(StudentTorget.no)

Navn: Line Stensland
Alder22 år
Studerer: Bachelorgrad i Samfunnsmedisin/Førstudium
Studiested: University of Pennsylvania

 

Hvordan kom du fram til at du ville dra til Pennsylvania for å studere?

- Jeg har alltid hatt en drøm om å studere i USA. På mitt hjemsted Verdal var det imidlertid langt fra normen å ta høyere utdanning i utlandet, og min videregående hadde liten kunnskap og erfaring med å sende studenter til USA. Heldigvis fikk jeg god hjelp med søknadsprosessen av mine eldre søsken som begge hadde studert i utlandet tidligere. Når jeg skulle velge studiested vektla jeg et godt internasjonalt rennomé og det var derfor naturlig for meg å søke på de prestisjetunge Ivy League-universitetene. Grunnen til at valget falt på akkurat UPenn, var i tillegg til skolens akademiske tyngde, beliggenheten midt på østkysten i storbyen Philadelphia samt skolens gode studentmiljø. 

 

 


UTENLANDSSTUDENT: Line Stensland studerer samfunnsmedisin i Philadelphia i Pennsylvania.  

Fortell litt om skolen og studentmiljøet.

- UPenn er et av USAs eldste og mest ærverdige universitet (krangler til stadighet med Harvard og Yale om hvilket som egentlig er eldst), og har over 20 000 studenter innenfor utallige fagfelt. Selve campus opptar en stor del av nabolaget West Philadelphia og er sentrert rundt en flere kilometer lang gågate omgitt av gamle, gotiskinspirerte skolebygninger og ”fraternity”-hus. 

 

Og studiet og undervisningen?

- Jeg studerer til en bachelorgrad innenfor samfunnsmedisin. Denne graden fokuserer på faktorer som påvirker folkehelsen, forebyggende helsetiltak og epidemiologi. For meg har studieretningen også gitt meg god innsikt i det amerikanske helsesystemet, som er veldig forskjellig fra det norske. 

- Noe av det aller beste med UPenn, er de mange mulighetene til å drive forskning ved siden av studiene. Skolen driver en av amerikas aller beste universitetssykehus med spisskompetanse på flere felt. Jeg har vært så heldig å få jobbe flere semestre i et neurologi-laboratorium og fått navnet mitt på flere publikasjoner i amerikanske forskertidsskrift. 

- Undervisningen varierer fra fag til fag. Noen klasser kan ha foredrag med flere hundre studenter, mens andre fag jeg har hatt, har vært mindre gruppetimer med 5-10 studenter. Felles for alle er dog en veldig god oppfølging, både fra professorer og tidligere studenter som er engasjerte som ”lærerassistenter”.

- Semestrene i USA er ofte kortere enn på norske universitet. I tillegg har man gjerne ukentlige innleveringer og prøver i hvert fag, noe som gjør at kontinuerlig arbeid med fagene er et absolutt ”must”. Disse små oppgavene underveis i semesteret er, i tillegg til en større eksamen i slutten av semesteret, med på å bestemme sluttkarakteren i faget. Dette liker jeg veldig godt fordi man slipper å bekymre seg for den ene eksamenen som skal avgjøre hele karakteren, noe som synes å være praksis ved mange studier i Norge.

 

Hvordan var søknadsprosessen? 

- Jeg kan ikke legge skjul på at søknadsprosessen var omfattende og tidkrevende. Man søker på en portal lik ”Samordna Opptak” og leverer alle søknadsdokumentene elektronisk. I USA er det derimot ikke kun karakterene som legges til grunn for opptak til høyere utdanning. I tillegg til flere motivasjonsbrev og anbefalinger fra lærere, må man også ta engelsktesten TOEFL og den amerikanske opptaksprøven SAT. Mitt beste råd til de som tenker å studere i USA er å belage seg på at søknadsprosessen tar tid og at man må begynne tidlig, gjerne i siste halvdel av andre år på videregående. Søknadsfristen for høstopptak er ofte så tidlig som oktober-november foregående år.

LES OGSÅ: Dette bør du heller studere i utlandet enn i Norge

Philadelphia skyline. 

 

Hvordan er prisnivået?

- Levekostnader i USA er generelt lavere enn i Norge. Dagligvarer, kollektivtransport, og klær er ting som gjerne koster halvparten av hva man må betale i Norge. Som student i USA må man derimot betale skolepenger. På Ivy League-skolene er dette en stor utgiftspost med skolepenger på opptil flere hundre tusen kroner i året. Fortvil derimot ikke! Med støtte fra Lånekassen og en solid sommerjobb i den lange sommerferien er det absolutt mulig å finansiere utdannelsen. I tillegg har noen skoler lån og stipend til studenter som behøver ekstra økonomisk støtte.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

- UPenn ligger i Philadelphia, som er en av de største byene i USA. Boligprisene bærer naturligvis preg av dette, men det er likevel mulig å finne bolig til overkommelig pris. UPenn har både egne og private studentboliger som ligger på rundt $600-$1500 dollar i måneden. Er man ikke så veldig kresen på standard og i tillegg dyreglad (jeg hadde infestasjon av mus, rotter og flaggermus i fjor) er det muligheter for å leve veldig billig. Fra spøk til alvor, så flyttet jeg i år til et noe mer beboelig hus.

Lines soriority på University of Pennsylvania. 

 

Hva gjør man på fritiden?

- UPenn har et fantastisk studentmiljø og har et hundretalls klubber, idretter og organisasjoner man kan bli aktiv innenfor. I tillegg har man downtown Philadelphia i gåavstand og byer som Washington DC og New York en kort busstur unna. Personlig har jeg fått smaken for den amerikanske ”Greek Life”-tradisjonen og har lederverv i et ”Sorority”/søsterskap på UPenn. 

 

Hva er det beste ved å studere i Philadelphia?

- Det beste ved å studere ved UPenn er nok det fantastiske studiemiljøet og de mange interessante og ressurssterke medstudentene fra hele verden man blir kjent med. 

 

Er det noe du syns er negativt eller utfordrende ved å studere i USA?

- USA er langt hjemmefra og har en ganske forskjellig kultur fra Norge. Selv om man tenker at man ikke kommer til å få hjemlengsel kommer nok dagen der man savner familie og venner i Norge. Jeg ble tidlig involvert i ANSA USA og har derfor hatt et helt fantastisk nettverk av norske studenter rundt meg siden jeg flyttet over, noe som jeg bestemt mener har vært avgjørende for min trivsel. 

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å studere i Pennsylvania og USA for øvrig? 

- Vær klar over at søknadsprosessen tar tid. Begynn så tidlig som mulig med for eksempel online SAT-kurs og anbefalinger fra lærere på din videregående.

- Opprett en CV som du oppdaterer jevnlig med verv, kurs, og andre kvalifikasjoner du innehar. Trekk deretter fram ting fra denne når du skal skrive motivasjonsbrev i søknaden.

- Glem alt som har med janteloven å gjøre når du forbereder søknaden din. Selg deg selv for å overbevise amerikanske studiesteder om at du er den perfekte kandidaten for deres skole.

- Sist men ikke minst, meld deg inn i ANSA USA for å ha et norsk nettverk og sikkerhetsnett under studieoppholdet.

 

LES OGSÅ: Kaja studerer medisin i Danmark
LES OGSÅ: Vibecke studerer medisin i Slovakia
LES OGSÅ: Marwa studerer medisin i Polen