(StudentTorget.no):

Som syvåring bodde Lisa Bæverfjord Rye i USA, og helt siden den gang har hun visst at hun en dag ville komme tilbake for å studere. Hun begynte på mastergraden i fluidmekanikk ved Universitetet i Oslo, og dette skoleåret fikk hun realisert USA-drømmen gjennom å ta et utvekslingsår i Seattle. 
 
Da hun i 2011 tok avgjørelsen om å ta et år i USA, anbefalte moren hennes å lese om Fulbright-programmet, som blant annet deler ut stipender til norske studenter som vil ta en mastergrad i USA. Det viste seg at søknadsfristen bare var et par dager unna, og hun fikk det travelt med å samle sammen vitnemål, motivasjonsbrev, anbefalingsbrev fra fagpersoner og annet papirarbeid. 
 
- Det var ein stor jobb, men heilt klart verdt det! Etter ein månads tid vart eg kalla inn til personleg intervju ved Fulbright sitt kontor i Oslo. Det foregjekk på engelsk, og handla mykje om min motivasjon for å studere i USA og kva eg ønska å få ut av året der borte. Like før jul fekk eg beskjed om at eg var ein av dei heldige som vart plukka ut til å vere Fulbright-stipendiatar for 2012-2013! forteller Lisa.
 
 

«The land of opportunitiy»

 

THE QUAD PÅ CAMPUS: - Kvar vår blømer kirsebærtrea på campus. Det er eit spektakulært syn! sier Lisa.

I august pakket hun kofferten og reiste til University of Washington (UW) i Seattle. Til tross for at byen lever opp til ryktet som en nedbørsbelastet by, så trives hun veldig godt – både i byen og på skolen.
 
- I Seattle regnar det stort sett kvar dag, men for ein vestlending som meg er ikkje det noko problem! Det er artig å sjå at så fort sola gløttar fram slepp folk det dei har i hendene og spring ut for å nyte veret. Folk syklar til jobb, uansett ver. Seattle er ein grøn by, folk er veldig miljøbevisste, og kollektivtrafikken er overraskande bra. Det er med på å gjere Seattle til ein fin by å vere student i, sier hun. 
 
Lisa står opp klokken 06:00 stort sett kvar dag for å rekke en treningsrunde før skoledagen begynner. Deretter går hele dagen som regel med til skolearbeid i form av forelesninger eller lekselesing. Arbeidsmengden er nemlig veldig annerledes ved UW sammenlignet med i Norge, forteller hun. 
 
- På UiO blir heile karakteren avgjord på grunnlag av avsluttande eksamen, men her er det typisk at homework tel 30 prosent, midtveiseksamen 35 prosent og avsluttende eksamen 35 prosent. For ein «skippertaksstudent» kan nok dette vere ei utfordring, men dersom ein uansett jobbar jamnt og trutt gjennom semestera så er det igrunn ganske behageleg. Eksamenstida vert lang mindre stressande, og det er jo veldig positivt! 
 
Lisa har lagt merke til at de fleste amerikanere generelt er mer konkurransebevisste og akademisk fokuserte enn nordmenn.
 
- Vi kan nok ofte bli sett på som mindre karrierefokuserte? Det kan kjennes som om arbeidspresset er større her enn heime i Noreg. Men dersom ein finn den rette balansen mellom skule og «resten av livet», så er dette eit land som har utruleg mykje å by på. Det er sant som dei seier, at USA er «the land of opportunitiy»! sier hun.
 

LES OGSÅ: Endelig støtte til full bachelorgrad i USA

 

Annerledes studentmiljø enn hjemme

 

BASEBALLFAN: Lisa på på Safeco Field, som er hjemmebanen til Seattle Mariners. Baseball er blitt en av Lisas favorittsporter etter at hun kom til USA.

Den største utfordringen med å være student, mener hun er å finne balansen mellom skole og fritid. Selv får hun avbrekk fra skolen når hun spiller trombone i universitetets «Wind Ensemble» og «UW Symphony Orchestra», med fellesøvinger og egenøving stort sett hver dag. I påsken var hun også med «Wind Ensemblet» på en tidagers tur til Beijing i Kina, hvor de spilte seks konserter. I tillegg til at musikken tar mye tid, bruker hun også litt tid til trening.
 
- UW har, som dei fleste amerikanske universitet, eit svært godt treningstilbod for studentar, og eit breitt utval av gruppetimar. Du kan og aktivt drive med alle moglege idrettar, som til dømes handball, squash, badminton, golf, baseball, roing, tennis, amerikansk fotball, og mykje, mykje meir.
 
Lisa mye også mye sammen med venner, som stort sett består av andre internasjonale studenter. Om kveldene pleier de gå ut og spise, gå på kino eller ta et par øl. 
 
- Utelivet i Seattle er veldig bra, og det er alltid kjekt å kome i kontakt med nye folk. Amerikanarar er svært trivelege og enkle å kome i kontakt med! Konserttilbodet er breitt, og kvar einaste kveld heile året kan ein gå ut og oppleve livemusikk gratis eller for ein billig penge. Det er heller ikkje negativt at det er ein god del billegare å ete og drikke ute her samanlikna med heime i Noreg!
 
Hun mener det å være student i USA er noe helt annet enn å være student hjemme i Norge, blant annet ved at alt er sentrert rundt campus. 
 
- Her kan du bu, trene, ete, studere, feste, delta på fritidsaktivitetar og mykje meir. Denne sentraliseringa rundt campus gjer at det er veldig annleis studentmiljø her enn heime. Det er meir inkluderande, og det finst eit mykje breiare utvalg av aktivitetar ein kan delta i. Her kan alle finne noko som passar dei!
 
Generelt føler hun at det å bo og studere i USA er noe som kommer ganske naturlig for oss nordmenn. Kulturen og levesettet er nokså likt det norske, men hun synes amerikanere er mer åpne og pratsomme. 
 

LES OGSÅ: Slik søker du Fulbright-stipend

 

Ekstra stipend fra Fulbright

 

NORSK FEIRING: - 17. mai vert ikkje det same utan pølse i lompe og Solo! sier Lisa. Hun og venninnen Marianne Steinsnes Mehus feiret 17. mai i Ballard, som er det "skandinaviske" nabolaget i Seattle. 

Stipendet som Lisa har fått, varierer fra 75 til 150 000 kroner, avhengig av hvilken kategori man søker innenfor. Fulbright ble opprettet av den amerikanske senatoren J. William Fulbright i 1947. Ved utgangen av 2. verdenskrig var han en av mange som søkte alternativer til krig for å løse verdens konflikter, kulturkollisjoner og uoverensstemmelser. Han forsto at gjensidig eksponering og dialog mellom mennesker og kulturer var eneste vei til fred i verden. Med det for øye foreslo han å opprette et stipend for å hente flinke og vitebegjærlige utenlandske studenter og forskere til studieopphold i USA, og sende tilsvarende amerikanere ut i verden. 
 
I tillegg til å tilby stipender, arrangerer Fulbright flere «enrichment seminars» for utenlandsstudenter som er på utveksling i USA. Omlag halvparten av alle førsteårs Fulbright-studenter får delta på et slikt seminar, og Lisa var en dem.
 
- Seminaret eg deltok på fann stad i Rhode Island, ein av dei mest historierike statane i USA, og hadde tema «Democracy and Human Rights – Early American History». Seminaret gjekk over fire dagar, og vi var omlag hundre utanlandske studentar som deltok. Det var veldig spanande å lære meir om USA si historie, og då spesielt historia om rettane til afroamerikanarar, latinamerikanarar og kvinner i USA opp gjennom åra. Men aller mest interessant var det nok å møte så mange ulike menneskje frå heile verda! 
 

LES OGSÅ: Disse amerikanske skolene gir høyest lønn

 

Tips til nye studenter

 

SEATTLE SKYLINE: Seattle er den største byen i den amerikanske delstaten Washington. Her ser du den karakteristiske «Space Needle», og Mount Rainier i bakgrunnen.

Etter å ha studert ved Universtity of Washington i snart ett skoleår, har hun ingen problemer med å anbefale universitetet til andre norske studenter som drømmer om et studieopphold i USA. 
 
- Eg vil absolutt anbefale andre å studere ved Universtity of Washington! Campus er fantastisk fint, og Seatte er ein veldig behageleg by å leve i. Klimaet er temmelig likt det norske, med unntak av at det er mildare her, og folk er svært åpne og venlege. Det har gått overraskande smertefritt å tilpasse seg kulturen, studia og livet i Seattle generelt, sier hun. 
 
Hun har også noen nyttige tips til nye studenter: 
 
  • Delta i orienteringsaktivitetetar for nye internasjonale studentar! Det er ein fantastisk moglegheit til å skaffe seg nye vener for heile perioden du er i utlandet (og resten av livet).
  • Spesielt for UW vil eg anbefale å kome hit på hausten, og bli i eit heilt skuleår. Dei opererer med quarters her borte, i staden for semester, og for å få uttelling for eit heilt studieår må ein vere her i 3 quarters (eitt på hausten og to på våren). ALLE venene mine som kom på hausten og vart her berre i eit quarter sa at dei skulle ønske dei skulle vere her lenger. 
  • Spar opp litt pengar på førehand så du har råd til å reise litt rundt og oppleve ulike delar av USA. Innanlandsflygingar er ikkje spesielt dyre, og det er alltid nokre av dei andre internasjonale studentane som skal ut og reise. Då er det kjekt om ein har råd til å hive seg med!
  • Bu på campus! Det er litt dyrare enn å bu privat, men du er nær alt som skjer og sparar mykje tid ved at du slepp å reise. Slik får du enda meir ut av tida di i USA!

LES OGSÅ: Slik søker du utdanning i USA