D rømmen om USA kan være innen rekkevidde, men det er ikke bare å flakse seg over Atlanteren, det må noen runder med forberedelser til. De slipper som kjent ikke inn hva eller hvem som helst, så det gjelder å ha papirarbeidet i orden.

Det kan være verdt strevet, USA har over 4000 universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner, samt tusenvis av fagkombinasjoner.

Så her er noen tips til forberedelser, dersom du vil dra over dammen.

 

Begynn forberedelsene tidlig!

Det er essensielt at du forbereder deg i god tid, hvis du skal flytte til USA for en lengre periode enn tre måneder.

Det er en del papirarbeid.

Du må innom ambassaden, og hvis noe er feil, må du kanskje vente en uke eller to på at de skal få de nye papirene de trenger, du må plutselig ha noen dokumenter du ikke var klar over, etc etc...

Søknadsprosesser kan du ikke kontrollere hastigheten på selv, derfor er det lurt å sikre seg med litt ekstra god margin.

I tillegg, er det større sjanse til at du får alt det andre praktiske i orden, hvis du vet helt sikkert at du kan reise. Flybilletter blir også dyrere jo lengre du venter, så alle piler peker mot å starte tidlig.

 

 

Jobb frivillig

Amerikanere elsker frivillighetsarbeid, og hvis du har dette på CVen er det veldig positivt.

Dersom du søker stipend, kan dette også være et pluss, og hvis du er på vippen, kan det være slike ting som avgjør.


  

Bli venn med foreleseren og sjefen din

Du kommer til å trenge anbefalingsbrev fra dem, og da er det en fordel at de vet hvem du er.

Sjefen din vet forhåpentligvis hvem du er fra før, men i en stor forelesningssal, er det fort gjort at man ikke får snakket så mye med foreleseren. Men du må altså ha flere anbefalingsbrev, og det kan være faglig lærerikt i tillegg, så du har ingenting å tape på det.

 

Bruk nettverket ditt

Bruk Facebook, LinkedIn, Twitter, alt du har for å få bra kontakter.

Det kan være gull verdt å kjenne noen dit du skal, og kanskje en venn av deg har en venn i nettopp den byen du skal til. Det kan være ensomt å flytte for seg selv til et nytt sted, og det er viktig at du også får noe ut av det sosiale.

Etter en stund klarer, man seg sannsynligvis fint selv, men helt i starten kan ting som er enkle her hjemme, plutselig ikke være så selvsagte. Litt starthjelp er godt å ha.

 

Opprett en sparekonto

Skolepenger varierer mellom offentlige og private universiteter og mellom delstatene.

Følgende overslag er cirka skolepenger:

Bachelorgrad: US$ 15,000 til 30,000 per år.
Mastergrad: US$ 15,000 til 50,000 per år.

Så konklusjonen er at du trenger penger.


 

Hvordan studere i USA og få støtte hele gjennom hele studieløpet?

Ønsker du å ta hele graden i USA, vil du ikke få støtte fra Lånekassen for det første året.

Siden USA har en fireårig bachelorgrad og Norge har en treårig, mener norske myndigheter at det første året på college i USA ligner for mye på tredjeåret på videregående i Norge.

Men du kan faktisk studere i USA med støtte likevel.

 

Stipend fra Norge-Amerikaforeningen

Du kan søke om stipend gjennom Norge-Amerika Foreningen, dersom du planlegger studier i Nord-Amerika eller Canada.

Norge-Amerika Foreningen (NORAM) er en frivillig stipendorganisasjon. De er uavhengig av offentlig støtte, og baserer seg på bidrag fra private medlemmer og norsk næringsliv. Totalt deler de ut over 4,5 millioner kroner årlig.

For å søke om stipend, må du være norsk statsborger, og evaluering av søknad er basert på karakterer, studieplan, motivasjon og anbefalingsbrev.

 

Studer ved American college of Norway

Hvis du tar det første året i Norge, og to år i USA etterpå, kan du få en amerikansk bachelorgrad på tre år, i tillegg til at du får støtte for alle årene.

American College in Norway (ACN) er et eksempel på hvor du kan få en amerikansk bachelorgrad.

Skolen ligger i Moss, og har siden 1990 tatt imot både norske og internasjonale studenter. De har kapasitet til å ta inn 70 studenter årlig, og du har også mulighet til å bo på internat akkurat som et vanlig amerikansk college. I tillegg, foregår all undervisning på engelsk.

Etter ett år, drar du til USA og fullfører graden din der.

For å komme inn på ACN,  må du ha generell studiekompetanse og 4.0 i snitt.


 

Studier i USA via Bjørknes Høgskole

Bjørknes Høyskole tilbyr deg å ta en bachelor i USA med støtte fra Lånekassen. American bachelor 1+2 er et nyoppstartet studium.

Med generell studiekompetanse, i tillegg til et år ved Bjørknes Høyskole i Norge, kan du få godkjent de to første årene av en amerikansk bachelorgrad.

Samarbeidsskolen til Bjørknes er Pacific Lutheran University, som ligger i Tacoma, ved byen Seattle i staten Washington.

Studentene kan starte her hos oss på studiumene idrett, psykologi, fred & konflikt eller medier & kommunikasjon, og gå rett inn på tredjeåret på Pacific Lutheran University, forteller markesansvarlig ved Bjørknes høyskole, Ingrid Millehaugen-Figaji. Du må ha 4.0 eller høyere i engelsk for å komme inn.

 

Studere i USA via Kilroy Education

Kilroy Education har fått på plass en avtale med Berkeley College, i New York, og Hawaii Pacific University, på Hawaii, hvor du kan søke deg til en av disse to skolene, komme direkte inn på andreåret og få støtte fra Lånekassen hele veien.

Mange har vanskeligheter med å finansiere det første året av en bachelorgrad selv, og dette har hindret mange fra å reise for å studere i USA. Vi er derfor svært fornøyde med at to av våre samarbeidsuniversiteter har kommet fram til et alternativ, som gir støtte fra Lånekassen for alle årene i USA, sier Solveig Berge i Kilroy Education.

Minimum inntakskrav er generell studiekompetanse. I tillegg, må engelskkarakteren din være på fire eller høyere.

Berkeley College, som ligger midt på Manhattan i New York, tilbyr studier innen økonomi og administrasjon, mens du kan velge og vrake mellom mange ulike studium ved samarbeidsuniversitetet på Hawaii.

Les mer om visumregler for USA på den amerikanske ambassaden i Norge sin hjemmeside.