Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg visste tidlig at jeg ville studere i utlandet og så på en rekke alternativer, både i USA og Australia, men valget falt til slutt på Concordia College.

 

Utveksling til USA

Navn: Benjamin Hjelen

Alder: 21

Studie: Bachelor i Business Organizational Leadership

Studiested: Concordia College, i Moorhead, Minnesota, USA

 

Skolesystemet i USA og Norge er veldig ulikt, og når amerikanerne begynner på høyskole, er vi fremdeles på videregående skole.

Hovedgrunnen til at jeg valgte Concordia, var at de er et av få universiteter i USA som godkjenner tredjeårsstudenter på videregående som "freshman" (andreårsstudenter) på høyskole, som gjorde det mulig å ta en amerikansk bachelorgrad på tre år i stedet for fire.

Jeg vurderer også å ta en mastergrad i USA, og da stiller jeg sterkere med en amerikansk bachelor, da opptakskravene i USA også er helt ulike de i Norge.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Concordia er relativt liten, sammenlignet med både nærliggende skoler og amerikanske høyskoler generelt, med om lag 2600 studenter.

Rent faglig, så er det et stort fortrinn, da Concordia fokuserer på små klasser og tett oppfølging, hvor lærerne kjenner oss godt som enkeltpersoner.

Skolen har en «open-door»-policy, hvor alle lærerne har kontordørene åpne, slik at det går an å oppsøke dem for hjelp nærmest når det skulle være, eller bare for å si hei.

Jeg føler at læringsmiljøet er kjempebra nettopp på grunn av dette og at klassene er så små (20-25 stykker), slik at det er lett å bli kjent med andre og samarbeide med dem, noe som er mer vanskelig i eksempelvis en stor forelesningssal.

Det gjør også at studentmiljøet er veldig bra, særlig fordi over 60 prosent av studentene bor innen ti minutters gåavstand fra campus, noe som får skolen til å føles mer som et samfunn enn et universitet. Det er alltid aktiviteter å ta seg til og det finnes noe for alle.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er veldig enkel og grei, og gjøres på nett.

Det er et skjema som må fylles ut, som har en del informasjon om deg, din familie, hva du har gjort tidligere og hvorfor du ønsker å begynne på høyskole.

I tillegg til det, så må du legge ved vitnemål, men de godtar karakterutskrift for de siste halvårene om en ikke er ferdig enda - det var det jeg gjorde.

Utenom det, så krever de også to referanser fra lærere eller lignende, som forteller litt om deg, hva slags student du er og hvorfor du vil lykkes på høyskole. Det er en helt vanlig del av det amerikanske opptakssystemet og kan virke litt rart for oss, men det er fordi skolen prøver å gjøre seg et helhetsinntrykk av oss som søkere, i stedet for å bare se på karakterer.

Mange skoler krever også en del tester, for blant annet språkegenskaper, men har du fire eller bedre i engelsk fra videregående, så slipper du det, fordi skolen har god kjennskap til det norske systemet.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det er ikke til å stikke under en stol at det er dyrt å ta en bachelorgrad i USA. Prisnivået på levekostnader er lavt, men skolen koster mye.

En god middag på restaurant kommer på rundt 180 kroner, en billig middag på et gatekjøkken på rundt 40 kroner, øl ute er cirka 20 kroner, og matvarer på butikken er under halvparten av prisen i Norge, for å gi noen sammenligninger.

Jeg valgte å bo på campus gjennom hele graden og betalte rundt 10 000 kroner, for leie hele semesteret. Jeg syntes det var veldig greit, fordi leilighetene kommer ferdig møblert, og det er lite å fikse både på starten og slutten av semesteret.

Standard pris for leilighet i nærområdet er mellom 300-350 (1890-2200 NOK) dollar i måneden, men det må regnes på ekstra kostnader for nett, strøm, møbler og alt det som må til.


 

Hva gjør man i fritiden?

Det er en del lekser, så det går med mye tid til det.

Også går det med mye tid til sport, for min del. Det er gode muligheter for ulike sportslige aktiviteter, som er åpne for alle stort sett hele uken, hvor det bare er å møte opp og bli med.

Ellers blir det også en del timer i spisesalen, som er et utrolig sosialt sted. Det har skjedd at jeg har vært der i fire timer, bare fordi det konstant er noen å snakke med der.

Torsdager og helger blir det ut på bar, siden det nesten ikke koster noe og taxi hjem ligger på rundt 50 kroner.

 

Hva synes du er det beste med å studere i USA?

Fleksibilitet og det at matbutikkene er åpne 24 timer i døgnet, og at det går an å få pizza levert på døra frem til fire om morgenen.

Merket ikke hvor mye jeg savnet det, før jeg kom hjem til Norge og kom på at alt stenger stort sett før midnatt.

Kinesisk på døra, med tips, koster cirka 50 kroner, da er det vanskelig å klage.

Det er også kult å være internasjonal student i USA, fordi det er mange som er genuint interessert i hvor du er fra og hvem du er, bare fordi du er fra et annet sted enn de.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i USA?

Det er i seg selv utfordrende å være i et annet land og studere via et annet system.

Om det er noe jeg vil peke ut som negativt, så er det nok at det er mye mer byråkrati og tøysete regler overalt, og det merkes.

De fleste vitser om at amerikanere saksøker hverandre for alt mulig, men det er fordi det faktisk finnes lover og regler for alt mulig også.

Mitt favoritteksempel på rare regler, er at, i et forsøk på å stoppe fyllekjøring, så innførte de en rekke regler, hvor blant annet én regel er at det er ulovlig å gå tydelig beruset på gangfeltet. Om det ikke er noe alternativ å gå hjem, blir det ikke fort lettere å sette seg i bilen?

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i USA?

Grip muligheten!

Når det er sagt, så har Concordia et mål om at studentene skal tilegne seg internasjonal erfaring og de har derfor en rekke "study abroad programmer" som det går an å dra på.

Jeg dro til Australia og har hatt det helt fantastisk her, men de har også programmer til mange andre steder.

Om jeg kunne gjort det om igjen, ville jeg dratt på flere. Hvor kult er det ikke å ha en bachelorgrad fra USA, med erfaring fra Puerto Rico, Australia, Scotland, Kina, India og mer?

De har også programmer til Lillehammer, så om du virkelig føler for å studere på Lillehammer og vil gjøre ting vanskelig for deg selv, så kan du dra til USA bare for å dra hjem igjen. Det er en mulighet også.

Det finnes også en del ting over sommeren, det er et litt annet opplegg, men gir også utrolig spennende muligheter. De ledes av lærere fra skolen, og drar ofte til steder, hvor lærerne selv drar for å videreutvikle sine egne studier og research.