(StudentTorget.no):

Den ferskeste statistikken fra Lånekassen viser at det er 1636 norske studenter som studerer i ved amerikanske universiteter. Til tross for at Harvard University er et av de mest kjente og prestisjetunge universitetene, er det kun en håndfull nordmenn som har fått plass ved skolen. En av disse er Laila Matar (28), som studerer til en master i Public Policy (MPP), med fokus på menneskerettigheter og internasjonal juss, ved Harvard Kennedy School of Government.
 
Etter først å ha tatt en bachelorgrad i filosofi og statsvitenskap ved McGill University i Montreal, Canada, var hun ikke i tvil om at Harvard ville være det rette skolen for henne. 
 
– Harvard Kennedy School er et av verdens beste studiesteder for oss som vil jobbe i – eller med – den offentlige sektoren. Jeg ville ha en intens utdanningsopplevelse som ville gjøre at jeg kunne bli kastet ut i en hvilken som helst arbeidssetting etterpå – og det viste jeg at jeg ville få her! sier hun. 
 

 

SOMMERJOBB I "THE BIG APPLE": I sommerferien drar Laila fra Cambridge for hjelpe til ved Human Rights Watch-kontoret i New York. 

 

Utfordrende – på en positiv måte

Etter at hun hadde tatt bachelorgraden i Canada jobbet hun først som FN-representant for The Cairo Institute for Human Rights, en menneskerettighetsorganisasjon som fokuserer på sivile og politiske rettigheter i Midtøsten. Der var hun basert i Genève og Kairo, og jobbet blant annet med menneskerettighetsforkjempere fra hele regionen. 
 
- Det var utrolig spennende arbeid, spesielt under og etter Den Arabiske Våren. Jeg ble veldig inspirert til å bygge større kompetanse innenfor menneskerettigheter for å bedre forstå, og bedre bidra til internasjonalt menneskerettighetsarbeid, forteller Laila. 
 
Det var da hun bestemte seg for å ta en MPP i Public Policy med fokus på menneskerettigheter og internasjonal juss ved Harvard. En MPP tilsvarer en MBA for den offentlige sektoren, og de fleste har noen år med arbeidserfaring før de starter.
 
- Programmet er både kvantitativt og kvalitativt, og er designet slik at man får trening og kunnskap i alt fra ledelse, politikk, og etikk til statistikk, økonomi og finans. I tillegg kan man fordype seg i forskjellige felt og jeg har valgt menneskerettigheter og internasjonal juss. Vi kan ta fag fra alle de forskjellige programmene på Harvard, inkludert ved Harvard Law School og Business School, så det er overveldende mye å velge i. 
 
Hun forteller at de fleste fagene er veldig utfordrende, men på en positiv måte. Noe hun synes er litt synd er at timeplanen gir altfor lite tid til å sette seg ned og reflektere over alt hun opplever. Men det er spesielt en ting hun ikke vil glemme med det første.
 
- I januar tok jeg et vanvittig spennende fag hvor jeg reiste gjennom store deler av India med 10 andre elever og en professor og intervjuet forskjellige aktører i det humanitære feltet. Forelesningene fant sted på buss og tog mens vi kjørte fra by til by. Det er stort fokus på fag som har et praktisk element på Harvard, forteller hun.
 
 

Ekstra stipend fra Fulbright

Det å ta utdanning i USA fremfor i Norge kan fort resultere i et høyere studielån, siden skolepengene ved de amerikanske universitetene er betraktelig høyere enn hundrelappene det koster å registrere seg ved et norsk universitet eller høyskole. Men heldigvis finnes det stipender som kan hjelpe med det økonomiske.
 

 

TOPPER RANKINGLISTER: Harvard er ansett som et av verdens ledende universiteter, og ligger på førsteplass på Times' rangering over verdens beste universiteter.

Laila var heldig og fikk innvilget et stipend fra Fulbright, som hvert år deler ut stipender på mellom 75 og 150 000 kroner, avhengig av hvilken kategori man søker innenfor.
 
Ved utgangen av andre verdenskrig var den amerikanske senatoren J. William Fulbright en av mange som søkte alternativer til krig for å løse verdens konflikter, kulturkollisjoner og uoverensstemmelser. Han forsto at gjensidig eksponering og dialog mellom mennesker og kulturer var eneste vei til fred i verden. Med dette målet for øye opprettet han stipendet, slik at de kunne hente dyktige utenlandske studenter og forskere til studieopphold i USA, og sende tilsvarende amerikanere ut i verden.   
  
- Fulbright-stipendet er et av verdens mest prestisjefylte stipend innenfor akademia og jeg ble anbefalt å søke mens jeg var ute og studerte første gang. Jeg søkte høsten før jeg ville ta masteren og ble kjempeglad for å bli en "Fulbrighter". Det er en unik mulighet for norske studenter som vil studere i USA, sier Laila.
 
 

 

PÅ CAMPUS: Laila utenfor John F. Kennedy School of Government, som er en del av Harvard University.

– Et fantastisk studentmiljø

Siden vi nordmenn er såpass eksponert for amerikansk kultur gjennom media, er det nok mange som føler seg godt orientert om hva man kan vente seg. Og akkurat derfor mener Laila at man kan få seg noen små overraskelser når man opplever det på nært hold. 
 
- Både Harvard og McGill har også veldig internasjonale studiemiljøer, som mange andre universiteter i Nord-Amerika. Likevel så er det veldig mye man ikke vet om USA før man har bodd her, sier hun.
 
Studentmiljøet ved Harvard mener hun er helt fantastisk. 
 
- Man hopper fra en stimulerende samtale til en annen om en mengde forskjellige temaer med studenter fra hele verden. Professorene tar seg masse tid til å snakke med deg og viser interesse for arbeidet ditt. Det er også veldig mye spennende som skjer utenfor forelesningene. For eksempel så er det hver dag flere foredrag og paneldebatter å velge i med professorer ved andre universiteter, tidligere presidenter og ministere, og andre interessante offentlige personligheter. 
 
Laila forteller at det er mange spennende steder å besøke langs østkysten av USA, og det blir noen helgeturer når hun trenger en pause fra studiene. 
 
- Likevel, etter en fullpakka uke har jeg stort sett mest lyst til å henge i Boston og spille musikk med venner, lage en god middag eller utforske en av de mange restaurantene byen har å tilby. 
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved Harvard og har du noen tips til nye studenter? 
 
- Jeg vil absolutt anbefale flere nordmenn å søke på Harvard. Det er et veldig krevende studiested, men man får utrolig mye igjen for det i kunnskap og bekjentskap. Jeg ville anbefalt at interesserte studenter reflekterer nøye over hva de ønsker å få ut av opplevelsen og begynner søkeprosessen lenge i forveien. Også er det bare å ta kontakt med tidligere norske studenter. Vi hjelper gjerne!