P lanen er klar; et opphold i Storbritannia ligger rett rundt hjørnet, eller kanskje du akkurat har flyttet over?

Før du kan slenge deg ned i sofaen, puste lettet ut og nyte den britiske utsikten, er det en del du må ha fått på plass.

Hvor skal du bo? Hvordan velger du riktig telefonabonnement? Hva slags forsikring bør du ha? Skal du ta deg jobb ved siden av studiene?

Det er uendelig mange ting som skjer i hodet ditt akkurat nå, men StudentTorget er her for å hjelpe deg med de praktiske gjøremålene, både før du flytter og etter du har innkvartert deg.

 

Prisnivå

Den første omstillingen du gjør, når du flytter til Storbritannia, er at du vil begynne å tenke på valutakursen hele tiden.

Når vil det være billig å handle med det norske bankkortet? Er det billigst å betale regninger med den engelske eller norske kontoen? Burde du overføre lånekassepengene fra norsk til engelsk konto, og eventuelt når burde du gjøre dette?

Disse er viktige spørsmål du kommer til å stille deg under oppholdet ditt i Storbritannia.

For deg som utenlandsstudent, setter Lånekassen bare over lån og stipend to ganger i året, og du må betale store beløp til skolen, så her kan du spare flere tusen kroner om du velger å betale på riktig tidspunkt.

Hvis kursen er høy, kan det lønne seg å vente med å overføre penger til den engelske kontoen til kursen har sunket.

Allikevel, er valutakurser vanskelig å forutse, og ingen kan vite hvor lang tid dette kan ta.

Hvor billig du opplever Storbritannia, er helt avhengig av livsstilen din.

Om du velger å bo godt, spise på fine utesteder, og handle merkeklær, vil ikke prisforskjellene mellom Storbritannia og Norge være så forskjellig.

Det er likevel mye å spare, om du viser studentbeviset ditt.

Et råd er å kjøpe et NUS card, for dette gir deg rabatter på steder hvor studentbeviset ditt ikke strekker til.


 

Bolig

Før du skriver under på leiekontrakt, er det en del ting du må være klar over. Det finnes mange svindlere som utnytter naive studenter.

Som helt fersk student i Storbritannia, er et godt råd å søke på studenthybel der du studerer. Her får du bo under trygge rammer, prisnivået er stort sett litt under det private markedet, og sosialt sett får du mange nye venner her.

Det er ofte stor etterspørsel på disse, og vanligvis får utenlandske studenter førsteprioritet.

For mange, er dette et år de aldri glemmer, med vennskap som holder livet ut, minner som aldri viskes ut og en trygg start, som gir god grobunn for et videre studieopphold.

Om du har bestemt deg for at du heller vil leie privat, finnes det mange fordeler med dette. Du vil slippe å dele kjøkken med grisete studenter, de obligatoriske vaskelistene tvinger deg ikke til å vaske spyet fra naboen fra kvelden før, og den konstante festingen vil ikke lenger ødelegge konsentrasjonen din rett før en viktig innlevering.

Prisklassen kan variere alt etter hva du ønsker deg, så det er greit å vite hva du vil ha, før du starter jakten på leilighet.

Hva er det du prioriterer høyest og hva er ønskelig, men ikke nødvendig? Synes du standarden eller komforten er viktigst?

Å finne privat leilighet tar lang tid, så begynn å lete i god tid.

This is Money har samlet de viktigste tipsene til deg som skal ut på leiemarkedet for første gang:

1. Gjør mye research: Hvilket område vil du bo i? Finn ut hva slags rykte området har. Er det preget av mye kriminalitet?

2. Benytt deg av hele boligmarkedet: Det finnes utrolig mange utleiemeglere, men samlesider som Zoopla.co.uk vil inkludere alle disse. Det er også mulig å leie leilighet utenom utleiemegler, og dette blir da en privat kontrakt uten innsyn eller veiledning fra utleiemegler.

3. Om du har mulighet, så er det lurt å dra på mange visninger. Da får du inntrykk av hvilket nivå leieprisene ligger på i området du ønsker å bo. Om strøket har godt rykte på seg, kan det hende du må nedjustere standarden for å holde deg under maksprisen.

4. Sjekk hva leiligheten inkluderer. Det er nå du har sjansen til å få svar på det du lurer på. Hvordan er vanntrykket i dusjen? Er det mikrobølgeovn der? Vil det være vaskepersonale som rengjør på forhånd? Er det tilgang til TV-uttak i stuen? Her er ingen spørsmål for dumme, så spør i vei.

5. Når du skal legge inn et bud på en leilighet, er det bare å prøve legge inn et bud under utleietakst, siden utleier ønsker å finne en leietaker så fort som mulig. Det kan hende du klarer å presse leia til 20 pund mindre i måneden. Det virker kanskje ikke så mye, men på et år blir jo dette litt penger.

6. Det er vanlig å måtte betale depositum og en administrasjonsavgift, for å sikre leiligheten før en kontrakt skrives.

7. Les nøye gjennom kontrakten, før du signerer. I noen tilfeller, tilbyr universitetet gjennomlesing av leiekontrakter slik at den er i samsvar med det britiske lovverket.

8. For utenlandske studenter, kreves det enten at det er en garantist, eller at månedsleien betales en gang i halvåret. Eventuelt begge deler.

9. Med en gang du flytter inn, er det viktig at du finkjemmer leiligheten for feil og mangler, slik at du ikke må betale for dette når du flytter ut. Ta gjerne bilder og gi beskjed om dette til utleier eller utleiemegler.

10. Om vaskemaskinen plutselig skulle slutte å fungere, så er en av dine rettigheter at slikt skal bli fikset uten ekstra kostnader. Gi beskjed til utleier med en gang, så dette blir fikset. Det er her det gjelder å ha en god kontrakt, som sørger for at dine rettigheter bevares.

11. Å sørge for at depositumet er håndtert riktig, er noe av det mest omdiskuterte området innenfor leiekontrakter. Mange blir snytt for store beløp, så for å unngå dette, er det lurt at pengene ikke er tilgjengelig for utleieren. Disse pengene bør helst stå på en egen konto som verken leietaker eller utleier har tilgang på. De fleste utleiefirmaene vil ordne en nøytral depositumskonto hos et firma som tilbyr dette. Når dere flytter ut, sørger de for at beløpet kommer tilbake dersom ikke utleier påpeker skader som må fikses. Da trekkes beløpet som kreves for å reparere skaden.

12. Om du skal bo med andre, er det viktig med god kommunikasjon, slik at alle er fornøyde med valg av leilighet. Dette gjelder også betaling av regninger og rengjøring. Derfor kan det være lurt å vite på forhånd om dette er personer du vil trives å omgå med.

Mer informasjon om dine rettigheter som leietaker i Storbritannia kan du finne hos Citizens Advice eller gov.uk.


 

Forsikring

Når du flytter over til Storbritannia, er det naturlig å få seg reiseforsikring om du ikke har det fra før. Dette kan blant annet dekke ekstra omkostninger relatert til sykdom og laptop- og mobiltyveri.

Du kan høre med banken din i Norge, hva de tilbyr av forsikring.

ANSA tilbyr en studentforsikring til deg om du er medlem. For under 2000 kroner i året, vil du få dekket innbo for opp til 100 000 kroner, tyverier, reisegods og sykdom.

Som medlem hos StudentTorget.no, får du også 10 prosent ekstra rabatt på Studentforsikring hos Gouda Reiseforsikring.

Om du bor i Storbritannia over seks måneder, vil du få gratis legehjelp gjennom NHS (National Health Service). Her slipper du altså å betale noen egenandel på legevakten.

 

Transport

Storbritannia har utviklet et velutbygget transportnettverk, både med tog, buss og undergrunnsbanen i London.

Siden Storbritannia er mye mer tettbebygd enn Norge, vil det naturligvis også være flere avganger.

I London, vil det være lurt å gå til innkjøp av et Oyster card for studenter, hvor du kan spare enda noen kroner.


 

Telefon

I den tette jungelen av telefonselskaper, er det lett å gå seg vill og ikke finne frem til det som passer best for deg og ditt bruk.

I likhet med Norge, har de fleste selskapene tilbud som enten kontantkort (pay as you go) eller abonnement (contract). Det lureste du gjør, før du oppretter en telefonkonto, er å se litt rundt etter det som passer ditt forbruk best. Det er generelt billigere med telefonabonnement i Storbritannia enn i Norge, så ikke gå for den enkleste løsningen og ta det første du ser.

De større selskapene som Three, O2 og T-mobile, har generelt høyere priser enn det for eksempel GiffGaff har.

Hos noen selskaper er det mulig å opprette en avtalegiro (direct debit), og du kan velge å fryse abonnementet når du ikke oppholder deg i Storbritannia. Det er ikke noe poeng for deg å betale mer enn £15-£20, med mindre du er interessert i å kjøpe en telefon med abonnementet. I abonnements- eller kontantkortavtaler i denne prisklassen, bør det følge med mye internettbruk (minst 1 GB), samt nok meldinger og ringetid for en standard forbruker hele måneden.

Det kan være lurt å unngå og låse deg til noe abonnement, for det hender at selskapet tar seg ekstra betalt for blant annet offentlige numre. Dermed kan regningen din bli sjokkerende høy, og du kan slite med å få sagt opp abonnementet.


 

Bank

Det er enkelt å opprette en bankkonto i Storbritannia.

Be om et brev fra universitetet som bekrefter ditt opphold, ta det med til banken, og dermed er det bare å få opprettet konto. Det skal være gratis, om du ikke vil ha forsikring med i pakken.

Lloyds TSB og Barclays er for eksempel to velkjente og brukervennlige banker som du fint kan benytte deg av.

Har du sjekket om du kan overføre penger fra din norske konto til utenlandske kontoer, eller at ditt bankkort er aktivert for bruk i utlandet? Det hender at du må aktivere denne tjenesten, og det er lurt å få dette gjort før du reiser, slik at du kan benytte deg av tjenesten så snart du har flyttet.

 

Arbeidsmuligheter

Om du har bestemt deg for å jobbe, ved siden av studiene, vil du måtte søke om et National Incurance number - som er Storbritannias versjon av det norske personnummeret.

Da må du ringe til Job Centre Plus.

De vil sende deg et skjema, som må fylles ut før du møter opp på et enkelt intervju for å bekrefte din identitet.

Husk å ta med deg identifikasjon, for eksempel pass eller førerkort.

Når du får dette nummeret, er det bare å levere dette til arbeidsgiver, deretter er det bare å starte inntjeningen.

 

Kontaktinformasjon for arbeid:

Job Centre Application Line

Telefon: +44 (08) 45 600 0643

Åpningstider: Mandag til Fredag, 08:00-18:00