamle og fine biblioteker. Jeg har som regel mellom 2-3 forelesninger, seminarer, kollokviegrupper eller timer hver dag, og blir ofte igjen etter timene for enten å lese, dra på møter med studentforeninger eller delta på en av de mange arrangementene, filmvisningene eller foredragene som skjer på kveldstid. 

Gamlebyen i Montréal. Montréal har en rik historie, og er preget av mange kulturer.

FOTO: Antoine Mghayar (CC BY-SA 3.0).

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Canada?

Ja! Canadiere er så HYGGELIGE. Høres rart ut å si at dette er et problem, men for en nordmann kan det noen ganger virke overveldende, nesten som det er for godt til å være sant. Neida, Canada oppleves ganske likt som i Norge, men kulturforskjellene kan likevel være store. Her forventes det at man hele tiden er utadvendt, glad, hyggelig og imøtekommende, men man blir likevel fort glemt om man ikke tar initiativ selv. Mange av studentene på McGill er også veldig ambisiøse, og det kan til tider være krevende å skulle prestere i et relativt konkurransebasert miljø på en skole som allerede er veldig krevende i seg selv. Men når man først har blitt en del av studentmiljøet er det alltid mye støtte og hjelp å finne, noe canadierne likevel er mestere på.

LES OGSÅ: Canada: Reisebrev fra en økonomistudent i Vancouver


Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Montréal er så fantastisk billig! Standarden på leiemarkedet er nok noe lavere enn i Norge, men de siste årene har jeg hatt en leilighet som har kostet kun 3500 i måneden! Canada har også en lavere valutakurs enn USA har for øyeblikket, og det hjelper mye på lommeboka. Som student i Montréal lever man altså ganske greit på Lånekassestøtten. Likevel er det lange reiseavstander, både innad i Canada og tilbake til Norge, og man må forvente å bruke mye penger på transport.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Da reiser jeg enten rundt Canada, drar til Vermont, eller drar på konserter, museer, kafeer og restauranter. Montréal har en kjempefin gamleby, en stor fin park (eller skog) midt i byen og mange bra turmuligheter rundt om i Québec.

LES OGSÅ: Utdanning i Canada: Are dro til Canada for å studere geomatikk

Bilde fra rue Crescent, en gate som ligger i Montréals finansdistrikt.

FOTO: Chicoutimi (CC BY-SA 3.0).

Hvordan er studentmiljøet der?

Kjempebra! Det er minst fire store universiteter i Montréal, i tillegg til mindre høyskoler og colleger rundt omkring. Det gjør at det aldri er mangel på ting å finne på, steder å dra, foreninger å bli med på, konkurranser, debatter, turer og alt annet. Det er samtidig et ganske tett miljø på skolene, til tross for størrelsen på universitetene. Man føler fort en tilhørighet til skolen sin og finner hundrevis av muligheter bare der. Studentene er en stor del av dette! Montréal er også en by i forandring, og det oppstår hele tiden nye kafeer, utesteder og nye konsepter som kommer til byen og er verdt å utforske.

LES OGSÅ: Studielandsguide: Canada


Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja!!! Jeg kan ikke anbefale Canada nok. Selv er jeg overrasket over hvor få nordmenn som faktisk velger å komme hit, sammenlignet med antall studenter som drar til USA og andre engelsktalende land. McGill er i tillegg en veldig bra skole som er grei å ha i ryggen når man skal videre ut. I tillegg til det sterke internasjonale miljøet her, blir du utfordret på så mange områder – faglig, sosialt, og personlig – at det er umulig å dra herfra uten at det har satt sitt preg. Om jeg skulle gitt ett tips så ville det likevel vært: ta det med ro! Det er altfor lett å havne i tidsklemma og bli så oppslukt av skolearbeid at man glemmer å nyte det også. Bruk heller lenger tid på å fullføre, og ta deg tid til å engasjere deg både på universitetet og ellers i alt annet av hva Montréal har å by på.

LES OGSÅ: Matematikkstudier i Canada