(StudentTorget.no):

Navn: Ida Lillebø
 
Alder: 19
 
Utdanning: Business Management
 
Studiested: University of Montana, Missoula, USA
 
 
Hvordan kom du fram til at det var til Montana du ville dra? 
 
Jeg har vært i Missoula flere ganger før fordi jeg har slektninger her, og elsker byen. Sist gang jeg var her besøkte jeg skolen, og siden det har University of Montana vært den eneste skolen jeg har villet gå på. Campus er kjempeflott, og folket i Missoula er veldig avslappet og hyggelige. Siden Missoula er en liten by får du oppleve hvordan det virkelig er å bo i USA og ikke bare hvordan turistbyene er, samtidig som byen er stor nok til at de har alt du trenger.
Hva er den største forskjellen på å studere i Montana og i Norge?

Ida med University of Montana i bakgrunnen.

Den største forskjellen er jo at undervisningen er på engelsk, men det tar ikke lang tid før man blir vant til det. Ellers er det en stor forskjell at man her bor på skolen, i hvert fall en stund. Det gjør at man blir mer integrert i skolemiljøet når man først kommer til skolen og at man er mer inkludert i det som skjer på skolen. For eksempel så gjør dette at sport er mer inkludert i skolen, noe jeg synes er kjempegøy. Alle er store fans av fotballaget, og vi går på alle hjemmekampene hvor det er en helt fantastisk atmosfære.
 
 
Hvordan er en vanlig dag i Missoula?
 
En vanlig dag for en student i Missoula består av tre måltid i the FoodZoo, og fag utover dagen ut ifra hvilke fag du har. Enkelte dager har du gjerne bare ett fag, mens andre dager har du fag fra 9 til 6. Dette kan du velge selv. De fleste fag har flere klasser, så du kan velge den som passer best for deg. På kvelden er det forskjellige aktiviteter, som studiegrupper, leksehjelp, sporter eller bare trening på skolens treningssenter, som er overraskende godt utstyrt for å være på en skole.
 
 
Hvordan er studentmiljøet der?
 
Jeg synes studentmiljøet på skolen er bra. Ettersom vi bor på skoleområdet blir vi kjent med mange, og det er ikke vanskelig å finne seg verken gode venner eller folk du kan studere med. Jeg vil si det er spesielt gøy å være utenlandsstudent, for i tillegg til å komme inn med de amerikanske studentene får du også venner fra hele verden, som vil utforske USA mens de er der. Du får sjansen til å møte så utrolig mange forskjellige personligheter og kulturer på en gang. De internasjonale studentene som jeg kom sammen med var en utrolig gøyal og sammensveiset gjeng.
 

LES OGSÅ: Slik skriver du motivasjonsbrev til skolesøknaden

 
Hvordan var søknadsprosessen?

Tur opp til “The M” en tursti som begynner rett ved skoleområdet og har utsikt over hele byen. Her er skoleområdet i bakgrunnen.

 
Søknadsprosessen er ikke veldig vanskelig. Først må du ta en språktest. Det står på skolens nettsider hva de krever. Du kan søke direkte til skolen, enten på nett eller på papirform. Jeg vil anbefale å gjøre det på nett, for da er det mye lettere å betale søknadsavgiften. Om du velger papirform må du sende betalingen som en sjekk, noe vi ikke har i Norge lenger. Det er ikke mulig å få tak i det. Etter at skolen har mottatt søknaden tar det 2-4 uker for dem å vurdere den. Det er veldig liten sannsynlighet for å ikke komme inn på University of Montana. Når du har kommet inn på skolen søker du bolig på skoleområdet og om visum ved den Amerikanske Ambassaden i Oslo.
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Montana?
 
Det er selvfølgelig utfordrende i begynnelsen når du begynner å studere på engelsk, og i enkelte fag er det vanskelig  på grunn av mye terminologi.
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Montana kan by på mye fin natur. Fjellkjeden Rocky Mountains går igjennom den vestre delen av staten.

 
Jeg bor på skoleområdet, så jeg vet ikke så mye om leiepriser. På skoleområdet er det litt varierende priser på de forskjellige bygningene og rommene, men dette er beregnet inn i studieprisen.
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen?
 
Jeg studerer Business Management, og har foreløpig en del matte og økonomifag, som de krever i begynnelsen. Siden jeg er en freshman har jeg også en del ’general education’ fag, som er litt det samme som vi har på videregående, der man tar litt av hvert, som språk, historie og naturfag. Den delen som går på språk synes jeg at har vært veldig nyttig, ettersom det har hjulpet meg med å komme inn i å skrive artikler på den måten de gjør det i Amerika og rett og slett bare bruke engelsken min skriftlig. Lærerne jeg har hatt har vært veldig gode. Jeg har aldri likt matte før jeg fikk Lauren Fern som lærer, og det sier jo litt. Når man er ferdig med ’general education’ fagene og andre fag som kreves for studieretningen man tar, kan man velge fag som er mer fokusert på akkurat det man vil studere, og dette gleder jeg meg virkelig til.
 

SE VIDEO: Slik søker du utdanning i USA

 

Skøyter med den nye gjengen av de internasjonale studentene etter jul. Denne gjengen inneholder studenter fra Finland, Island, Nederland og Slovakia.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
 
Når jeg ikke er på skolen er jeg sammen med venner, går på sportsarrangementer etter trener. Vennegjengen min liker både å gå på fotballkamper og hockeykamper, og ellers er det alltid noe å finne på.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
 
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Montana! Jeg elsker å være her, og alle de andre utenlandsstudentene har også elsket tiden sin her. Flere av den har utvidet oppholdet sitt om det har vært mulig. Om noen har spørsmål er det bare å sende meg en email til lilleboe95@gmail.com. Jeg håper det vil bli flere nordmenn i Missoula fremover!