Navn: Amalie Victoria Jørgensen
Alder: 24
Studieretning: Bachelor i elektroingeniør, med en minor i matte og en minor i «Woman and Gender Studies».
Studiested: University of North Dakota (UND), Grand Forks, USA.

 

Hvordan kom du fram til at det var til USA du ville dra?
I 2015 var jeg på ferie i Florida og fant fort ut at jeg likte folkene og kulturen i USA. Da jeg var hjemme igjen hadde jeg bestemt meg for at en gang i livet så skulle jeg bo i USA. Etter noen Google-søk bestemte jeg meg for å studere der, fordi jeg da får meg en utdannelse i tillegg til at jeg får oppleve noe helt annet enn Norge.

 

Hvordan var søknadsprosessen?
Fordi jeg valgte å ta et år på American College of Norway (ACN) før jeg flyttet til USA, var søknadsprosessen veldig enkel. ACN er en partnerskole med University of North Dakota (UND), og ved ACN får du all den hjelpen du trenger for å søke deg videre til USA.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
På studiet i elektroingeniør er det mye matte og fysikk, og store deler av fagene jeg har er basert på dette. UND har også et stort fokus på at ingeniørstudiene skal få så mye «hands on» erfaring som mulig, og jeg har derfor lab i alle ingeniørfagene mine. Jeg synes dette er veldig kjekt da jeg får en mulighet til å bruke teorien jeg har lært i undervisningen.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?
Skolesystemet er en del annerledes enn det er i Norge, og jeg har i USA eksamener gjennom hele semesteret – i enkelte fag har jeg fem eksamener på et semester. I tillegg har alt du gjør i et fag noe å si for hvilken karakter du får (lekser, quizzer, gruppearbeid, eksamener og oppmøte), noe jeg liker veldig godt da det blir en del enklere å huske alt man lærer gjennom året.

 

 

Foto: Amalie Victoria Jørgensen

 

LES OGSÅ: Mari studerer medisin i Danmark

 

Hvordan er en vanlig dag i Grand Forks?
Dagene i Grand Forks kan variere veldig. For meg starter hver dag med skole. Jeg velger alltid å ha så tidlige klasser som mulig, sånn at jeg har mest mulig tid på ettermiddagen til å gjøre andre ting. Når jeg er ferdig på skolen drar jeg som oftest en tur på trening, før jeg ofte drar på kamp med et av skolelagene. Jeg må også gjøre lekser, som ofte blir skvist inn der det er tid, og enkelte dager er det møter med organisasjoner eller lignende.

 

Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet er veldig bra. Det er veldig inkluderende, og det er ikke vanskelig å bli kjent med nye mennesker. Studentene ved UND er veldig stolt over skolen og lagene, og det er alltid fullt på kamper.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen går det mye tid til lekser og trening, men jeg er også ofte på kino, bowling eller ute og spiser med venner. En gang i måneden får alle studenter ved UND en gratis kinobillett, og vi prøver å bruke denne hver gang. Om sommeren og våren er det også kjekt å dra «downtown» og gå tur langs elven som renner gjennom byen.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
UND er ikke like dyrt som de større, mer populære skolene. Om man i tillegg velger å begynne på UND gjennom ACN, får man redusert skolepengeprisen, og betaler da mye mindre. Leieprisene er heller ikke veldig dyre, alt ettersom hvor du velger å bo. Du kan leie et rom i et hus i gangavstand fra campus til alt fra $350 til $450. Det er også steder som er billigere og dyrere enn dette.

 

 

Foto: Amalie Victoria Jørgensen

 

LES OGSÅ: Alvin studerer computer science i USA

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i USA?
Da jeg først startet skolegangen synes jeg det var noe utfordrende å plutselig skulle ha matte, fysikk og kjemi på engelsk. Jeg kunne alle disse fagene fra før på norsk, og ble litt forvirret når alt het noe annet. Men dette er noe man fort kommer inn i, så det har bare gått bedre og bedre. Jeg har også merket at mye av det jeg har lært i elektrofagene mine kan jeg ikke de norske ordene for, og må bruke litt tid der om jeg skal forklare dette hjemme i Norge.

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Jeg fikk all avreiseinformasjonen jeg trengte hos ACN, og var derfor ikke noe stresset over flyttingen. I tillegg fikk jeg mye informasjon fra min internasjonale rådgiver ved UND. Noe jeg vil anbefale er å ta kontakt med den rådgiveren UND har tildelt deg, da de kan være veldig hjelpsomme med alt man lurer på i forhold til skole og din spesifikke bachelorgrad.

 

Vil du anbefale andre å studere i USA, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i USA. Det er uten tvil en opplevelse for livet og jeg har nå venner over hele verden jeg kan besøke i ettertid av studiene. Første dag på skolen får man noe som heter «syllabus» i alle fagene, og dette er en timeplan for hele semesteret. Her ser du hvilke lekser du har, når de skal leveres og hvilke datoer du har eksamen. Sett deg inn i denne med en gang slik at du har alt ferdiggjort og er klar til å levere når det skal leveres. En annen ting er å bli kjent med læreren din, spør om hjelp når du trenger det og vise at du jobber hardt. Dette kan senere hjelpe deg til å få en bedre karakter i faget.

 

Bli også kjent med rådgiveren din, og sett gjerne opp et møte i begynnelsen av semesteret hvor du hilser på og introduserer deg selv. Og skulle noe skjære seg i et fag, forklar til læreren at du er norsk og dette er helt nytt for deg da vi har et annet skolesystem, og mange lærere vil her la deg få rette opp i feilen din uten at det påvirker karakteren din! Ellers, NYT studietiden din! Det går så ufattelig fort og før du vet ordet av det er du ferdig. Lykke til!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet