(StudentTorget.no):

Navn: Sannah Stainsby

Alder: 22

Fra: Ottestad 

Studerer: Sammfunnsgeografi 

Studiested: University of British Columbia

 

Hvordan kom du frem til at det var til Vancouver/Canada du ville dra?

Jeg har jeg alltid vært nysgjerrig på andre språk og kulturer. Egentlig hadde jeg sett for meg juss eller lignende i Oslo, men etter ett år på utveksling og fullføring av IB-linjen ønsket jeg å fortsette i et internasjonalt miljø. Jeg har norsk mor og kanadisk far, og det føltes derfor naturlig å velge Canada.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Canada og i Norge?

Ettersom jeg gikk IB og nå er i mitt fjerde år ved UBC, er det en stund siden jeg har vært ordentlig inne i det norske systemet. Men ut ifra samtaler med venner og familie krever UBC mer jevn jobbing. Vi har lekser, ukentlige quizer og flere innleveringer gjennom hele semesteret. Det er også oppmøtekrav i de fleste fag. Oppmøte teller vanligvis 10-15% av karakteren.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg studerer ‘Human Georgaphy’ (samfunnsgeografi) med et fokus på byer, demografi og trender m.h.t immigrasjon. UBC er ett av verdens beste universiteter innen geografi (#4 i verden!), og professorene mine er virkelig blant de beste i sitt fag. Det er store klasser de første to årene. I min første økonomiklasse var vi over 400 studenter. De fleste søker plass på et fakultet (f.eks. ‘Faculty of Arts’, ‘Faculty of Science’... ) og velger sin spesialisering i løpet av andre studieår (‘declear major’). Det er også mulig å søke seg inn på ‘honours’ program. Der lærer man å skrive og å forske på et enda høyere nivå.


 

Les også: 10 utdanninger du ikke har hørt om

 

– På hockey-kamp ved Thunderbird Arena for å heie frem skolelaget Thunderbirds

FOTO: Privat

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Dagen starter rundt kl. 8. Jeg våkner, hører på podcast i dusjen, spiser frokost og tar bussen til campus. Det tar ca. 15 min fra jeg er ut døra til jeg er inne i første time. Det regner MYE i Vancouver, så jeg har nesten alltid på regnjakke eller med paraply. Jeg har vanligvis 3-4 timer undervisning per dag. Pausene imellom bruker jeg til å jobbe med oppgaver, spise, snakke med venner jeg møter på gjennom dagen, eller i ‘office hours’ med professorer. Jeg har ulike verv og vi møtes på ettermiddagen for å gå igjennom prosjekter vi jobber med, skal jobbe med, eller har fullført. Dager hvor det ikke er møte trener jeg på universitetsgymmen i ca. en time. Jeg er vanligvis hjemme rundt kl. 17-18, lager middag, snakker med mine roommates og slapper av. Fra kl. 19 til 22 jobber jeg med gjøremål for neste dag. Jeg prøver å være i seng til kl. 23, men det skjer sjeldent.

LES OGSÅ: Anton studerer finans i Canada

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Canada?

Det mest utfordrende er å være langt unna venner og familie i Norge. Det er tøft akademisk, særlig de to første årene. Det har vært flere uker hvor det kjennes som alt man gjør er å lese, skrive og jobbe.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Vancouver er kjent som en av de desidert dyreste byene i Canada og ett av de dyreste boligmarkedene i verden forøvrig. Leieprisen for ett rom er rundt $CAD 900-1400 (NOK 6000 – 9600). Enkelte matvarer er også noe dyrere enn vi er vandt med hjemme, men det er billigere å gå ut å spise. Ellers er prisnivået normalt.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen eller studerer, henger jeg med venner, trener, jobber med ulike prosjekter, søker etter jobber / internship, leser ...

LES OGSÅ: Studielandsguide: Canada

 

Hvordan er studentmiljøet der?

UBC er et veldig stort universitet (60.000 + studenter): Ett stort, sammensveiset studentmiljø finnes ikke. Det er derimot en drøss med klubber, aktiviteter og verv man kan engasjere seg i. Alle er veldig imøtekommende og vennlige – det er alltid noe å gjøre! Det jeg liker best er at alle er ambisiøse men samtidig støtter hverandre. Utenfor campus er det et ganske dårlig uteliv, ihvertfall sammenlignet med andre storbyer. De fleste foretrekker å bruke tiden utendørs med fjellklatring, alpint om vinteren, tennis osv.

 

Les også: 10 tips til hvordan du skriver en god bacheloroppgave


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Om du er flink til å ta initiativ, ansvar for egen læring, er komfortabel med store miljøer, og ønsker undervisning i verdensklasse vil jeg absolutt anbefale å studere ved mitt universitet. Mitt beste tips for UBC er: 1) Engasjer deg, og 2) Ha en plan! Påta deg verv, bli kjent med studiekamerater og professorer. Ikke vær redd for å ta kontakt med folk som er der du en dag kan tenke deg å være. Å benytte seg av ‘office hours’ med professorer er også sterkt anbefalt. Det gir en mulighet til å stille spørsmål om forelesninger/lekser og diskutere faget mer i dybde. Ellers, slapp av, nyt tiden som student, og sett av tid til det som gir deg glede!

LES OGSÅ: Canada: Reisebrev fra en økonomistudent i Vancouver

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet