Hvordan kom du frem til at det var til Newcastle/England du ville dra?

Jeg har siden starten av videregående ønsket å studere i England.

Jeg vurderte først en hel bachelor, men da jeg fant mitt nåværende studie, som innebærer obligatorisk utveksling, var det perfekt for meg. Der kunne jeg velge mellom ulike engelskspråklige land, men da jeg hadde drømt om utveksling til England var det et enkelt valg.

 

Utveksling til Storbritannia

Navn: Caroline Nøland

Alder: 21

Fra: Sarpsborg

Studerer: Bachelor i Internasjonal kommunikasjon

Studiested: Newcastle University, på utveksling fra Høgskolen i Østfold

 

Jeg elsker den britiske kulturen, språket, de historiske byene, og sist men ikke minst avstanden hjem.

Newcastle var mitt eneste alternativ i England. Siden det lå nært forskjellige byer jeg ønsket å reise til, virket det som en god destinasjon. Dessuten er medier og kommunikasjonsstudiene til Newcastle University ganske anerkjente i England.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i England og i Norge? 

Den største forskjellen er nok opplegget de kjørte på Newcastle, sammenlignet med hjemme.

Hjemme var jeg vant med å gjennom året skrive øvelsesoppgaver, uten karakterer, som er relevante til eksamen.

I de fagene jeg valgte i England, teller derimot alt du gjør med i den endelige vurderingen, noe som vil si at man får ikke den samme muligheten til å øve seg og forstå formatet på som hjemme.

Dessuten har det vært sånn i mine fag i England at du lærer en hel masse teori, og så må du bruke det du har lært til å skrive en oppgave om noe helt annet. Og da er det opp til deg å "finne din egen litteratur” som er relevant både til oppgaven du skal skrive og det du har lært.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen? 

Jeg valgte på Newcastle å ta emnene: Television Studies, Cultural Phenomena og Visual Culture.

I den type emner jeg valgte (Avd: Culture, Media and Heritage), virket det som om studiet legger opp til mye selvstudier. Jeg hadde 6 timer forelesning og 3 timer seminar i uka, og det var det. Resten av innsatsen er opp til deg selv.

Forelesningene var stort sett lagt opp som enveiskommunikasjon, med få spørsmål fra eller til elevene.

I seminarene, ble man derimot delt opp i grupper og diskuterte ulike spørsmål relevante til litteraturen for den uka.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg? 

En vanlig studiedag, for meg, gikk ut på å (prøve) stå opp klokken 10 hver dag, for å lese ukas litteratur og skrive oppgaver.

Den går også ut på å, fire dager i uken, gå på Universitetet for noen timer med forelesning/seminar.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i England? 

Det jeg har hatt mest utfordringer med i England, er det å opparbeide en ordentlig struktur. Det å klare å stå opp klokken 10 og jobbe til klokken 5 hver dag.

Selv om jeg er relativt flink i Engelsk, har det å skrive engelsk og skulle bli sammenlignet med folk som har snakket og skrevet det hele livet, utgjort litt motstand.

Når jeg har lest eksempeloppgaver fra tidligere studenter, har det satt en liten støkk i meg, når man ser nivået de ligger på og alle akademiske og hverdagslige ordene de ”slenger rundt seg” som jeg aldri har hørt før.

Men sånn er det, når man er på utveksling, så får man prøve å ta til takke med det man kan og lære så mye som mulig, mens man kan.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer? 

Prisnivået på Newcastle er ganske høyt for vårhalvåret.

Selv om mange andre engelske universiteter opererer med de samme prisene, har Newcastle nesten en måneds innlagt påskeferie midt i semesteret.

Siden jeg begynte 30. januar, og er ferdig 25. mai, betyr det at jeg i praksis har betalt 57 000 kr, bare i skolepenger, for 3 måneder med 9 timer undervisning i uka. Det utgjør en ganske høy timeslønn.

Jeg valgte likevel også å investere litt penger i et fint og sentralt sted å bo. Man kan få et rom i en hybel til et par tusen kroner i måneden, men da er standarden ganske dårlig.

Selv betaler jeg ca 5000 i måneden, for en sentral plassering, med kort vei til skole, shopping og alt. Dessuten er det et fint strøk.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

Newcastle University har et bra opplegg med aktiviteter utenfor skolen. Man kan melde seg på sportslag, i ulike societies eller bare delta på enkeltaktiviteter.

Selv har jeg deltatt på fudgekurs, italienskurs, irskkurs (da mener jeg ordentlig irsk, ikke bare aksenten!), quizkveld og tur til Alnwick Castle.

Skolen har også et flott språksenter, med mulighet til å lære over hundre ulike språk.

Newcastle er dessuten plassert godt i forhold til andre kjente byer, med kort vei til York, Durham, Edinburgh, osv, og bare noen timer unna London, Liverpool, Manchester og you name it. Det har derfor også blitt litt reising... Og shopping.

Jeg har også startet med å lære italiensk, som følge av inspirasjon fra språkkurset jeg deltok på.


 

Hvordan er studentmiljøet der? 

Studentmiljøet på Newcastle er godt.

Skolen arrangerer som nevnt mange ulike aktiviteter, så alle kan finne noe som passer en eller frister.

Det er mange elever fra ulike land, så om man ønsker knytte kontakt med mennesker fra hele verden, er Newcastle University generelt et godt sted å starte relasjonsbyggingen.

Dessuten er det utrolig mange barer og en utrolig fotballkultur, for de som finner det interessant.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil definitivt anbefale kommende studenter å ta et halvt år eller hele studiet sitt på Newcastle.

Det har vært et fint år i England, med mange nye opplevelser som jeg ikke ville vært foruten.

Newcastle er kåret (tror jeg) til Englands beste by å studere i og det kan jeg forstå, med alle mulighetene universitetet byr på.

Men jeg må bare nevne at det kan være en fordel å innse at, dersom man er på et semestersutveksling, er det en stor mulighet for at karakterene faller litt i forhold til hjemme, da det er en del nytt å sette seg inn i. Det har i alle fall jeg lært meg å leve med.