(StudentTorget.no)

Navn: Stefan Jenssen 
Alder21 år
Studerer: Bachelor i bygg
Studiested:Utveksler fra Høgskolen i Oslo og Akershus til Michigan Technological University

 

Om skolen/studiestedet

Hvordan kom du fram til at du ville studere i USA? 

- Jeg leste litt om mine utvekslingsmuligheter ved HiOA, og fant ut at det var noe som het utvekslingsavtaler. Det går ut på at to skoler i forskjellige land “bytter” studenter. Det vil si at man betaler undervisningen til sitt eget universitet. Det at jeg ikke betaler undervisningspenger til HiOA gjorde det ganske attraktivt å dra til en plass der man vanligvis betaler en del skolepenger. Det var to skoler i USA som hadde dette utvekslingsprogrammet med HiOA, en i South Dakota og en i Upper Peninsula i Michigan, og siden jeg har vært utvekslingsstudent i Michigan før, hadde jeg lyst å returnere dit. 

 

Hva er det største forskjellen på å studere i USA og i Norge? 

- Den største forskjellen på MTU og Norge er at her har de 3-4 eksamener hvert semester, i hvert fag, som teller like mye. Slik at hvis du gjør det dårlig på en av dem, betyr det at du fortsatt kan stå i faget. Noe som er helt fantastisk noen ganger, og noen ganger ikke; spesielt når det føles at alle foreleserne har snakket sammen og satt alle eksamener på samme dag. 

 

 


FULL KONSENTRASJON: Stefan Jenssen studerer bygg ved Michigan Tech University.  

Hvordan er en vanlig i dag i Michigan?  

- En vanlig dag på MTU er frokost i kafeteriaen, med forferdelig rar eggerøre, små pølser og/eller bacon, men det finnes en frokostblandingbuffet som har reddet meg mer enn en gang. Skolen starter klokken 10.00, man kan påvirke timeplanen selv, siden man kan velge mellom visse tider fagene går på dagen. På ettermiddagen er det middag, og masse lekser til neste dag. Det er litt som å være på videregående igjen. 

Det jeg liker veldig godt med college i USA, er at det er kjempelett å bli involvert i skoleaktiviteter. Jeg spiller innefotball, volleyball og bordtennis på fritiden. Det finnes ikke en helg uten en fest, enten hjemme hos en person eller på et fraternity. 

 
Hvordan er studentmiljøet der?
 
- Studentmiljøet er fantastisk når man først har funnet noen og studere med. Man har veldig liten tid til å sosialiseres i mellom timene, siden da må vi gå til neste time. I en klasse jeg har, Structural Analysis, ble vi delt opp i "homework pair", noe som gjorde at jeg fikk en kjempegrei venn og jobbe med, og det hjalp karakteren min veldig mye.  
En ting jeg ikke liker med MTU er at det er en jente per fire gutter, som gjør litt for mange av festene til rene guttefester. 
 

LES OGSÅ: Ingrid Sofie studerer økonomi i Frankrike

 
 
Har du støtt på noen utfordringer underveis ?

- Å savne familie og være ”home sick” er jo vanlig for alle, men noe jeg også sleit med, var å finne klasser som ville passe i mitt studieløp i Norge. De klassene jeg var satt opp til når jeg kom, var enten for vanskelig, eller for enkle, så det ble veldig mye bytting av timer den første uka. Rådgiveren min ved HiOA var veldig hjelpsom når det kom til dette. 

En annen utfordring var han jeg bodde sammen med på rom med. Vi var veldig forskjellige, så vi ordnet en ”roommate agreement” (ikke den samme som Sheldon og Leonard har på The Big Bang Theory), der vi skrev ned avtalene vi laget. Hver gang på internatet har sin egen RA (residential assistant), som hjelper til med slike ting, og der var det også mye hjelp å få. 
 
Selv om jeg har støtt på utfordringer har det alltid vært noen å snakke med og noen som kunne hjelpe deg, og det at man er fra et annet land gjør amerikanerne veldig hjelpsomme.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole? Har du noen tips og råd til nye studenter? 
 
- Jeg vil anbefale Michigan Technological University til alle! Det er så mye å gjøre, smake, prøve og besøke, at hodet blir stappfullt med gode minner når man kommer tilbake til Norge.
 

LES OGSÅ: Har du lyst til å studere ved et amerikansk college? Her er tipsene som hjelper deg å gjennomføre drømmen din