A llerede på videregående, ville Emilie (23) på utveksling til Storbritannia, men turte ikke.
Navn: Emilie Braathen
Alder: 23
Studieretning: Politics with International Relations
Studiested: University of York, i England
Etter å ha kommet inn på førstevalget sitt, på University of York, samlet hun motet og hoppet i det. Et valg hun absolutt ikke angrer på.
– Jeg hadde studert i både Tromsø og Oslo, før jeg fant ut at jeg virkelig måtte bestemme meg for hvilket fagområde jeg vil satse på.
– Jeg kom fram til at det er politikk jeg er god til. Jeg hadde allerede kommet inn på statsvitenskap i Trondheim, men jeg hadde lyst til å ta steget videre.
Jeg er litt akademisk starstruck
Emilie søkte gjennom UCAS (opptakssystemet i Storbritannia) i juni, og allerede i juli kom brevet hun hadde ventet på i posten. Det kom ikke bare ett, men fire av fem universiteter hadde tilbudt henne plass.
– Jeg var overlykkelig.
– York aksepterte meg, og jeg trodde virkelig ikke at det var sant. Jeg kom inn på det tiende beste universitetet, for politikk, i hele UK. Som dere sikkert forstår, måtte jeg bare dra.
Politics with International Relations er et krevende studie, men med så inspirerende forelesere, blir undervisningen spennende å følge med på. Noen av foreleserne har skrevet artikler og lærerbøker, som de bruker i seminarene, og blant dem, er Neil Carter, en av de mest anerkjente akademikerne i Storbritannia i Green Politics og EU.
Foreleserne er råbra. Du kan godt si jeg er litt akademisk starstruck, stråler Emilie.
Kurset er bygd opp veldig annerledes fra Norge. Vi har fire emner som går over ett helt år. Studiet er delt inn i tre semestre, som varer i ca. to måneder hver, sier hun.
Vi starter undervisningen i starten av oktober, og må allerede i desember skrive fire essayer, utdyper hun. Disse skal leveres i januar, så det har blitt lite juleferie på meg de siste årene, kan du si.
Emilie har studert i både Norge og UK, og trives langt bedre i York. Hun synes engelsken var vanskelig i starten, men etter bare to måneder føltes den flytende.
– Vi nordmenn er mye flinkere i engelsk enn vi tror, så man trenger ikke bekymre seg så mye for språket. Det kommer av seg selv.
Undervisningen i Storbritannia er mye mer intens enn i Norge. Det er ofte obligatoriske seminarer, hvor det er forventet at du deltar aktivt.
– Men jeg synes seminarene er veldig morsomme og lærerike! Jeg har jo valgt et studie jeg stortrives med og da blir jo undervisningen mye bedre med en gang.
Etter min erfaring, jobber man mer disiplinert og under tidspress i England, sier hun. Vi har eksamener i mai og eksamen er på knappe to timer. På to timer, er det forventet at man skal skrive to essayer for hånd.
For å få gode karakterer, må man strukturere argumentet sitt fra begynnelse til slutt, det er lite rom for feil, informerer Emilie. Ja, det er stressende, men man lærer seg bli god til å argumentere, noe som er en fordel.
Studentmiljøet er helt fantastisk!
En vanlig dag for Emilie, starter med forelesninger og seminarer fra klokken ni.
Senere blir hun servert campus’ beste kaffe på Alcuin Kitchen, etterfulgt av et par timer på lesesalen.
Kanskje rekker hun en lunsj med gode venninner, og en tur på treningsenteret i fire-tiden, før det bærer hjem for å lage middag.
– Et hot tips: Lag flere porsjoner og frys ned, så slipper du å lage middag hver dag.
– Senere på kvelden, setter jeg meg ned for å lese enda mer, har venninner på besøk eller drar ut på byen for et par øl.
– I fjor (Fresher’s Year), hadde jeg mer tid til å gå ut ofte, imens Second Year definitivt er mye hardere, så det har blitt mye lesing i år.
York har nesten 200 studentforeninger, så på dette universitetet er det noe for alle.
Selv har Emilie vært aktiv i Scandinavian Society, DanceSoc, BakeSoc og Outdoor Society.
Studentmiljøet er helt fantastisk! mener Emilie.
York kan tilby en helt spesiell atmosfære, fordi vi har ulike colleger. Hvert college har sin profil, og det er også i colleget du bor og finner venner første året, forklarer hun.
– Er du glad i å feste og/eller studerer politikk, velger du gjerne Derwent College. Vil du derimot bo helt nytt og litt mer landlig, velger du Langwith, Constantine eller Derwent College.
– Jeg valgte Langwith College, fordi det er færre som studerer politikk i det colleget, og da fikk jeg muligheten til å bli kjent med folk som studerer andre fag enn meg.
Mange kan synes det er trist å ikke ha den norske fadderuken, når man først starter på universitetet. Men colleget legger virkelig opp til at du skal få venner, og Fresher’s Week kan i følge Emilie sammenliknes med den norske russetiden.
– I løpet av to uker, er det barcrawls nesten hver kveld, konserter, pubquizer, filmkveld og grilling. Jeg fikk noen av mine beste venner i løpet av den første uken.
– Det er selvfølgelig opp til deg og hva du selv gjør det til, men det er mye lettere å få mange venner i studiebyen York, enn for eksempel Oslo.
Når Emilie er hjemme i Norge, er det politikk som tar opp mye av tiden.
I England, er hun lokallagsleder i ANSA York og er svært aktiv i organisasjonen.
– Det er et utrolig givende verv å ha, og i år arrangerte vi 17. mai for over hundre nordmenn her i York. Det er fantastisk å ha en sånn organisasjon i ryggen, når man reiser utenlands, og det er absolutt verdt å være medlem.
– Jeg har møtt så utrolig mange koselige nordmenn her, og det gjør hjemlengselen mye mindre. For ja, man får hjemlengsel.
– Jeg savner venner, familie, kulturen og maten hjemme i Norge, men heldigvis er jeg to måneder her i York og to måneder av gangen i Oslo, og så har jeg fire måneders ferie.
Fant lykken i England
Emilie betaler £ 14,600 i året i skolepenger. Når pundet har blitt såpass dyrt, merker man det godt i studentlommeboken.
– Men kvaliteten på undervisningen er så bra, og jeg jobber mye hardere her og får gode karakterer, så det er verdt det. Dessuten har jeg blitt flytende i engelsk, en enorm fordel i jobbmarkedet.
– Maten er mye billigere her også, og jeg kan gå ut å spise på studentbudsjett.
York er en av Englands dyreste studentbyer, så leieprisene her er ganske stive. Bor man i hus, kan man bo for £350-400 uten strøm osv, bor man på campus eller privat kan det koste £540-600.
Emilie er en lykkeligere student i England, enn det hun var i Norge, og hun har råd til å gjøre mer på samme budsjett.
Middelalderbyen har mye sjel, tross sin størrelse, og det finnes koselige smågater, lokale puber og klubber, som får enhver mann til å rocke dansefoten.
Byen får den varmeste anbefaling av politikkstudenten.
– Studentbyen York er så levende!
– Nevnte jeg at handlegatene i Harry Potter er filmet i York? Og at York er Englands sjokoladeby? Og at byen er sterkt påvirket av vikingtiden? At Nord-Englands befolkning er åpne? At folk snakker til hverandre selv om de er fremmende på gata?
– Nei, ikke? Da vet du det nå.
Er man øl-interessert og matglad sånn som meg, har man kommet til riktig by, smiler Emilie. York har egne øl-butikker som man kan gå seg vill i, bryggerier og så mange forskjellige kafeer at jeg er i mathimmelen!
Stamstedet mitt er et cupcakery rett ved York Minster som heter Crumbs Cupcakery, men ikke i fortell det til noen, for da vil plutselig alle dit, avslutter hun.