Hvorfor valgte du akkurat Berkeley som studiested?
Helt siden jeg startet på BI, har jeg visst og bevisst jobbet mot å få komme inn på Berkeley.
Navn: Nicolay-Jørgen Skovly Herje
Alder: 22
Studerer: Sosiologi som en del av en Bachelorgrad i markedsføring ved BI Bergen
Studiested: University of California, Berkeley, i California, USA
Det var ikke på grunn av det store norske miljøet, eller det faktum at det har et klima som vi nordmenn kun ser i kataloger, men rett og slett på grunn av navnet Berkeley.
Det å vise til at man har gått her, som Financial Times har kåret til verdens 6. beste skole, kan på mange måter ikke slå feil.
Jeg, som videre skal søke master i utlandet, kommer til å få igjen for å ha et vitnemål fra Berkeley, og håper det er nettopp dette som kanskje kan være det som tipper meg i retning av å komme inn.
Hvordan er universitet og undervisningen i forhold til det du er vant til på BI?
Selve universitetet er som en oase av parker og bygninger, og av en størrelsesorden som vi i, hvertfall i Bergen, ikke er i nærheten av å ha.
Med omtrent 36 000 studenter, skulle man tro ved første øyekast at det var nok plass, men til alle døgnets tider vil det være en sverm av personer som går frem og tilbake på hovedårene på Campus.
Undervisningen er forskjellig fra Norge. Hvor det på mange måter er enveiskommunikasjon i Norge, er det lagt opp til mye mer klassediskusjoner.
Foreleserne er svært inspirerende, og mange kommer fra andre kjente institusjoner i USA, som f.eks Yale.
Vi har også et fag hvor vi som grupper skal styre 2 av 3 timer, med presentasjon, mini-cases og aktiviteter. Dette er svært utfordrende, men selv føler jeg at vi får mye igjen for strevet.
Det er heller ikke noen eksamensform, slik vi har det i Norge. Vi har 2 mid-terms i hvert fag, samtidig som man skal levere såkalte critical notes, som går ut på kritisere kjente forfattere.
Hvordan er studentmiljøet?
Studentmiljøet er ikke annet enn fantastisk!
Selv om vi er en stor norsk gjeng som er her, og på mange måter er vanskelig å komme unna dette, er det kjempelett å komme i kontakt med Amerikanere. Uansett om vi bare sitter i parken eller i forelesning, kan man havne i en interessant diskusjon eller ha en god latter.
En annen ting, som jeg vil trekke frem, er Sjømannskirken og deres studentmiddager den første fredagen i måneden. Dette er en fantastisk mulighet for de som har hjemlengsel å spise kjøttkaker og vafler, eller bare å se den fantastiske utsikten over Alcatraz og Golden Gate.
Også studentaktiviteter, som fotballkampene, er noe for seg selv, og absolutt noe å få med seg!
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen går ut på at man skriver et motivasjonsbrev for hvorfor akkurat du skal bli valgt til å studere på Berkeley.
Siden BI og Berkeley har et såpass godt samarbeid som de har, er søknadsprosessen overraskende god, det er bare å faktisk bli valgt av BI selv som er det vanskelige. Kommer man seg innenfor, går alt på skinner.
Hvordan er prisnivået i California?
Prisnivået i California er farlig lavt.
Med en lav dollarkurs og billige varer fra før, kan man leve godt på et stipend som ikke var særlig i Norge.
Det å kjøpe mat på matvarebutikken (som det ikke er mange av i Berkeley!) er faktisk dyrere enn å kjøpe mat ute, så det blir mange dager med take out og restaurantbesøk.
Dette er ikke bare lurt, men selvfølgelig også svært sosialt, noe som jeg liker svært godt.
En god middag koster ute ca $10, noe som vil tilsi 56 kroner.
Hvor store månedlige utgifter har du til bolig?
Siden vi bare skulle bo her i 5 måneder, så ikke vi på bolig som det viktigste. Vi ville bruke våre penger på å reise og utforske både Bay Area og Amerika.
Derfor, bor vi 4 personer i en to roms leilighet på ca. 65 kvm. Det er god standard for USA å være, og vi er svært fornøyd. Vi betaler $2150 pr. mnd, noe som tilsier 11 500 kroner.
Hva gjør man på fritiden i Berkeley?
Fritiden på Berkeley går ut på å lese til forelesninger, være sosiale i parken, sitte på koselige cafer rundt om på campus, eller bare gå rundt å se på mangfoldet av folk som er her.
Det går også ut på å reise rundt og utforske. Til nå, har vi fått utforsket San Francisco, vært i Las Vegas, Atlanta, New York, og planlegger turer Los Angeles og Hawaii.
Siden helgene er stort sett frie, handler det om å bruke tiden godt, for før man blunker, er tiden over.
Hva er det beste med å studere i Berkeley?
Jeg synes det beste med å studere her er, enkelt og greit, at vi studerer på Berkeley. Hva man får igjen for å studere her, er en motivasjon i seg selv.
Også det at man har mulighet til å reise rundt og oppleve ting er fantastisk.
Folkene her er utrolig bra og tilgangen til å oppleve hvordan Silicon Valley er, er utrolig.
Er det noe som ikke er bra med å studere i Berkeley?
Det eneste som jeg ser på som litt negativt er antallet nordmenn som er her.
Som nevnt tidligere, er det vanskelig å komme unna nordmenn når man sosialiserer seg, men dette som så mye annet, er opp til hva man selv legger opp til.
Undertegnede har kommet i kontakt med mange Amerikanere, og hvis man går inn for det, er dette ikke vanskelig i det hele tatt.
Noen tips eller anbefalinger til andre som tenker å studere i Berkeley?
Bare det å bo i Berkeley er en opplevelse i seg selv, og absolutt noe å ta med seg videre.
Så jeg har et tips til dere som sitter på gjerdet. Søk dere til Berkeley!
Dette er et av de rareste (på en svært positiv måte) og mest imponerende stedene i verden, og dere får oppleve San Francisco, som er en fantastisk by.
Jeg anbefaler alle som har mulighet til å oppleve Bay Area!