Hvordan kom du fram til at det var til USA du ville dra?

Det var for det meste beliggenheten til universitetet som gjorde at jeg kom fram til å dra til ECSU. Willimantic, hvor universitetet holder til, ligger midt imellom storbyene Boston og New York, og andre storbyer, som Providence og Hartford.

Tenkte også at jeg ville oppleve mer av den amerikanske kulturen hvis jeg dro utenfor storbyene, hvor turistene ikke utgjør en så stor del av bylandskapet.

 

Utveksling til USA

Navn: Tony Usea Bjerkeli

Alder: 21

Utdanning: History, minor in East Asian Studies

Studiested: Eastern Connecticut State University (ECSU), i Willimantic, Connecticut, USA

 

Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?

Siden jeg ikke har studert i Norge, har jeg egentlig ikke så mye kunnskap om hvordan et universitet fungerer der.

Her i USA, er det veldig mye frihet, samtidig som universitetet krever mye av deg.

Vanskelighetsgraden er ikke så mye verre enn på en videregående skole i Norge. Hvis du gjør det du får beskjed om og leverer oppgaver i tide, er det lett å vedlikeholde et greit karaktersnitt.

«School Spirit» er litt mer vanlig i USA enn i Norge, med tanke på at skolene her har idrettslag som konkurrerer mot hverandre.

 

Hvordan er en vanlig dag i Willimantic?

En typisk dag består for det meste av to-tre klasser og trening, etterfulgt av middag med fotballaget.

Fordi man får designe sin egen timeplan, har jeg ikke timer før på ettermiddagen, med unntak av to timer.

Etter at jeg er ferdig med studiene, pleier jeg for det meste å henge med noen av vennene mine eller slappe av hjemme i huset.

Utover kvelden, har jeg som regel trening med laget, ellers er jeg ute på andre sosiale arrangementer med venner.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg er fornøyd.

Skolen er liten og det er litt slik at alle kjenner alle. Jeg har vært veldig heldig med menneskene jeg har møtt her og har derfor vært i stand til å lage et ganske stort og stabilt nettverk av venner.

På universitetet, er de også veldig flinke til å arrangere sosiale arrangementer, hvor folk kan bryte isen og bli kjent med nye folk på universitetet.

Det er også lokale barer og puber, hvor studenter møtes for litt kveldskos og for å få et avbrekk fra studiene.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg valgte å søke via SONOR, som hjalp meg mye med å komme igang og få fullført søknaden.

Det var en del papirarbeid, med tanke på det å få godkjent visumet i USA, men ellers var det ganske enkelt å søke/komme inn på universitetet her.

Det handler, for det meste, bare om å komme igang med papirarbeidet i god tid før søknadsfristen går ut.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende ved å studere i USA?

Egentlig ikke.

Det var vel kanskje det med å venne meg til det amerikanske skolesystemet som har vært den største utfordringen så langt. Men jeg var heldig og fikk meg ganske gode amerikanske venner tidlig på året, og de hjalp meg mye med å tilpasse meg til det nye miljøet.

Ellers, er det ikke så mye jeg finner negativt med å studere her. Kanskje bare kostholdet og tilgangen på litt sunnere mat som kan by på utfordringer.

 

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

I forhold til Norge, er det ganske billig. Det meste ligger på rundt 50 prosent av de norske prisene her.

Når det gjelder husleie, er det lurere å leie eget hus eller leilighet utenfor campusområdet. Det koster meg cirka 600 dollar (3600 kroner) i husleie per måned, og det inkluderer strøm og andre utgifter som TV, internett og telefon.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg studerer historie ved ECSU.

De tilbyr det meste av temaer innenfor historie på universitetet, og for meg har det vært enkelt å finne interessante fag å jobbe med. Fordi jeg tar East Asian Studies som valgfag, har jeg valgt å fokusere på asiatisk historie, som Japan, Kina, Korea og mer.

Undervisningen foregår i små klasserom, med cirka 20 - 40 studenter per klasse. Jeg foretrekker dette, da det gir jeg muligheten til å kommunisere og komme tettere innpå professoren i faget.

Det er også lettere å bli kjent med andre studenter i små klasserom.

Undervisningene foregår selvfølgelig på engelsk, og for noen kan dette være utfordrende til å begynne med. Men etter to-tre uker, kommer du til å merke en stor forskjell på engelskkunnskapene dine fra før og etter at du kom til USA.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Er for det meste med andre venner og bekjente her.

Jeg bor i et fint hus, med fantastiske romkamerater og en nydelig hund. Trener også en del, og har spilt fotball og amerikansk fotball for universitetet.

Det er også en rekke andre ting man kan finne på rundt universitetsområdet, som tennis, biljard, kino, pub, casino og treningsstudio.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg er fornøyd med oppholdet mitt ved ECSU så langt, og føler at jeg har lært mye ved å studere i utlandet.

Hvis du er ny eller skal til å flytte til utlandet, anbefaler jeg deg til å ta imot utfordringene med åpne armer, og å være motivert til å møte og snakke med nye folk. Jeg vet at man kan føle seg litt «lost» og ting kan være komplisert de første ukene, men om man gir det nye miljøt en sjanse, er det definitivt verdt det.

Prøv også å integrere deg med lokalbefolkningen, og lær deg deres tradisjoner og normer. Når du først er i utlandet, bør du jo alltids prøve å oppleve kulturen der ute også.