(StudentTorget.no):

- Standarden er langt fra det vi er vant til i Scandinavia. Husene er gamle og systemet er gammeldags. Vi må fylle på en nøkkel for å få strøm til leligheten. Enkelte dager våkner vi opp uten strøm, forteller Victoria Hoff som studerer Grafisk Design i London. Likevel er hun ikke i tvil, London er drømmebyen å studere i.

For 12 år siden, da Victoria besøkte byen for aller første gang ble hun forelsket i metropolen, derfor var hun ikke i tvil om hvor hun ville studere.

- Byen har mye å tilby studenter, som kultur og uteliv. Det skjer alltid noe i London, og det er det jeg liker ved byen. I helgene kan du gå på markeder som du finner over hele London, de mest kjente er Camden Market, Portobello Road Market og Covent Garden.Her finner du unike ting samt mye Vintage skatter for de som er glad i det, forteller hun.

 

Flerkulturell og lite dømmende

London er også en perfekt by for deg som er glad i konserter og uteliv.

 

 UKAS UTENLANDSSTUDENT

 

Navn: Victoria Hoff

Alder: 27


Studerer: Grafisk Design ved London Metropolitan University.

 

- Det holdes ofte store konserter her og London har mange av de store verdenskjente klubbene. Det beste utelivet finner du rundt sentrum som Soho, Shorditch og Brick Lane, men du har også mange hyggelige barer og puber, noe for en hver smak.

Det at du kan være deg selv i byen er også noe Victoria er opptatt av.

- London som by er flerkulturell, åpen og ikke dømmende i forhold til hvem du er eller hva du har på deg.

- Hvordan er skolen din og studentmiljøet?

- Skolen er veldig stor med to campuser som ligger ett stykke fra hverandre. Du har North Campus og City Campus hvor City Campus har de kreative fagene som Grafisk Design, Fine art, Foto, illustrasjon og liknende mens North Campus har de businessrettet fagene som økonomi, teknologi og humanitære emner.
I starten av studieåret hadde skolen en del arrangementer som båttur langs River Themes og konserter på den lokale studentkroa The Hub, sier hun og legger til:


- For å være ærlig deltok jeg mer i starten enn det jeg gjør nå. Man finner naturlig sine venner gjennom klassen og da blir blir det mer til at små grupper samles for å drikke noen øl i stede til å henge på studentkroa. Men dette varierer jo fra student til student.

 

Individuelt skolearbeid

 

LONDONSTUDENT: Victoria Hoff trives godt som student i London.

 

Som student innenfor grafisk design får hun jobbet mye praktisk og brukt sine kreative egenskaper.

Grafisk design strekker seg over tre år hvor du får en bachlorgrad. Undervisningen består mye av fysisk arbeid som å lage plakater, fotografere, tegne og sette sammen innstallasjoner. Hvert semester jobber du med fire store moduler hvor du i hver modul jobber med en individuell oppgave som skal presenteres på nyåret. Alle arbeidene vi gjør må leveres i en portofolie til en deadline skolen setter.

Du må være forberedt på at det blir masse individuelt arbeid.

-   Det er ingen eksamener hvor du sitter i fem timer og skriver om design. Det viktigste er å vise at du er dedikert til skolen og faget og vise at du gjør noe gjennom prosessene. Alle elevene jobber med individuelle sketchbøker hvor du skal vise hvordan du utvikler en ide til et ferdig produkt. Dette legger lærerene stor vekt som en del av arbeidet til ditt endelige prosjekt. Det er ikke så mye undervisning, kun fire dager i uken hvor vi har undervisning i tre timer. Resten er individuelt arbeid hvor de forventer at du bruker ni timer på hvert modul i uken.

- Hvordan var søknadsprosessen?

- Den var veldig grei med god hjelp fra Go Study. De sendte søknadspapirer og hjalp meg gjennom hele søknadsprossessen. Før avreise var det møter med andre elever som skulle ned til skolen og England generelt. Personlig var jeg veldig fornøyd med hjelpen de gav meg for å oppfylle drømmen min om å studere i London.

 

Dyrt å bo

Prisnivået i London er det greit å være forberedt på om du skal studere der. Byen er forholdsvis dyr å leve i. Victoria anbefaler alle som skal finne seg en leilighet i metropolen om å kontakte et lokalt leiebyrå. Selv bor hun i et kollektiv sammen med fire andre og betaler cirka 5500 kroner i måneden, da er strøm, varmtvann, gass, internett og andre kommunale avgifter inkludert.

 

- London er en dyr by å bo i, men du kan finne rom til 3000 kr i mnd om du er heldig. Prisene ligger mellom 4000-6000 kroner for ett rom i kollektiv. Kommunale utgifter er som oftest inkludert i leieprisen som varmtvann, strøm og gass. Mange velger å bo på studenthybler med jeg har hørt fra andre elever at det er slitsomt, trangt og dyrt. Å finne bosted kan være vanskelig, særlig i september når alle er på jakt etter sted og bo, sier hun og legger til:

- Jeg anbefaler å gå til de lokale leiebyråene. Disse finner du gatelangs, de er over alt i London og hjelper deg å finne bolig raskt og etter ditt budsjett. Du betaler som vanlig en måneders husleie på forhånd samt to måneders despositum. Dette får du tilbake når kontrakten er avsluttet. Det er også trygt å leie gjennom et byrå hvis det skulle forekomme noe som at en ovn går i stykker eller varmtvannet skulle slutte å fungere, da er det bare å ringe til byrået så kommer de og ordner opp for deg. Ting som mat, kosmetikk, dagligvarer, kultur, inngang til museer, kino og teater er billig her.

 

- Det skjer alltid noe

- Hva gjør du på fritiden i London?

På fritiden jobber jeg en del med skolen siden det er mye individuelt arbeid. Ellers er jeg mye med venner fra universitetet og de jeg bor sammen med. I helgene går vi enten ut på bar eller større klubber for å feste. Jeg skal også få satt i gang med trening, siden det er veldig billig her gjennom universitetet. Du betaler kun 600 norske kroner for ett helt år med inngang til gruppetimer og treningsstudio. Universitetet tilbyr også dansetimer som flamenco, streetdance, salsa og magedans til en billig penge.

Det at det det alltid er noe som skjer og at byen aldri står stille er noe Vicoria liker aller best med å bo i byen.

- Du har så mange muligheter her og noe for en hver smak. Menneskene er hyggelige og hjelpsomme og du har alle typer mennesker her.

 

Steinalderstandard

27-åringen liker likevel Norge bedre enn Storibritannia på noen områder.

- Standarden er langt fra det vi er vant til i Skandinavia. Husene er gamle og systemet er gammeldags. Vi må fylle på en nøkkel for å kunnen få strøm til leligheten. Enkelte dager våkner vi opp uten strøm. Da må en av oss til kiosken utenfor å legge på penger på nøkkelen, det kaller jeg steinalder. Boligprisene her er også helt ville i forhold til den standarden du betaler for.

Hun anbefaler alle som skal studere i London om å skaffe seg et studentreisekort, slik at man reiser billigere med kollektivtransporten.

- Det er dyrt å reise med t-bane og bussen, så vær raskt ute med å bestille studentreisekort til bane og buss. Studentreisekort bestiller du på London Underground sine nettsider. En annen ting er at de også helst vil ha cash når du handler ibutikker. Du kan betale med kort men da belaster de deg ekstra for bruk av kort. Så litt gammldags er det fortsatt her.

- Har du noen tips til andre som ønsker å studere i London?

Å være skeptiske til hvor de flytter. Ett tips er å Google områdene før man bosetter seg noe sted. Ikke si ja til noe før du har kommet ned og sett ting med egne øyne. Spar opp litt penger på forhånd siden det er en del førstegangsutgifter som svir. Vær sosial fra første dag på skolen så du finner deg en vennekrets. Stol på magefølelsen din så vil det meste gå bra.


 

LES OGSÅ: Karoline studerer journalistikk på spansk

LES OGSÅ: Ida studerer informasjonssystemer i Omaha